Engedjétek meg, hogy egy “kérdezz-felek” interjún keresztül mutassam be Nektek Mr. Valakit, a korábbi Tőzsdetanoncot, a jövő trader generációjának képviselőjét, a Viktor Gáli Tőzsde Akadémia (VGTA) oktatóját, Baticz Beliánt.

 

Hogyan csöppentél a tőzsde világába?

Gimiben kezdődött az egész, elméleti gazdaságtan órán született meg bennem a felismerés, hogy a világgazdaság működése, ami igazán érdekel, ezen belül pedig a tőzsde világa, ahol emberi fejjel szinte felfoghatatlan összegek cserélnek gazdát, akár a másodpercek törtrésze alatt. A választásom így a Budapesti Corvinus Egyetemre esett, azon belül is pénzügy és számvitel szakra. Az egyetemi éveim alatt, szabadidőmben elkezdetem a tőzsdével foglalkozni: egy halom könyvön, oktató videón, elemzésen rágtam át magam azzal a vízióval, hogy elsajátíthatom az áhított tudást, amivel komoly pénzeket tudok majd leakasztani.

 

1 éve fejeződött be a Tőzsdetanonc program, ahova felvételt nyertél. Hogyan élted meg?

Hatalmas változást hozott. Aki foglalkozott már a tőzsdével, az bizony tudja, hogy az elérhető információ szinte végtelen a világban, és nagyon könnyen beleeshetünk a bőség zavarába. Én is ebben a cipőben jártam. Több tucat könyv, több száz órányi oktatóanyag a hátam mögött, de a tudásom rendezetlen volt, nem tudtam vele pénzt csinálni. Számomra a program legnagyobb hozadéka a rendszer szintű gondolkodás és ennek a gyakorlati megvalósítása. Ma már üzleti tervvel rendelkezem, pontosan tudom, hogy adott pillanatban mit várhatok el a piactól, az adott ügyletemtől. Társaimmal saját stratégiákat fejlesztünk, és egy olyan csapat részese lettem, akik hónapról hónapra bebizonyítják: igenis lehet pénzt csinálni a tőzsdén.

 

Mi történt Veled azóta?

A program zárásaként egy közös workshop-on vettük részt, ahol saját fejlesztésű stratégiákat prezentáltunk. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta Bobek Danival (szintén korábbi Tőzsdetanonc) egy közös projekt keretében múltbeli stratégia-elemzéssel és jövőbeli szimulációval kezdtünk el foglalkozni. Közhely, de a kereskedésre nagyon igaz: nem sprint, maraton. Az év minden napján kereskedtem, sokszor többet is, mint kellett volna, viszont így rengeteg tapasztalatot szereztem. Igyekeztem a lehető legtöbb időt Viktorral tölteni, legyen szó Trader Camp-ről vagy közös kereskedési napokról.

 

Hogyan vélekedsz az upgrade-elt Viktor Gáli Tőzsde Akadémiáról?

Az akadémia anyaga rendkívül komplex, ha valaki elvégezte, nagy meglepetés nem érheti a piacon. Mégis úgy érzem, a képzések / modulok felturbózásával új dimenzió nyílik meg a korábbiakhoz képest, és ennek egy nagyon egyszerű magyarázata van: Viktor 14 éves szakmai tapasztalata azt gondolom, magáért beszél, viszont abban a cipőben, mint a tanítványok, pont 14 éve volt. Én viszont ezen a folyamaton egy éve mentem át, saját tapasztalatomból és a Tőzsdetanonc társaim példájából látom azt, mik azok a tipikus kezdő hibák, “huncutságok”, melyek a pénzkereset útjában állnak. Emellett akarva akaratlanul is bemutattuk Viktornak, mit rontanak el a mai fiatalok, mik a tipikus kezdő hibák. Ezekkel az apróságokkal kibővítve a tananyagot még gyakorlatiasabb lett a képzés, így ami Viktornak vagy egy rutinos kereskedőnek egyértelmű lehet, viszont egy, a kereskedéssel most ismerkedő trader-nek nem biztos hogy az lenne, külön kiemelt hangsúlyt kapott az anyagban.

