A fejlődés velejárója a változás, ezt el kell fogadnunk. Küzdhetünk ellene romantikus múltidézésekkel, de félre kell tennünk a nosztalgiát, le kell zárnunk a múltat, hogy továbbléphessünk.

A Viktor Gáli Tőzsde Akadémia 4 éve még nem létezett, most pedig – 1 év kihagyást követően – már az újragondolt, kibővített tematikával, de a már bizonyított módszertannal indul újra, ami tőlem is fejlődést követelt. Sokan kérdezik, hogy mi ad nekem erőt? A kezdőlökést az életmódváltásom adta, letettem a cigit és elkezdtem sportolni. Első körben ez kellett ahhoz, hogy fejben rendben legyek. A tested okozta frusztrációk önbizalomhiányt eredményeznek, a „nem vagyok rá képes” gondolatiság kiváltói. Ezekkel 9 évvel ezelőtt leszámoltam, és a mai napig ebből merítek erőt, ha új kihívások elé állít az élet.

A kemény, alázatos munkának mindig meglesz a gyümölcse, ha hiszel magadban és igaz dolgot képviselsz. Tény, hogy 35 évesen többet értem el, mint amit reméltem, viszont korántsem abszolváltam mindent, sőt! Még sehol sem tartok. Az életutam és a tőzsdén szerzett tapasztalataim segítségül szolgálhatnak azok számára, akik most kezdenek el tőzsdézni, vagy már belekóstoltak, de nem jöttek az eredmények, és azoknak is, akik főállású traderré szeretnének válni. Van egy mondás, miszerint amit nem tudsz elérni pénzzel, azt el tudod érni még több pénzzel. Ez tényleg így van, de ez csak az eszköz, amit valahogy meg is kéne teremteni, ami nem fog menni, ha az ehhez szükséges megfoghatatlant nem sajátítod el. Az én feladatom, hogy elméleti és a gyakorlati tudás mellett átadjam Neked azt a pluszt, melynek segítségével végre megvalósíthatod önmagad és az álmaidat.

Erről fog szólni ez a bejegyzés, az önmegvalósításodhoz szükséges megfoghatatlan érzésekről és értékrendről ami szerint élned kell, hogy beteljesítsd a küldetésed, hogy elérd a céljaidat. Az imént említett életmódváltás csak a kezdet, minden más csak ezután következik. Lássuk!

 

A RACIONALITÁS LEBEGJEN A SZEMED ELŐTT!

Tinédzser korunktól 20-as éveink első feléig mindent drámaian élünk meg, legyen az egy barátság, egy párkapcsolat, vagy a szüleinkkel való viszonyunk radikális átalakulása. A drámaiság – ami a lázadó fiataléveinket jellemzi – az oka,  hogy ennyi idősen nem vagyunk képesek összefüggéseket látni, rendszerben gondolkodni, ugyanis az érzelem felülírja a racionalitást. Ahogyan telnek-múlnak az évek, érettebbek leszünk, a világképünk egyre inkább letisztul. Fiatalon a külsőség, a magamutogatás a sikk, illetve más emberek véleménye a mérvadó. A kapcsolatok az évek múlásával már nem olyan drámaiak, mint korábban, nem hadakozol feleslegesen, mert már tudod, hogy felesleges energia-pocsékolás az egész. Tisztában vagy vele, hogy az energiák a Te fejlődésedhez kellenek, nem pedig arra, hogy meggyőzz valakit az igazadról.

 

HA KELL, KÉRJ SEGÍTSÉGET ÉS TÁMOGATÁST!

Erre én is csak 1 évvel ezelőtt jöttem rá. Beláttam, hogy nem tudok mindent egy kézben tartani. Baromira nehéz lépés, ha felépítesz valamit, és annak egy részét át kell adnod másnak. Kezdetben úgy érzed, hogy el akarják venni az életművedet, amiben benne van minden szenvedélyed, időd, energiád, és pénzed. Olyan ez, mint férjhez adni a lányodat. Brrr… Te tudod a legjobban, hogyan kell ezt csinálni, de egy bizonyos pont után meg kell osztanod a birodalmad, át kell adnod részfeladatokat, hogy ne kelljen szétszabdalnod magad. A segítségkérés korántsem a gyengeség jele. Egyedül egy idő után nem lehetsz sikeres.

 

LEGYENEK REÁLIS ELVÁRÁSAID!

