“Ha nem tudod, ki vagy, a tőzsde a legdrágább hely, hogy megtudd!”

Különböző kategóriák (szintek) léteznek az online tőzsdei kereskedők fejlődésében. Egy trader pályafutása nem úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben működő nagyvállalatnál, ahol a gyakornok idővel junior-, majd senior manager-ré, aztán pedig director-rá avanzsál. Feltéve, ha képes megmászni a ranglétrát. A legtöbb esetben talán nem is a képességek, hanem az akarat és hajlandóság hiánya, ami miatt megreked a legtöbb munkavállaló egy adott pozícióban, sokszor a piramis alján.

 

A BUKTATÓK

Korábban tőzsde oktatóként többször tapasztaltam, hogy az elkényelmesedés és alázat hiánya a bukás leggyakoribb okai. A tőzsdézés csak azok számára tűnik könnyű pénzkereseti lehetőségnek, akik abszolút kívülállók és laikusok a témát illetően. Ha viszont valaki belekóstol és nem szegődik mellé rögtön a kezdők szerencséje, akkor megtapasztalhatja a lelki és anyagi mélypontokat. 

Ha valaki nem ül le nap mint nap, nem lesz naprakész és kiesik a napi rutinból, lejtőre kerül. Egy valamire való kereskedő tudja, hogy nem akkor ül le a monitor elé, amikor éppen kedve tartja, hanem amikor azt a kereskedési rendszere megszabja. Sokan félvállról veszik ezt. Éppúgy, mint a folyamatos tanulást, tapasztalást, fejlődést. A híres kosárlabda edző, Pat Riley szavai csengejenek a füledbe, miszerint ” ha nem leszel egyre jobb, akkor egyre rosszabb leszel!”

A piac iránt tanúsított alázat sincs meg a legtöbb kereskedőben: nem az a cél, hogy felülkerekedjünk a piacon, hanem hogy felvegyük annak ritmusát, rezonanciáját. Gyárts szcenáriókat, majd ellenőrizd vissza őket, hogy megvalósultak-e vagy sem. Idővel egyre több forgatókönyv nyer visszaigazolást és leszel magabiztosabb általuk. Ne feledd, a piacnak mindig igaza van – még akkor is, ha fáj!

Sokan kizárólag a piacra koncentrálnak, holott sokkal inkább saját magukra kellene. Egészen pontosan arra, hogy következetesen betartsák az általuk felállított szabályokat, s egy-egy vesztő szakasz ne billentse ki őket. Hasonló a helyzet a belépő- és kilépő stratégiákkal: a legtöbben arra fókuszálnak, hogy hol lépjenek piacra, pedig az eredményességet hosszú távon a kockázatkezelés és pozíciómenedzselés határozza meg. Erről bővebben itt olvashatsz.

Korábban már írtam azokról a szokásokról, melyeket egész egyszerűen ki kell iktatnod, ha a nyereséges kereskedők táborát akarod erősíteni. Ezek a következők:

  • túlzott igazságérzet
  • találgatás
  • pozícióforgatás
  • fix kötésegység
  • kockázatnövelés
  • túlzott befolyás az életedre

Bővebben ide kattintva olvashatsz ezekről a rossz beidegződésekről. Emellett összeszedtem azt a 10+1 hibát, ami garantáltan bukáshoz vezet a tőzsdén. Mindkét cikk kötelező olvasmány függetlenül attól, hogy kezdő vagy tapasztalt trader vagy!

Sajnos vannak olyan trader típusok, melyek nem “piackompatilisek”. Kattints ide, töltsd ki a legnépszerűbb nemzetközi trader tesztet, hogy megtudd, melyik kategóriába tartozol!

 

Vesztő tőzsdei kereskedő

Ha úgy érzed, hogy mindent elkövettél a tőzsdei siker elérése érdekében, mégsem jönnek a pozitív eredmények, vizsgáld meg a trader személyiségedet, lehet, hogy ott van a kutya elásva!

 

MI JELLEMZI A SIKERES KERESKEDŐKET?

Egyszer megkérdezték tőlem, hogy miként írnám le 3 jellemzővel a sikeres trader-eket, íme:

1. Képesek komplexitásban gondolkodni, összekapcsolni az eseményeket (a fundamentumokat és a technikai képet) és azonosítani a jó hozam-kockázat aránnyal bíró kereskedési lehetőségeket.

2. Kiforrott, összetett kereskedési rendszerrel rendelkeznek, ami nem csak jól működő stratégiákat, hanem személyre szabott kockázatkezelést is jelent.

3. Precíz kivitelezők, hiszen az előbbiek fabatkát sem érnek, ha nem tartják magukat konzekvensen a lefektetett szabályokhoz és letérnek a megkezdett útról egy-egy kedvezőtlen trading etap (pl. drawdown) hatására.