Itt az év vége, ilyenkor pedig a pénzpiaci (szak)emberek számot vetnek, jósolnak, de főképp az utóbbi. Ha bejön, ünnepelt megmondóemberek lesznek, ha mégsem – és ez a gyakoribb -, akkor viszont senki nem kéri rajtuk számon, mit is mondtak fél-1 évvel korábban…

Tény, hogy lassan egy évtizede tombol a bikapiac, azóta több mint 200 alkalommal futottak új csúcsra az irányadó amerikai részvényindexek. Úgy tűnik, mintha semmi sem tudná megállítani a trendet, de ez minden bizonnyal nem így van, főleg, hogy sötét felhők gyűlnek a globális piacok egén. Teljesen normális, ha időnként beköszönt a medvepiac (ez min. 15%-os esést jelent), ami lassacskán időszerű is lenne a történelem leghosszabb hossz (long) trendjét lezárandó…

Emlékezz Warren Buffett, az egyik legismertebb értékalapú befektetési guru szavaira:

“Légy óvatos, amikor mindenki mohó, és légy mohó, amikor mindenki óvatos!”

Ugyanis “a bikapiacokat a pesszimizmus szüli, a szkepticizmus alatt növekednek, az optimizmus teszi éretté, s az eufóriában halnak meg.” (Sir John Templeton) A jelenlegi, heti szintű csúcsdöntögetés pedig az utolsó szakaszra enged következni.

 

LESZ-E GAZDASÁGI / PÉNZÜGYI VÁLSÁG 2020-BAN?

Röviden: nem. Bővebben: két forgatókönyv megvalósulását tartom valószínűnek, előbb azonban nézzük a pro-kontra tényezőket, melyek kockázatként (pro) és biztosítékként (kontra) vannak egy időben jelen a piacon:

 

Pro: 

A piacoknak ugyan van még tere az emelkedéshez, de a felhők már gyülekeznek. Csak azért, mert idén elkerültük őket, nem biztos, hogy 2020-ban is ennyire szerencsések leszünk.

1. Geopolitikai kockázatok és kereskedelmi feszültségek: a napokban megszavazott amerikai törvényjavaslat Hongkong autonóm státuszának évenkénti felülvizsgálatával kapcsolatban még felkavarhatja a kedélyeket, illetve a tüntetéseknél a kínai katonai beavatkozásnak komoly negatív következményei lehetnek a kereskedelmi tárgyalások menetére.

2. Államadósság: ez főként az Egyesült Államokban szembetűnő: míg mások igyekeznek lefaragni ebből, az USA feljebb és feljebb emeli az adósságplafont. Az amerikai hosszú állampapírok igencsak túlértékeltek a növekvő költségvetési hiánynak és adósságnak köszönhetően.

3. Növekedési kockázatok: a nagy importőrök, Latin-Amerika és a Közel-Kelet felől érkező kereslet nem feltétlenül lesz elegendő ahhoz, hogy fellendítse a globális (GDP-) bővülést, az pedig kérdéses, hogy Európában mi fog történni.

4. Profitnövekedés: az amerikai cégek értékeltsége igen magas, a vállalati profitciklus a vége felé jár, a bevételek és a marzsok nyomás alá kerülhetnek még akkor is, ha a hitelköltségek nem szállnak el.

5. Eladósodottság: a vállalati hitelállományok emelkednek az Egyesült Államokban és Európában, Kínában pedig már most is magasak és nem is várható az eladósodottság csökkentése.

6. Fiskális politika: miután az USA-ban a költségvetési hiány a GDP 5%-a felett lehet, nehéz elképzelni, hogy újabb gazdaságélénkítő költekezés (pl. adócsökkentés) jöhet.

7. Beruházások: a politikai és a gazdasági bizonytalanság miatt nem valószínű, hogy a következő egy-két évben is fennmarad a közelmúltban tapasztalt beruházási kedv, még akkor sem, ha sikerül tető alá hozni a végleges USA-Kína kereskedelmi megállapodást.

8. Monetáris politika: a gazdaságpolitikát pedig egyre inkább eddig nem ismert területek felfedezése jellemzi, mint például a modern monetáris politikai elmélet, mely további pénznyomtatást javasol a jegybankoknak, hogy a költségvetési kiadásokat fedezzék. A nagy jegybankok tavaly még monetáris politikájuk normalizációjával voltak elfoglalva, ehhez képest 2019-ben a FED és az EKB is tovább lazított a kondíciókon. Ha ezek a laza kondíciók fennmaradnak, akkor egy lehetséges következő válság előtt a kockázatosabb és kevésbé likvid eszközök felé terelheti a befektetőket (ami bizonyos eszközök, lásd Bitcoin túlértékeltségéhez vezethet). Részben ennek az eredménye, hogy ma a világon 14 ezer milliárd dollárnyi negatív kamatú eszköz van a piacon. A negatív kamatkörnyezet jövőbeli hatása mindannyiunk számára ismeretlen…

Azzal kell felkészülni a kockázatokra, hogy a befektetési lehetőségek között széles skálán diverzifikálunk, hogy ezzel az esetleges eszközosztályokon átívelő kockázatokat kiküszöböljük.

