Ismerősek azok a családi / baráti beszélgetések, amikor az élet nagy dolgaira terelődik a szó, ahol mindenki kibaszottul okos, ahol mindenki tudja a megoldást, persze folyamatosan azt hangoztatja, hogy ez baromira nehéz, de meg kell lépni, különben irány a süllyesztő? Te is kivagy a mindentudók nemzedékétől, akik úton-útfélen tanácsokat osztogatnak és utat akarnak mutatni neked? Hányni tudnál a naponta szembejövő életigazság-közhelyektől, divatosabb nevén bullshit-ektől?

Helyes! Miért fogadnád meg ezeket a jó(?)tanácsokat azoktól, akik ugyanúgy egyhelyben toporognak az életben, siratva az időközben elpazarolt, fejlődés nélküli éveiket?!

 

MENTÁLIS FELKÉSZÜLÉS 5 LÉPÉSBEN

Amikor egy vagyonkezelő cégnek dolgoztam, az IT részleg ki volt szervezve Indiába. Neelam, a kontaktom mindig azzal jött, hogy „Viktor, the trouble is…”, vagyis „Viktor, az a baj, hogy…”. A 10.-nél megelégeltem és mondtam neki, hogy felejtse el ezt egy életre. Az új mondat mostantól fogva kezdődjön így: „Az a probléma, hogy…” A bajban maximum együttérzésemet tudom kifejezni, hiszen már megtörtént, a fennálló problémára viszont mindig megtaláltuk közösen a megoldást. Te is gondolkozz el ezen!

Igen, bátorság kell, hogy elindulj a tőzsdei kereskedővé válás útján, hogy megvalósítsd, amit elterveztél (pl. a trading legyen a főállásod), hogy ne térj le az útról, ne bizonytalanodj el. Ennyi lenne a megoldás, de az emberek 90%-ának nem fog menni, mert nincsenek olyan mentális állapotban, hogy a következő 5 lépést képes legyen betartatni önmagával. Semmi olyat nem fogok kérni Tőled, amit anno én sem voltam képes megtenni, vagy amire a mai napig nem tudtam rávenni magam, holott ha megtettem volna, akkor most sokkal előrébb tartanék. Számomra ez az egyetlen, 5 lépésből álló út létezik, semmi más! Nézzük hát!

 

1. Tedd félre egy kicsit a problémáidat, és ne stresszelj! Tök felesleges. Ha eddig nem akartad / tudtad megoldani, hiába vergődsz, ezután sem fogod. Ami probléma volt pár hete vagy hónapja, rosszabb esetben évek óta, az most is megvan, ha nem láttad a kiutat korábban, akkor valószínűleg most sem fogod, csak még káprázik a szemed a hétvégi bulitól. Fogadd el, ez van! Feleslegesen pazarolod az energiádat, és mivel most nincs benned elég erő és elhatározás, hogy megoldd azokat, így most egyszerűen csak dőlj hátra, és kapcsolj ki! Dőlj hátra, vegyél egy nagy levegőt, és engedd el magad. Nem kell ehhez wellness hotel, csak egy nyugodt szoba, de ha az sincs, akkor ott a természet. Azt már nagyon is jól tudod, hogy változtatnod kell, de amit eddig és ahogyan próbáltál, nem hozott markáns változást. Ez az első lépés. Engedd el magad, lazulj le, görcsösen nem lehet eredményeket elérni!

 

2. Add át most nekem az irányítást! Ne gondolkozz, ne akarj dönteni, ne akard megoldani, ne várj megerősítést a környezetedtől, egyszerűen csak bízd magad rám, bízz meg bennem! Tudom, hogy ez a legnehezebb – főleg, ha nem ismersz -, de tegyél egy próbát! Ne tegyél fel hülye kérdéseket, ne kérdőjelezd meg, amit mondok, ne kérd ki másnak a véleményét, hogy szerinte jó lesz-e így vagy sem, mert ha Te most úgy döntöttél, hogy rám hallgatsz, akkor ne érdekeljen, hogy a huszadik élethuszár mit gondol, egyszerűen most csak bízz meg bennem!

 

3. Zárd le a múltat, de ha lehet, végérvényesen! Úgy, mintha sosem létezett volna. A rossz döntéseket, a tévutakat, a kudarcokat, és a sérelmeket. Tegyük fel, hogy megbántottak. Fogadd el, hogy csúnyán átvertek a múltban, fogadd el, hogy megcsaltak, hazudtak, kibasztak veled. Fogadj el minden fájdalmat, minden hátba szúrást és ne hordozgasd, hanem engedd el őket! Az emberek energiáját a múltbeli sérelmek őrizgetése emészti fel a leginkább. A revans gondolata teljesen felesleges, mert nem visz előre, Te abból semmit nem fogsz profitálni! Ezzel továbbra is a negatív gondolatok uralják az elmédet, melyekkel csak tovább mérgezed magad. Zárj le mindent és húzz magad köré áthatolhatatlan falakat! Egy új világot, a jövődet készülsz most felépíteni, amire azért van szükséged, mert az a világ, amiben most élsz, nem adta meg, amire szükséged van, illetve alkalmatlan a fejlődésre. Ne mondd el senkinek, mire készülsz, mert amit nem tudnak, arról nem tudnak lebeszélni! Lesz kivel megosztanod, ne aggódj, Belián és én itt leszünk Neked! Egy támogató, zárt közösség részese leszel.

