Egyszer egy rádiós interjúban megkérdezték tőlem, hogy mi lenne az az egyetlen dolog, amire felhívnám minden tőzsdéző figyelmét. Egyből rávágtam: stop loss!!! (és még párezer felkiáltójel)

Micsoda?! – kérdezett vissza a rádiós bemondó, aki értelemszerűen nem volt szakavatott a témában. Elmagyaráztam hát, hogy mit is jelent ez a temérdek fórumon hangoztatott, mégis kevesek által ismert megbízás típus: a stop loss, vagy másnéven veszteség stop az az árszint, amit ha elér az árfolyam, piaci áron “kiütődik” a pozíció. Ez megtörténhet az adott ügyletre vetítve mínuszban és pluszban is (feltéve, ha a számunkra kedvező irányba mozdult el az árfolyam és mi utána húztuk).

Figyelem! Ha nem limitálod a téves döntések / nem várt piaci elmozdulások következményeit és nem használsz veszteség stopot, akkor egészen biztosan tönkre fogsz menni és a híd alá kerülsz! Tehát minden ügyletre előre meghatározott, rendíthetetlen, minden körülmények között azonnali, piaci áron végrehajtandó (nem limit) stop loss-t kell használnod! Nincs kifogás, veszteség stop elhelyezése nélkül TILOS kereskedni! Ha csak egyszer is elfelejtesz veszteség stopot használni, netán tudatosan nem helyezed el, elveszett ember vagy! Nem azért, mert nem jöhet be egyszer, kétszer, tízszer, sőt! A kezdők szerencséje mindannyiunk számára ismerős fogalom. Viszont garantálom, hogy nem fog bejönni hónapokig, valamint e szabály áthágásával nem fogsz tudni kimászni a csávából (gondolok itt elsősorban a hedging-re)! A másik pedig, hogy a stop megbízás elhagyása könnyedén életveszélyes szokássá válik, amiről hasonlóan nehéz leszokni, mint a kemény drogokról.

Aki nem használ veszteség stopot, akár az ablakon is kiszórhatja a pénzt! A kockázatkezelés és a veszteségminimalizálás alapja a stop loss használata és megfelelő kezelése.

 

Nem azért rakom el a gyerek elől a kést és az ollót, mert okvetlen megvágja magát, hanem azért, mert esélyt sem akarok adni egy jóvátehetetlen katasztrófának. Komolyan mondom, ha csak egyszer is elköveted a tőkéd elleni legnagyobb merényletet, vagyis az előre behúzott szinten nem realizálod a még tolerálható veszteséget, megrendelheted a koporsódat!

Ha pedig akár csak gondolatban is a spekulációs bűnök bűnére, a leátlagolásra / higításra vetemedsz (lásd Martingale- és grid alapú “stratégiák”), és egy veszteséges pozícióra ráveszel lejjebb, vagy ráadsz a short megbízásra feljebb, tehát amikor a veszteséget realizálni kéne (hiszen a piac azt mondja, hogy rossz az irány), épp hogy halmozod a veszteségeket, akkor egy szavam sincs hozzád, akkor nem értesz semmit, ostoba fajankó vagy!  Ne aggódj, a piac egy pillanatra sem téveszt majd szem elől, nyomon követ, mint vadász a vadat, és az első adandó alkalommal hidegvérrel lemészárol! Nem fogod megúszni. 

Előre szólok, hogy mindenki veszíteni fog kereskedései során! Az öröm az ürömben, hogy a nagy nyereségekhez kis veszteségeken keresztül vezet az út, miközben a kereskedési tőkédre úgy kell vigyáznod, mint a szemed világára!