Egyre több jel utal arra, hogy közeleg az újabb recesszió. Nézzük, melyek azok a barométerek, melyek visszatükrözik a gazdaság állapotát és az azzal kapcsolatos várakozásokat.

 

INVERZ HOZAMGÖRBE

Hetek óta téma az inverzitás megjelenése az amerikai és brit kötvénypiacon. A 10 éves amerikai és brit államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott, ez pedig a megfigyelések alapján 2 éven belül gazdasági visszaesést von maga után.

Inverz hozamgörbe (USA)

 

VÁLLALATI P/E MUTATÓK

Drasztikusan lecsökkent az S&P-500 komponens cégek várható egy részvényre jutó eredménye (P/E), tavaly év végén 7,6%-os emelkedést vártak az elemzők 2019-re, mostanra ez a várakozás mindössze 2,3%-ra süllyedt.

 

BESZERZÉSI MENEDZSER INDEX (BMI)

Az amerikai BMI 2009 szeptembere óta először a neutrális szintet mutató 50 pont alá került augusztusban, 49,9 pontra süllyedt, ami a gazdaság zsugorodását jelzi. Az év elején még 60 pont feletti szinteken járt a mutató, igen látványos a visszaesés.

Amerikai BMI alakulása

Forrás: tradingeconomics.com

 

RÉZ

A réz árfolyamát is gyakran használják a gazdaság állapotának, várható teljesítményének felmérésére, ugyanis az ipari termelésben és a lakásépítési termékekben is nagy mértékben használják a vörös fémet. A réz világpiaci árfolyama gazdasági lejtmenetet sejtet, az utóbbi fél évben 13%-kal(!) csökkent.

Réz árfolyama

Forrás: tradingview.com

 

ARANY

A sárga fém az első számú menekülőeszközök egyike a bizonytalan időkben. A befektetők aggodalmának jele, hogy május óta 20%-ot(!) emelkedett a nemesfém árfolyama. 

Arany árfolyama

Forrás: LMAX Exchange

 

GOOGLE KERESÉSEK

A “recesszió” szóra indított keresések száma is jó indikátora lehet annak, hogy mennyire félnek a recessziótól a gazdasági szereplők. A keresőóriás adatai szerint egyre több amerikait érdekel, hogy válságba kerülhet-e az Egyesült Államok: az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve júliusi kamatvágása óta került a figyelem középpontjába a gazdasági visszaesés lehetősége. 

A recesszió szóra való keresések alakulása

Forrás: Google Trend

 

+1 SMART MONEY FLOW INDEX

Bővebb információért kattints ide!

 

Ha beüt a tőzsdei lejtmenet, vagyis medvepiac veszi kezdetét, akkor így érdemes reagálnod rá! Ebben a cikkben pedig konkrét válságálló termékeket mutatok be, ahova Neked is érdemes átcsoportosítanod a tőkédet!