1. Készíts tételes listát a főbb célkitűzéseidről! Fejtsd ki egyesével, hogy pontosan mit is szeretnél, miért fontos számodra, hogyan tervezed elérni, mindehhez pedig ne felejts el határidőt szabni! Ne érdekeljen, hogy te most 500 vagy 300 ezret keresel. Elárulok valamit: 500-zal sem leszel boldogabb, de 1 millióval sem. Nem a bankszámládon lévő pénz számít, hanem a számládon lévő pénz úgy, hogy közben a magad ura vagy. Nem célozhatsz meg kizárólag pénzzel megvehető dolgokat, mert mindent, ami megvehető, azt csak úgy érheted el, ha a megfoghatatlan értékekért küzdesz. Arról senki nem tehet, ha szegénynek születik, arról viszont annál inkább, ha szegényen hal meg!

 

2. Teljesen mindegy, mit értél el idáig. Soha nem dőlhetsz hátra! Büszke lehetsz, de “jóllakott” sohasem. Mindig jusson eszedbe, a jelened csak egy folyamat része, semmi több. A pillanatnyi sikereid csak egy hosszú út állomásai, nem pedig a végcél. Aki azt mondja, hogy legyen “B” terved, az arcodba hazudik! A “B” terv nem más, mint az “A” feladása, ami soha nem opció. Ha meg akarod valósítani önmagad, ha profi trader szeretnél lenni, akkor ez az egyetlen kijelölt út, nincs alternatíva! A „B” terv a bukásod rejtett elfogadása. Inkább vessz oda a harcmezőn szemtől szembe az ellenséggel, mint hogy meghátrálsz és harc nélkül teszed le a fegyvert!

 

3. Gondolkozz másképp! El lehet lesni a mesterfogásokat, de ne akarj lemásolni egy az egyben senkit és semmit! Szabd testre, vidd bele az egyéniségedet, tegyél hozzá valami pluszt, ami csak Te vagy, így az már a tiéd lesz. Agyalj mindig azon, hogyan tudnád még jobban csinálni, amivel éppen foglalkozol. Ha jön egy jó gondolat / ötlet, írd le, mert el fogod felejteni, és ha leírtad, nézd meg, hogy mit tudsz belőle kihozni!

 

4. Engedd, hogy szárnyaljon az elméd! Ahogy az egyik, kutatóorvos barátom mondaná, “feszegetem fantáziaország határait”. Nézz meg egy Steve Jobst vagy Elon Muskot, az előremutató gondolkodásukkal értek el világraszóló sikereket. Merj kiállni azért, amiben hiszel, de hallgasd meg az ellenoldalt is. Merj kockáztatni írásban (én is azt teszem), ne félj kimondani bármit is szavakkal, vállald fel magad, és azt, amit képviselsz. Ne legyél dögunalmas, aki meg akar felelni másoknak, feleljenek meg ők Neked! Légy szabad!

 

5. Nyiss az idegen felé! A világod / környezeted, amiben élsz, biztos menedék. Mikor léptél ki onnét utoljára? Ha nap mint nap ugyanazok az emberek vesznek körül, ha mindennap ugyanarra munkahelyen töltesz 8-10 órát, ha mindig ugyanott kávézol, akkor garantáltan egysíkúvá válsz. Mit szólnál hozzá, ha belekóstolnál egy idegen kultúrába? Ezt bizonyos időközönként kötelezővé tenném, már csak a viszonyítási pontok miatt is. Ja, hogy erre nincs pénzed?! Halomban állnak a 7000 Ft-os Budapest-London retúr repjegyek a neten, úgyhogy nekem senki ne mondja, hogy ez pénz kérdése, illetve a gazdagok kiváltsága. El kell jutnod idegen tájakra, mert az igazság sokszor a távolság miatt is megváltozik.

 

Ez itt nem a reklám helye, de velük is pár kékhasúért eljuthatsz Angliába.

 

6. Ne hallgass a rosszakarókra! Hányszor hallottad már, hogy irreálisak az elképzeléseid, Te ezt nem vagy képes végigcsinálni, bele fogsz bukni, mert ez még senkinek nem sikerült, miért pont neked jönne össze? Előre szólok, a tőzsdézésről is mindenki le akar majd beszélni, de ez hagyjon hidegen. Csináld meg, de úgy, hogy leessen az álluk! Zárd ki a negatív gondolatokat (és embereket). Ne stresszeld magad azon, amin nem tudsz változtatni. Légy pozitív, a világot kizárólag teremtő gondolatok építették fel.

 

7. Tarts szünetet! Nem lehet valamire folyamatosan koncentrálni. Ha valami nagyot alkotsz – márpedig azt fogsz -, az a Sinus-görbéhez hasonló, szélsőséges érzelmeket fog kiváltani belőled és a környezetedből is, amit nem lehet minduntalan tolerálni. Vonulj vissza, ha kell, hogy később szárnyalva építhess. Ez takaréklángon, monoton munkával nem fog menni. Akkor fogsz nagy dolgokat véghezvinni, ha a tetteiddel érzelmeket váltasz ki, főleg magadból.

 

8. Mindig törekedj a függetlenségre! Ha elég jó vagy, megállod a helyed egyedül is, nincs szükséged senkire. Ha segítséggel hoztál létre bármit, szakadj el mindenkitől. Ez nyilván a nehezebb út, de a végén nem kell majd osztozkodnod sem az anyagiakon, sem a sikeren.

 

9. Figyelj azokra, akik már elértek valamit! Vedd magad körbe olyan emberekkel, akik ott vannak, ahová Te is tartasz. Beszélgess velük, kérd ki a véleményüket, és tanulj tőlük.