Belián közgazdászként végzett a Corvinus Egyetemen, most pedig – tőzsdei tapasztalatait átadva – oktatóként csatlakozik a Viktor Gáli Tőzsde Akadémiához. ✌️

 

Milyen szerep vár Rád a tavaszi VGTA-n és hogyan készülsz rá?

Az akadémia fő oktatójaként elsődleges célom, hogy az akadémiára érkezőket a lehető legjobb tudásom szerint, teljes mértékben felkészítsem a rájuk váró kihívásokra, elméleti és gyakorlati tudással egyaránt. Egy kezdő kereskedő teljesen más szemüvegen keresztül vizsgálja a piacot, az árfolyamok mozgását. A hibák rutinos szemmel könnyen felismerhetők, javíthatók, ezáltal a tanulási folyamat tovább gyorsítható.
Tisztában vagyok vele, hogy nem elég birtokolni, át is kell tudni adni a tudást, különben fabatkát sem ér. Igyekszem előadóként is fejleszteni magam, illetve privát oktatás keretein belül edzem magam az akadémiára, és büszkén mondhatom, tanítványaim már túl vannak az első sikeres kötéseken.

 

Mit gondolsz, mivel szolgáltál rá, hogy pályázati program után egy ilyen lehetőséget kapj?

Viktorral már a legelső találkozásunkon megtaláltuk a közös hangot, hamar kiderült, nagyon hasonló céljaink vannak. Már akkor jeleztem neki, ha egyszer eljutok arra a szintre, én is szeretném én is átadni a tudásom, és közelebb hozni az emberekhez a tőzsdei kereskedést. Viktor azt mondta, hogy “elkészültem”, s ha minden jól megy, ezen az akadémián én küldhetem nyugdíjba a mestert és vihetem tovább a stafétabotot.

 

Szerinted kinek és miért érdemes eljönnie a VGTA-ra?

A magyar lakosság mindössze 3%-a tart részvényt, ami hihetetlenül alacsony a nyugat-európai vagy amerikai átlaghoz képest (20 és 40%). Pénzügyi intelligencia hiányában marad a MÁP+, ami korántsem olyan kecsegtető, mint amennyire futtatják. A MÁP+ 4,95%-os nominális éves hozamát, ha korrigáljuk az MNB 3%-os inflációs céljával, 2% alatti reálhozamot kapunk. 5 éves időtávon 1.000.000 forint esetén reálhozammal kalkulálva 1.104.080 forintra bővül a megtakarításunk. Míg, ha valaki csak az akadémián tanított két legegyszerűbb stratégiákat alkalmazza, ami hetente összesen 10 percet vesz igénybe, könnyedén érhet el éves szinten 20% fölötti hozamot, mely ugyanazon 5 éves periódus alatt inflációval korrigálva 2.192.000 forintra duzzad. Döntse el mindenki, hogy melyiket választja.

Mindenkinek ott a helye az akadémián, aki
– érdeklődik a befektetések és a tőzsde világa iránt, és el tudja képzelni, hogy hosszú távon a befektetéseidből él
– foglalkozott már a tőzsdével, azonban a tanultakat nem tudja a gyakorlatba ültetni, nem működik a rendszere (már, ha van egyáltalán)
– aktívan kereskedik a tőzsdén, de nem tud kiegyensúlyozott teljesítményt, konzisztens profitot elérni
– a BÉT-en keresi a következő nagy sztorit…

 

Bővebb infóért kattints ide!

 

Ha kíváncsi vagy az előzmény blogokra, akkor kattints az alábbi linkekre:

  1. Induljon a show!
  2. A nagy visszatérés
  3. Valaminek a vége, mindig valami újnak a kezdete
  4. Coming out, avagy a nagy leleplezés!