 

Ha nem zárod le a múltad, nem tudod építeni a jövődet! ☝️

 

Pár dolgot azonban meg kell tenned, amit most valószínűleg feleslegesnek gondolsz, de mindennek oka van. Semmi olyat nem kérek tőled, ami valamiért nem lesz fontos a közeljövőben, vagy nem kapcsolódik valamihez, ami csak később fog értelmet nyerni. A legtöbb ember azért bukik bele a nagy elhatározásokba, mert nem látja azonnal a változást, nem látja, hogy az erőfeszítései eredményesek lennének. A legtöbben 48 óra betartott diéta és az első km lefutása után ráállnak a mérlegre és nézegetik magukat a tükörben változás után kutatva. Az ember már csak ilyen: azonnali eredményt akar látni, és ha ez elmarad, akkor a lelkesedés is alábbhagy. Most még nem a profi tőzsdei kereskedővé válásról van szó, az még nagyon odébb van. Előtte mentálisan kell megerősödnöd, és mivel egy új életet kezdesz, látnod kell, hogy érdemes csinálni, hogy az erőfeszítéseid nem hiábavalók, hogy a sok áldozatnak, amit meghozol, igenis van értelme. Nyugi, a pontok hamarosan összekapcsolódnak, aminek a végén kirajzolódik előtted egy új világ.

 

4. Tedd rendbe az életed, és kezdd a lakással. Fogj meg mindent, amitől már régen meg akartál szabadulni, ami csak a helyet foglalja! Dobd ki ezeket a porfogókat a francba! Minden haszontalan tárgy kidobása a múltad egy darabját fogja szimbolizálni. Tekints ezekre a tárgyakra úgy, hogy a múltad felesleges, fájó részeit dobod ki. Kezdd azokkal a tárgyakkal, amelyek nem jelentenek semmit számodra, és fokozatosan haladj azok felé, melyekhez érzelmileg kötődsz és mementóként vannak jelen a lakásodban. Miután megtetted, hidd el, hatalmas feloldozást érzel majd! Nem élhetsz a múltban, mert nem lesz jelened. De ezt most még nem kérem, mert még nem állsz rá készen. Most még kezdd csak kicsiben, kezdd a jelentéktelen dolgokkal. Mi van, ha elbizonytalanodsz? Többször is el fogsz, mert az út, amin most elindultál, több alkalommal is meg fog viselni, de a jellem nem fejlődhet fájdalom nélkül, és mindaddig nem lehet semmid, amíg nem vagy képes lemondani.

 

5. Mivel kizökkentetted magad az eddig élt világodból, és fokozatosan tünteted el a jelened problémáit okozó múltad lenyomatait, egyre inkább úgy érzed, hogy egy steril, légüres térben mozogsz, ahol minden ismeretlen és bizonytalan. Az ember hajlamos úgy gondolkodni, hogy hiába szar az élete, de legalább kiszámítható. A legtöbben ezért félnek váltani, mert nem tudják, mi vár rájuk. Neked most nem kell ettől tartanod, mert a régi életed nem fog teljesen megszűnni, szimplán csak egy alternatív világot húzol fel magadnak, amihez éppen most tesszük le az alapokat. A te új világod alapja a blogom lesz, a napi riportom lesz, a Viktor Gáli Tőzsde Akadémia lesz, az Online Trading Room lesz, és egy gyakorlati segédlet lesz, ami a tervek szerint nyár végére készül el. Minden irigység, rosszindulat, és negatív érzés, ami benned van, azt nem mások iránt érzed, Barátom, hanem önmagad iránt. Azért gyűlölsz, mert magadat gyűlölöd. Azért vagy irigy, mert érzed, hogy kevés vagy. Érzed, hogy több van benned, de nem teszel semmit, hogy kihozd magadból. Keresed a bűnbakot, hogy miért nem sikerül, miért megy másnak a tőzsdézés, miért van több pénze, nagyobb lakása, menőbb autója, jobb csaja? Mert többet tett érte, azért! Fájt neki? Nem érdekelte. Nehéz volt? Elviselte. Belebukott? Újrakezdte.

 

ELŐRE!

Ez a recept és csakis ennyi. Fel kell állnod akkor is, amikor egy vesztősorozat megölte benned a reményt, tovább kell kötnöd a stratégiát akkor is, amikor már meginog benne a hited. Ezek formálják a jellemet, ettől leszel kivételes ember, és ezzel fogsz a többi trader fölé kerekedni pusztán csak azzal, hogy te továbbmész akkor is, amikor mások megállnak és leeresztenek. Ez az egyetlen skill, ami elválasztja a győzteseket a vesztesektől, hogy mindig továbbmennek. Engem csak a halál állíthat meg, de odáig menni kell!

Hát menj és győzd le a senkiházi énedet! Győzd le azt az éned, aki meggátol a siker elérésében, akinek nincs elég bátorsága belevágni, aki megállna akkor, amikor már fáradsz! Mert valójában erről szól az élet, erről szól a sport, a business, és a tőzsde is, hogy le tudod-e győzni azt a személyt, aki életed legnagyobb ellensége.

Hallgass rám és próbáld ki ezt az utat! Nem kell, hogy higgy nekem, az sem érdekel, ha miután elolvastad ezt a bejegyzést, úgy élsz tovább, ahogyan eddig is tetted, mert megmondom őszintén, magasról teszek rá. Nem nekem teszel szívességet, hogy megfogadod ezeket a sorokat, hanem magadnak, de erre csak később fogsz rájönni, amikor minden bizonnyal hálás leszel nekem.