A koronavírus terjedésének azért van néhány pozitív hozadéka is: a turizmus és a közlekedés visszaszorulásával tisztul a levegő, valamint felnő egy olyan nemzedék, aki tényleg megtanul alaposan kezet mosni. Persze emellett a járvány jó pár, küszöbön álló trendet is felgyorsíthat: így például a digitális oktatásra történő átállást (ahogyan azt tettük mi is a Viktor Gáli Tőzsde Akadémia esetében) vagy épp az otthoni munkavégzést.

S lőn, egyre több cég igyekszik megoldani, hogy munkavállalói otthonról dolgozhassanak. Mivel sok-sok éve tőzsdei kereskedőként tevékenykedem, ezért megosztom Veletek tapasztalataimat a home office-szal kapcsolatban.

 

SOKAN BELEESNEK A CSAPDÁBA

Az otthoni munkavégzésnek megvan a jó és rossz oldala is, sokan még soha nem dolgoztak otthonról, ezért nincs tapasztalatuk ezzel kapcsolatban és hajlamosak hibákat elkövethetni:

1. A home office egy életforma, de nem egyenlő a totális szabadsággal. Az idődet ugyan Te osztod be, de ne ess abba a hibába, hogy köntösben / pizsamában dolgozol otthonról! Bármennyire is vonzó az ötlet, érdemes úgy felkészülni egy munkanapra, mintha az irodába mennénk be, így sokkal jobban átszellemülsz majd és komolyan veszed a munkát.

2. Legyen egy munkára kijelölt, lehetőség szerint elszeparált helyed, de ez ne az ágy vagy a kanapé legyen, mert egyáltalán nem segíti a hatékony munkavégzést!  Az íróasztalnál még nem találtak fel jobb munkakörnyezetet.

3. Attól még, hogy fizikálisan nem vagy jelen az irodában, ne tűnj el, mindig tartsd a kapcsolatot a külvilággal, főleg ha többen dolgoztok közösen egy-egy projekten.

4. Nem hanyagold el a mozgást, iktass be napi minimum 1 óra, rendszeres testmozgást (ha lehet, kint a levegőn), vagy legalább időközönként állj fel a monitortól és mozgasd át magad!

5. Fontos a rendszeres, választékos táplálkozás, és a napi elegendő mennyiségű folyadékbevitel. ezeket ne hanyagold el és vedd komolyan, hiszen fekvő ülőmunkát végzel akár napi 8-10 órában!

+1 Az otthoni munkavégzéshez szabályokat és határokat kell alkotni, mivel könnyen elragadhatják a figyelmet a személyes dolgok vagy családtagok. Ehhez például érdemes minden napra egy listát készíteni arról, mi a teendő, ez segíthet fókuszálni a munkára. Javaslom az ingyenes Trello alkalmazást, ami egyszerűségével és nagyszerűségével segít ebben!

Valahogy így néz ki a home office annak, aki tőzsdézik. Nálam egy kicsit több monitor van… 🙂

 

TRADER = HOME OFFICER?

Majdnem, hiszen nem csak otthonról, hanem a világ bármely pontjáról kereskedhetsz, csak egy laptop és internet kell hozzá (+ árnyék, ha a tengerparton vagy 🙂). Jó dolog a home office, de egy idő után egyre nehezebbé válik fókuszáltnak maradni és a munkára koncentrálni, erre tudatosan kell figyelni. Traderként kereskedési intervallumokat érdemes meghatározni, megfelelő pihenőidő beiktatásával. Például az én kereskedési rendszerem délelőtti és délutáni session-öket jelöl ki, amiket mindig szigorúan betartok. Elegendő időt hagyok magamnak az étkezésre (nem a monitor előtt lapátolom be az ebédet), testedzésre, és pihenésre. Nagyon fontos a regeneráció, azon belül is a minőségi alvás.

Mindig azt szoktam mondani, hogy tőzsdézni azért a világ egyik legnehezebb szakmája, mert itt Te vagy a főnök és alkalmazott is egyben: Te határozod meg és tartatod be magaddal a szabályokat, valamint neked kell “engedelmeskedned” és szabálykövető magatartást folytatnod. Nem könnyű, de meghozza gyümölcsét, nekem elhiheted! 🙂

 

Ha kíváncsi vagy a győri expolgármester bennfentes részvényügyletére, kattints ide!