 

10. Ne félj a bukástól! Amikor elkezdtem tőzsdézni, minden jel arra mutatott, hogy nem fog sikerülni. Szinte mindenki a bukásomat akarta látni. Tény, hogy nem nyerhetsz mindig, ezt fogadd el, de ne félj meghozni a döntéseket és azok szerint cselekedni. Ha beleadsz mindent, de tényleg mindent, mert hiszel magadban és a céljaidban, akkor a siker el fog jönni. Szóval soha ne félj a kudarcoktól, mert általuk tudod valójában értékelni a sikereidet.

 

11. Ne add fel! De úgy is fel fogod, ne áltassunk senkit. A kérdés már csak az, hogy nekifutsz-e újra, vagy csak lesajnálod magad és kijelented, hogy ennyit érsz. Sokan vannak ezzel így, nincs ezzel probléma, de akkor legalább ne áltasd magad a továbbiakban. Fogadd el, hogy nem vagy különleges, nincs benned semmi plusz, ami megkülönböztetne bárkitől. Dolgozz valakinek, építsd másnak az álmait!

 

12. Ne másokhoz mérd magad! Mindig találunk nálunk nagyobb pancsereket, akiket szemlélve úgy érezhetjük, hogy többek vagyunk. Vigyázat, ugyanis ez nem más, mint a bukásunk diadala. Ha nem a valóban sikeres emberekhez méred magad, és nem őket próbálod utolérni, később pedig többre vinni, akkor a közelében se leszel a sikernek. Erre kellenek a példaképek (nem pedig az elrettentő példák), hogy tudd, sehol sem tartasz még.

 

13. Kockáztass! Enélkül nem fog menni (a tőzsdén meg végképp…). Ha biztonsági játékos vagy, ha féltve őrzöd azt, amid van, nem lesz többed annál, mint amid egyébként sincs, és valószínűleg azt is el fogod veszíteni. Nem félj attól, hogy mindent elveszítesz, mert amid lehetne, ahhoz képest most úgysincs semmid. Tegyük fel, régen kerestél 200 ezer forintot. Most keresel 400-at. Ehhez képest a 200-at most mennyire értékeled? És mennyire tartottad akkor, amikor annyit kerestél? Mennyit ér most a 400 ezer, és mennyit fog neked jelenteni 2 év múlva, amikor már 1 milliót viszel haza? Van, akinek a 200 ezer is megváltás, neked az még nem lehet jó. Kockáztass, tényleg nincs mit veszítened!

 

14. Szegd meg a szabályokat! Ne a törvényeket, hanem a szabályokat. Légy imposztor, döntsd le a korlátokat, gondolkozz máshogyan, különben csak annyit érsz el, mint mindenki más. Ki kell lépned a keretek közül, és máshogyan kell gondolkoznod, különben nem fogsz kitűnni a tömegből, nem érsz el semmi kimagaslót, csak annyit, amennyire mindenki képes. Ha kell, védd meg az igazadat, vállald a konfliktusokat. Az egyetlen módja, hogy maradandót alkossunk, ha kilépünk a kereteinkből.

 

Szegd meg a szabályokat, ahogyan egy gyerek!

 

15. Ne erőltesd! Van, ami akkor sem fog menni, ha beledöglesz. Óriási különbség van a küzdelem és az ostobaság között. Ha valami nem sikerül próbáld meg még egyszer, aztán harmadjára is. Negyedjére közelíts meg máshogy: értékeld a helyzetet, nézd meg, min kell változtatnod, hogy sikerüljön, és próbáld újra! Ha így sem megy, adj neki még egy utolsó esélyt. 5-nél több próbálkozás csak időpocsékolás.

 

16. Ne a kitaposott ösvényen haladj! Nem is biztos, hogy a céljaid és álmaid eléréséhez egyáltalán vezet út. Ha nincs számodra megfelelő út, akkor neked kell kitaposnod egyet. Ha kell, bontsd le a falakat és rúgd fel a szabályokat! Ez persze senkinek nem fog tetszeni, megszólnak majd a törmelékek miatt, de te ne foglalkozz velük, csak csináld!

 

17. Ne másnak akarj megfelelni, kizárólag magadnak! Tégy magasról a társadalmi konvenciókra és a veled szemben támasztott elvárásokra. Ne érdekeljen, hogy mit mondanak rólad. Vállald fel azt, aki vagy, így nem kell felesleges energiákat arra pazarolnod, hogy szerepet játssz. Ne hagyd, hogy befolyásoljanak, hogy megmondják, hogyan élj!

 

18. Mindig emlékezz, hogy honnan jöttél! Érj el bármit is az életben, soha ne felejtsd el, kik voltak melletted, amikor még sehol sem voltál. Ők a családod, a barátaid, akik előtt meg kell maradnod annak, aki voltál. Kell egy szelete az életednek, ami nem szólhat a munkádról, ahol megpihenhetsz. Ha sikeres vagy, odáig el kellett jutnod. Az odáig vezető út pedig megmutatja, hogy kik maradtak melletted, és kik azok, akik nem voltak képesek a fejlődésedet elviselni. Az élet megmérettetések sorozata, de tudnod kell, hogy kikre számíthatsz. Őket becsüld meg, mert hiába értél el mindent, ha nincs kivel megosztanod.

 

19. És végül találd meg a nagy Ő-t! Az élet nem fog menni egyedül, vagy ha igen, akkor az nem lesz az igazi. Kell egy társ, aki kiegészít, akivel együtt szerzel életre szóló élményeket, akire büszke lehetsz és aki büszke lehet rád. Nem magadnak építesz, hanem az utódaidnak teremted meg a feltételeket, hogy többre vihessék nálad.