Kizárólag annyit fogsz elérni, amennyire tartod magad. Nem elégedhetsz meg pitiáner „sikerekkel”, hogy te most lefogytál 10 kilót (főleg, ha 15 még mindig rajtad van), vagy 50 ezerrel többet keresel, mint a barátnőd. Minden relatív, és az elvárások önmagaddal szemben meg pláne…

Sikeresnek érzed magad, hogy be tudod fizetni határidőre a számlákat? Tényleg ennyi lenne az élet?! Én ezt csak vegetálásnak hívom. Ne az utcára kényszerült hajléktalanokhoz mérd az életszínvonalad, és ne azt nézd, hogy hány ember van, akik rosszabbul élnek nálad. Ők beletörődtek a sorsukba. Mindig fogsz olyan lecsúszott vagy középszerű embereket találni, amivel igazolhatod önmagad felé, hogy sikeres vagy, közben meg lószart sem értél el. Sokan esnek ebbe a hibába, Te ne tedd! Mérd az életed olyanokhoz, akik sikeresebbek nálad, akik minőségibb életet élnek, akik példaképek. Csakis ez fog rád motiválóan hatni. Azt tapasztalom, hogy ezzel sokan nem képesek szembesülni és inkább elmenekülnek.

 

ENGEDD EL ŐKET!

Ne törődj azokkal az emberekkel, akik nem tesznek boldoggá, akik mellett nem tudsz önmagad lenni, akiktől nem kapsz semmi pluszt, akik csak hátráltatnak. Ne maradj benne bukott kapcsolatokban csak azért, mert a megszokás rabjává váltál és beletörődtél a sorsodba. Engedd el a gyerekkori barátaidat, ha szükséges, mert minden és mindenki változik, és van, aki sajnos rossz irányba… És végül: szakítsd meg a kapcsolatot mindenkivel, aki energiavámpír! Engedj el mindent, ami mérgezi az életed. Ha az a munkahelyed, akkor mondj fel és lépj tovább!

Persze az is lehet, hogy nem vagy hivatott nagy dolgokra, és az átlagélet van számodra megírva. Bizony lehetséges. De legalább feszegesd már egy kicsit a határaidat, hogy visszaigazolást kapj, valóban így van-e?

 

NÉZZ TÜKÖRBE!

Nézz bele a tükörbe, ez a legnagyobb erőmérő! A tükör ugyanis nem hazudik, kegyetlenül láttatja a hibáidat. Lásd magad úgy, ahogyan a többi embert is lát téged a mindennapokban. Ha egy olyan emberrel nézel farkasszemet, akivel nem szívesen innál meg egy kávét, akkor nagy bajok vannak.

Kit látsz, ha belenézel a tükrbe? Azt, aki látni szeretnél vagy akit látni sem bírsz?

 

LÉGY HÁLÁS A KUDARCOKÉRT!

Számomra a kudarcok az élet legnagyobb ajándékai. A sikeres emberek hányszor, de hányszor elbuktak már el és vesztették el mindenüket. Szerinted hány stratégiát dobtam már ki a kukába?! Ne feledd, a csont is ott a legerősebb, ahol korábban eltört, így te is ott fogsz megerősödni, ahol igazi kudarc ért. Aki nem tűri fiaskókat, soha nem lesz semmije. A kudarcok a fejlődés velejárói. És ami a legfontosabb: ne kelljen semmi, ami ingyen van, amiért nem kell megküzdened, mert végül drágább lesz, mint gondolnád!

 

VÁLOGASD MEG, KIKKEL VESZED KÖRBE MAGAD!

Vedd sorra, kik azok, akik tényleg melletted állnak, akikben vakon megbízol? Kik azok, akik csak érdekből keresik a kegyeidet? Felismerni a kihasználást a fejlődésed egyértelmű megnyilvánulása. Ha ennek ellenére csalódás ér, elemezd ki a történteket és az embert, aki átejtett. A mozdulatait, cselekedeteit, mindent. Típusjelek ezek, melyekkel ha később találkozol, már tudni fogod, hogy kivel van dolgod.

Fiatalon pontosan emiatt ér bennünket annyi csalódás, mert még nem ismertük ezeket az árulkodó jeleket. Az évek meghozzák a rutint, ne aggódj! Mindenkinek egy esélye van és kész, nincs több. A hit meg a remény szép dolog, csak nincs bennük racionalitás.

 

NE PANASZKODJ!