 

Kontra:

1. Hozamgörbe: a sokak által recessziós előrejelzőnek tartott negatív meredekségű hozamgörbe eltűnt, és az augusztusi mélypontja után a hosszú és a rövid távú állampapírhozamok különbsége újra pozitív tartományba ugrott.

2. Kamatvágás: kijelenthető, hogy a Federal Reserve a 3 egymást követő kamatvágásával elérte a gazdasági lassulás enyhülését. A többi nagy jegybank (EKB, BOE) monetáris politikája is kivétel nélkül támogató (a pénzcsapok továbbra is nyitva), sőt, a fiskális oldalról is némi expanzió látszik. A FED akár már 2020 első felében folytathatja kamatvágást, ugyanis a felemás makroadatok erre késztethetik az amerikai jegybankot (ami adatvezérelt üzemmódban van). Ha a Federal Reserve újra kamatcsökkentési ciklusba kezd, az EKB-nál is további lazításra kerülhet sor. Két további kamatvágást is elképzelhetőnek tartok az euróövezetben 2020-ban, illetve a havi 20 milliárd euró értékű mennyiségi lazítás növelése sem lenne ördögtől való.

3. Euroövezeti kilátások: az eurozóna gazdaságát a gyengélkedő feldolgozóipar ellenére a szolgáltató szektor támasztja,s ha a várakozásokat felülmúló makroadatok jönnek ki Európa húzógazdaságáról, akkor a németek feledtethetik a britek és olaszok keltette bizonytalanságot.

4. Amerikai választások: nyilván a kevesebb, mint egy évvel az elnökválasztás előtt álló Trumpnak sem érdeke túlfeszíteni a tárgyalásokat, és újabb importvámokkal tovább lassítani a gazdasági növekedést, vagy esetleg mélybe küldeni az amerikai részvénypiacokat.

5. Brexit: a “no deal” Brexit-nek – Boris Johnson és a Konzervatív Párt győzelmével – immáron minimális az esélye, vagyis várhatóan rendezett kiválás lesz, amit Johnson határidőre (2020 végére) ígér. A fejleményket már most pozitívan fogadja a piac, a GBP masszívan erősödik és a Footsie is long irányban törhet ki a nyár vége óta tartó sávozásból.

6. Hozamvadászat: a hozaméhség egyelőre erős, valamint a kockázatvállalási hajlandóság is emelkedett a részvénypiaci kitettségeket figyelembe véve.

Bár az értékeltségek magasak (S&P index 20,9-es korrigált P/E-n forog), egy számjegyű növekedést simán produkálhat mind az amerikai, mind az európai részvénypiac. Ehhez azonban az kell, hogy középtávon a reálgazdaság utolérje az elmúlt hónapokban szárnyra kapó árazásokat, ahhoz, így a piacok elkerülhetnek egy jelentősebb korrekciót.

 

MI VÁR RÁNK A TŐZSDÉN 2020-BAN?

Alapvetően 2 forgatókönyvet látok magam előtt, amit végeredményképpen egy valaki dönthet el: Donald Trump. Mégpedig azzal, hogy békülékenynek mutatkozik a kereskedelmi tárgyalásokon Kínával szemben vagy sem. Beleáll-e egy újabb frontjába a vámháborúnak az EU-val vagy sem. Bekóstolja-e a nagy latin-amerikai felvevőpiacokat vagy sem.

Igazából 3 alapvető jövőképpel tudunk számolni: fellendülés, stagnálás, recesszió. Mikor, mit érdemes felülsúlyozni?

  • Fellendülés / növekedés – fejlett piaci (amerikai, európai) growth részvények
  • Stagnálás / oldalazás – osztalékfizető (value) részvények, kötvények, (pl. kínai kötvényalap)
  • Recesszió – állampapírok (pl. MÁP+, US kötvények)

 

Szcenárió 1.: Óvatos optimizmus – mérsékelt hozamok

Ez abban az esetben valósulhat meg, ha Trump aláír legalább egy részmegállapodást Kínával. Az amerikai elnök – jelleméből fakadóan – lehet, hogy egyszer-egyszer elmegy a falig (ami részvénypiaci korrekciókat eredményezhet), de nagy valószínűséggel meglesz a deal. A személyes érdekei, vagyis az esetleges újraválasztása ebbe az irányba hajthatja. 

Ebben a szcenárióban a részvénypiacok tovább mehetnek felfelé (bár valószínűleg nem az idén látott ütemben), viszonylag jó hozamot lehet majd csinálni a kockázatosabb kötvénypiacokon is. Véleményem szerint az értékalapú (value) és a növekedési (growth) részvények értékeltsége közötti markáns eltérés kiaknázása jelent story-t. A value részvények továbbra is jókora diszkonton forognak növekedési társaikhoz képest, ami remek beszállási lehetőséget kínál. Ezt meglovagolva 38%-ra növeltem a fejlett részvénypiaci kitettségemet.

