Mindenki, aki alkalmazottként dolgozik és valaki más álmait építi, egy bizonyos idő után / kor felett arra vágyik, hogy a saját útját járja. Főleg, ha megismerkedik a tőzsdével és az abban rejlő korlátlan lehetőségekkel.

Több olyan tanítványom van, aki valaki másnak dolgozik, de miután elvégezte a Viktor Gáli Tőzsde Akadémiát, már csakis magának szeretne. Te is ebben a cipőben jársz?

Ahhoz, hogy végigcsináld a váltást és főállású trader váljon belőled, elengedhetetlen, hogy felkészülj rá. Elsősorban mentálisan, de rengeteg minden másra is szükséged lesz, ami nélkül esélytelenül állsz szembe egy ilyen kihívással. Messze nem elég az elhatározás, ha nem tervezed meg rendesen, nem pihensz rá, nem képzel tartalékot, bele fog törni a bicskád. Ja, és ami sosem szégyen: kérj segítséget!

 

Az ajtó mindenki számára nyitva áll. Te döntöd el, hogy belépsz-e rajta, illetve hogy becsukod-e magad mögött.

 

Csapassuk akkor, vegyük sorra részletesebben, miről is beszélek:

 

1. Készíts tervet!

Miért? Mi a célod a váltással? – ez kell, hogy  mindvégig lebegjen a szemed előtt.

Hogyan? – mekkora kezdőtőkével, milyen stratégiákkal indulsz, honnan fogsz kereskedni, hogyan adózol, stb.

Mikorra? – mennyi időt adsz magadnak (a túl rövid és a túl hosszú átmeneti időszak sem jó).

 

2. Konzultálj egy gyakorló trader-rel, akinek ez a hivatása, nem mellesleg meg is él belőle.

Na, ő már tud valamit és remélhetőleg hasznos tanácsokkal is képes ellátni. Ellenben vigyázzatok azokkal, akik azért lettek ”tőzsdeoktatók”, mert már a Duna House-nál telt ház volt, vagy a Forever Living-es munkától már ők is hánytak, és jobb híján ezt találták ki maguknak, mert azt hiszik, elég csak annyi, hogy osztják az észt mindenféle háttértudás nélkül. Könnyen felismerhetők ezek a kóklerek. Így messziről kerüljétek el azokat, akik zéró szakmaiságot képviselnek, nem tudnak egyből válaszolni a kérdéseitekre, csak nyökögnek, valamint ha nem használnak legalább 3 olyan szót, amit nem értesz. Ezek csak hátráltatnak, illetve kidobott idő + pénz az ablakon.

A tőzsdeoktatás tipikusan az a “szakma”, ahol az él túl, aki valóban jó szakember, és eredményeket tud felmutatni. Ezt le lehet mérni a saját fejlődéseden, de bőven elég, ha megnézed, hányan választották őt, mennyien követik a Facebook-on, hány hírlevél olvasója van, stb. Én azt javaslom, hogy kizárólag olyantól tanulj, aki elsősorban trader és csak másodsorban – hobbyból – oktató. Ne elégedj meg soha a középszerűvel, tanulj a legjobbtól!

 

3. Minden vég egy kezdet is egyben.

Az alkalmazotti és vállalkozói (a trading is egy egyszemélyes vállalkozás) lét között éles a váltás, érdemes megközölni egy (vagy inkább 2) hét, szigorúan külföldi pihenéssel. Távol a megszokott környezettől tudsz igazán kikapcsolni, teljesen más impulzusok érnek, más kulturális közegben vagy, más életritmusban élsz, sokkal inspiratívabb vagy, aminek az eredménye, hogy plusz energiákkal fogsz hazatérni.

 

4. Legyen biztonsági tartalékod!

Tegyél félre annyi pénzt, ami 6 hónapig biztosítja a jelenlegi életszínvonalad fenntartását! Ne pánikolj be, ha nem hozol +10%-ot rögtön az első hónapban, majd hozol a 2.-ban vagy 3.-ban. Viszont a biztonsági tartalék mint olyan, leveszi rólad a pressziót, a teljesítési kényszert.

 

5. Meríts erőt mindenből, bármiből!

Nézz végig az elhízott, válófélben lévő, csődtömeg kollégán, akinek a munkahelye az egyetlen menedéke. Hallgass önsegítő CD-ket, nézz motivációs videókat! Menj le a terembe vagy a margitszigeti futókörre, ahol – másokat látva – erőt meríthetsz! Tök mindegy, ki mibe kapaszkodik. Jusson eszedbe minden percben, amikor meginognál, hogy miért kezdted el ezt az egészet, emlékezz az elhatározásod percére, a mögötted lévő tettekre, és a változni akarás vágyására.

Nem akarok senkit sem áltatni. Ez az emberek 85%-ának nem fog sikerülni, mert gyenge, mert beleszarik az életbe. Elsőre legalábbis szinte senkinek. Talán a 2-3. alkalomra igen, de akkor sem biztos. Kicsit hasonlít a cigi letevés folyamatára, aki már túl van rajta, az pontosan tudja, miről beszélek. Én is letettem, tudom, hogy miről beszélek. Meríts erőt egy korábbi sikerélményedből, vágyj arra a mámoros állapotra, amit akkor éreztél, amikor révbe értél. “Megcsinálom, nem érdekel, mennyit fogok szenvedni, és ez a blog lesz a mankóm!” 💪