Ismersz olyan embert, aki állandóan panaszkodik és árad belőle a pesszimizmus? Na, ők is az energiavámpírok családjába tartoznak. Ha problémád van, oldd meg és ne sajnáltasd magad! Ne a problémán járjon az eszed, hanem a megoldáson! A bukott emberek mindig valaki / valami mást hibáztatnak, hogy miért nem jött össze, természetesen minden az önhibájukon kívül történt.  Mindenért te vagy a felelős, mindenért!

 

NE IRIGYKEDJ!

Az irigység semmi más, mint a tudat, hogy valaki jobb nálad. Örülj mások sikereinek, és inspirálódj a tetteik által! Ha majd Te is elérsz valamit, akkor már nem leszel irigy, hanem téged irigyelnek majd. Ekkor fogod (be)látni igazán, hogy az irigység mennyire szánalmas és megvetendő dolog. Az irigység a gyenge emberek ismérve.

 

CSAKIS SZENVEDÉLLYEL!

Amibe belefogsz, azt vagy szenvedéllyel csináld, vagy sehogy! A nagy dolgokat kizárólag szenvedéllyel építették fel. Amivel Te is hozzá tudsz járulni az élet nevű körforgáshoz nem más, mint a lelkes munkavégzés. A szenvedély, ha tehetséggel párosul, azt veszed észre, hogy „rólad szólnak a hírek, veled van tele a sajtó”.

 

TŰZZ KI CÉLOKAT MÁSHOGY, MINT A TÖBBIEK!

Mit? Miért? Hogyan? Meddig? Egy jó célnak ezekre a kérdésekre kell válaszolnia, amikor megfogalmazod. Amikor célokat tűzöl ki, ügyelj arra, hogy azok a sajátjaid és ne másoké legyenek! Azt javaslom, hogy ne legyen egyszerre 5-nél több célod, különben felaprózod magad és nem tudsz mindegyikre kellően fókuszálni.

 

LÉGY EMPATIKUS!

Szeretned és ismerned kell az embereket, hogy segíteni tudj rajtuk. Az önzetlen segítség adja majd a legtöbb erőt számodra. Ha valakin segítesz, akkor életeket menthetsz meg, akik ezért hálásak lesznek neked. Látni fogod, hogy a munkádnak igenis van értelme, a pozitív visszacsatolások pedig újabb lendületet adnak majd számodra, és a körforgás megvalósul.

 

NE LEGYÉL ÁLDOZAT!

Érezted már azt, hogy valakinek Te vagy a lelki szemetesládája? Na, és felemelő volt vagy lehúzós? Nem kell tűrnöd azt a sok szart, amit a nyakadba öntenek! Állj a sarkadra, borítsd fel az asztalt, és ne engedd, hogy kihasználjanak! Aki kihasznál, nem azt fogja látni / érezni, hogy milyen rendes vagy, hanem hogy mekkora balek.

 

NE ÉRDEKELJEN MÁSOK VÉLEMÉNYE!

Nem legyél megalkuvó, nem kell elfogadni a rendszert, hanem építeni egy sajátot! Ne érdekeljen, hogy mit gondolnak / mondanak rólad, a céljaidról, és az utadról. Mindig lesznek kétkedők, irigyeid, ellenlábasaid, akik megkérdőjelezik az álmaid realitását és helyességét. Szerinted engem hányan próbáltak már lebeszélni a tőzsdézésről…?! Nem az számít, milyen kritikát fogalmaznak meg veled szemben, hanem hogy ki kritizál, és az valaki mit tett le az asztalra. Ha nincs miért felnézned az illetőre, miért is számítana a magánvéleménye?

 

RAJTAD (IS) MÚLIK, MILYEN A VILÁG!

Az élet olyan, amilyennek látni akarod, illetve egészen pontosan olyan, mint Te magad vagy. Ha a világot rossznak, az életet keserűnek látod, akkor az Te magad vagy. Számomra az élet ajándék, a világ egy csodálatos hely, a tőzsde pedig a lehetőségeim terepe. Tényleg minden csak nézőpont kérdése. Csak rajtad múlik, milyennek akarod látni a világot, és hogy te mit kezdesz magaddal. Van rá jó esetben 80 éved. A többit meg majd meglátjuk…

 

Érdekel a tőzsde világa? Szeretnéd egy profitól ellesni a mesterfogásokat? Gyere el a 2 hét múlva esedékes “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyamra, ahol személyesen is találkozhatunk!