 

Szcenárió 2.: Enyhe pesszimizmus – megtorpanás, stagnálás / elnyújtott korrekció

Amennyiben Trump beint Kínának és zátonyra futnak az egyeztetések, vagy netán elfajul az EU-val való szájkarate, amit az uniót sújtó importvámok követnek, az megtorpanást, és akár két számjegyű részvénypiaci korrekciót is hozhat.

A kockázatokat ebben az esetben a hagyományos biztos menedéknek tekintett eszközökkel lehet kiküszöbölni, mint a japán jen, a norvég vagy a svéd korona, az arany és ezüst, no meg persze a kockázatkerülő pénzpiaci eszközök, vagyis az állampapírok.

 

MILYEN BEFEKTETÉSI PORTFÓLIÓVAL KÉSZÜLÖK 2020-RA?

A célod legyen a következő: a lehető legmagasabb hozam elérése a kockázatviselési hajlandóságod figyelembe vételével. Ez esetben meg kell határoznod, hogy mekkora az a veszteség, amit még hajlandó vagy elviselni és ennek megfelelően allokáld az eszközportfóliód.

A portfóliód értékének hányadában határozd meg, hogy mennyi pénzt mibe teszel, ahelyett, hogy a nominális mennyiségről döntenél. Rossz időkben lazítani kell az övön, cserébe viszont csökken annak az esélye, hogy kifutsz a tőkéből.

Érdemes jövőre az “óvatos duhaj” megközelítést alkalmazni a diverzifikatív portfólióépítés során, így a báziselképzelés, hogy az egyik “láb” a kötvények / kötvényalapok . A statisztikák azt mutatják, hogy ha valaki kötvényekkel diverzifikálja a portfólióját, az egy jó módszer a veszteségek csökkentésére és segít abban, hogy ne meneküljük el a részvénypiacokról viharos időkben sem. De még most kell vásárolni kötvényeket, mielőtt beüt a turbulencia, amit egyfajta biztosításként is felfoghatunk. Ideális választás a MÁP Plusz a közel 5%-os éves hozamával, amit külföldről is megirigyelnek tőlünk. Ebből véleményem szerint 25% körüli kitettséget érdemes tartani.

Szintén a defenzív befektetési politika része az év végi aranyvásárlásom, ezt most norvég koronával egészítem ki, ami meglátásom szerint 2020 legstabilabb devizája lehet. A kettő együtt 15%-ot tesz ki a portfólióból.

A főként osztalékot is fizető amerikai részvények már korábbról tagjai a kosárnak, melynek 1/3-át már értékesítettem, így 20%-os allokációval bírnak. Az eszközosztályt többek között olyan cégek képviselik, mint a Coca-Cola, az Automatic Data, vagy a Coupa Software, de olyan egyedi story-kra is rámentem, mint a Chesapeak Energy vagy a Tesla.

Az európai részvények kissé elszakadtak tengerentúli társaiktól, de nem feltétlenül probléma. Véleményem szerint nincsenek annyira túlárazva és vannak tetszetős story-k is a piacon. A kitettséget így 10-ről 18%-ra növeltem. A kitettséget olyan vállalatok képviselik, mint a Xior Student Housing, az Iberdrola, és az SAP.

Egy új eszközosztály, az ún. ESG vagy responsible (fenntartható) alapok látszólag a kakukktojás kategória a portfóliómban, azonban hiszek az új megatrendekben, mint például a klímavédelem, mesterséges intelligencia, felhőalapú tárolás, kiberbiztonság, big data, e-kereskedelem, stb. Ezeket az új irányvonalakat lovagolják meg ezek az alapok, melyek 2019-ben sokszor 20% feletti hozamot produkáltak. Ezekbe érdemes hosszabb, akár 5-10-15 éves távlatban, megtakarítási céllal is befektetni. Az ESG alapok a kosárból 22%-kal részesednek.

Soha nem szabad egy eszközben / eszközosztályban tartani megtakarításunkat, hanem diverzifikálni kell, azaz megosztani a befektetésünket a különböző kockázatú eszközök között. A befektetőkre általánosságban jellemző, hogy az érzelmeikre alapozva (félelemből vagy kapzsiságból) és / vagy a múltbéli hozamok alapján hoznak döntéseket. Ilyenkor azonban csak egy-egy elemet vagy piacot néznek, nem a teljes képet. Továbbá pedig a track record-ok nem jelentenek hozamgaranciát a jövőre nézve! 

 

Érdekel, hogy milyen metódus alapján állítom össze a befektetési portfóliómat (ami 2019-ben 41%-os hozamot generált)? Szeretnél látni élőben kereskedni a tőzsdén? Gyere el a februári Trader Camp-re, most 15% EARLY BIRD kedvezménnyel! Kattints ide az infóért és jelentkezésért!

Köszönöm az idei megtisztelő figyelmeteket, jövőre is igyekszem hasznos pénzpiaci tanácsokkal, meglátásokkal ellátni Benneteket! Ha szeretnél napi szinten értesülni a piaci aktualitásokról, szcenárióimról, pozícióimról, kattints ide és iratkozz fel az ingyenes napi riportomra!

Kellemes Ünnepeket Mindenkinek, profitra fel 2020-ban is!