A gazdasági fellendüléssel egyetemben szinte törvényszerű, hogy gyarapodnak a lakossági megtakarítások is. Ez az elmúlt években Magyarországon sem volt másképp, a tendencia pedig csak tovább javul. Érdekes hogy egy kereskedelmi bank és az MNB kutatásai között micsoda eltérések mutatkoznak: a K&H Bank felmérése alapján a munkaképes korú lakosság körében a megtakarítással rendelkezők aránya a 2017. évi 63%-ról 70%-ra nőtt az idei második negyedév végére, megtakarításuk átlagos összege 1,2 millió forint volt. Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata az egy főre vetített hazai megtakarítás 4,2 millió forint. Abba most ne menjünk bele, hogy miért ilyen nagy a különbség a számadatok között, holott mindkét intézmény független kutatóintézetet bízott meg a tanulmány elkészítésével…

Fókuszáljunk a javuló trendre, ami alapvetően bizakodásra adhat okot. Ha megnézzük, hogy 10 évvel ezelőtt a magyar lakosság mindössze harmada rendelkezett félretett pénzzel, a jelenlegi adat  – konkrét összegtől függetlenül – kellemes meglepetés. Vizsgáljuk meg, melyik befektetési alternatívák nyerték el a lakosság tetszését idén: a legtöbb megtakarítást készpénzben vagy lekötött bankbetétben tartjuk, ezek után jönnek a hozamaikat tekintve még az inflációt (pénzromlást) sem fedező állampapírok. Elkeserítő? Felettébb, de mint mindennek, úgy ennek is megvan az oka:

  • alacsony kamatkörnyezet
  • szegényes pénzügyi kultúra
  • kockázatkerülés
  • rossz tapasztalatok

 

MIÉRT NE TARTSUK BANKBAN A PÉNZT?

Az általános banki termékekkel nem csak az a baj, hogy csekély vagy zéró kamatot adnak, hanem a fix költségek és a növekvő infláció tovább amortizálja a “befektetett” összeget.  Tehát a bankban tartott pénz stabilan veszít az értékéből! Érdemes kikérned bankod részletes kondíciós listáját, s akkor megismered a fix költségeket. Célszerű pár évente kereskedelmi bankot váltanod, mert a legtöbb esetben a korábbi ajánlatnál már van kedvezőbb konstrukció.

Az infláció várhatóan így alakul majd a következő 3 év során:

  • 2018: 2,8%
  • 2019: 3,1%
  • 2020: 3%

Az infláció az előrejelzések alapján tehát láthatóan emelkedik, a forint pedig ezáltal látványosan romlik a főbb devizákkal (euró, dollár) szemben. A jegybanki alapkamat még legalább fél-egy évig változatlan marad, mivel az MNB tartja magát a laza monetáris politikához. A bankok tele vannak likviditással (pénzzel), amit hitelek, kölcsönök formájában igyekeznek kiszórni a magán- és intézményi szférának egyaránt. Ezzel el is érkeztünk egy másik problémához.

 

ÚJABB HITELVÁLSÁG FENYEGET?

A felvett hitelek közel 1/3-a fogyasztási kölcsön, melynek révén egyenes út vezet a még nagyobb eladósodottsághoz. Úgy látszik, sokan nem tanultak a devizahitelek pusztításából… Meglehet, most nem euróban vagy svájci frankban adósodik el a lakosság, viszont a 2010-es évek végére a kifinomult, célcsoportokra targetált online/offline marketingnek hála drasztikusan növekszik az impulzív vásárlások száma. Ezt egyre többen személyi kölcsönből oldják meg (ami nem véletlen, hiszen minden második reklám erről szól a tv-ben), a reklámok (“vegyél”) és a hitel (“vidd el ingyen”) kombinációja, majd annak kicsúcsosodása várhatóan komoly probléma elé állítja – nem is olyan sokára – a gazdasági szakembereket. Azt pedig remélem nem kell hangsúlyoznom, hogy bármilyen hitelfelvétel esetén még messzebb kerülsz az anyagi függetlenségétől!

1000 Ft kép bejegyzésbe

Tíz éve nem vettek fel annyi személyi kölcsönt, mint mostanság. Az okok sokszínűek, valaki lakásfelújításra költi, vagy nyaralni megy belőle, míg mások elektronikai cikkeket vásárolnak.

 

MI A MEGOLDÁS?

Tény, hogy a hazai gazdaság érezhetően erősödik, növekednek a reálbérek. Pontosan ezekben a hónapokban, években kell megalapoznod a pénzügyi jövődet. Nézz szembe a ténnyel, hogy a pénzügyi tudatosság ma már alapvető elvárás és nem kiváltság kérdése! Nem szabad azzal védekezned, hogy rossz vagy nincs a pénzügyi oktatás. Az anyagi függetlenséghez az egészen biztosan nem segíti hozzá, hogy bevételeid növekedésével arányosan továbbra is bankban vagy otthon a széfben (rosszabb esetben a paplanban) tartod a pénzed, akár évekig, évtizedekig.

A magyar lakosság híresen kockázatkerülő: mindössze 4%-uk részvénytulajdonos, szemben a nyugat-európai átlaggal, ahol ez az arány 30-40% a teljes társadalomra vetítve. Hiszen köztudott, hogy a tőzsdén csak bukni lehet… Nekem valahogy mégsem sikerül. Nem, nem vagyok Fortuna kegyeltje, pedig sokan rám biggyesztik, hogy csak szerencse szériám van. Persze, 10 éve folyamatosan… Ez már csak a nagy számok törvénye alapján is lehetetlen. Elárulom a titkot: nem csinálok mást, minthogy betartom a befektetés alapelveit. Hogy melyek ezek?

Először is fontos tisztázni, hogy minden befektetési eszköznek van kockázata. Van, aminek alacsony (pl. bankbetét – intézményi csőd, állampapír – államcsőd), és van, aminek magasabb (pl. vállalati kötvény vagy részvény – vállalati csőd). A kockázat megfelelő kezelésével azonban lehetőséged nyílik bőven a reálérték feletti, vagyis az inflációt jócskán meghaladó bevételre.

 

Lássuk a befektetések alapelveit:

I. Magasabb hozamot csak magasabb kockázat vállalásával lehet elérni – tehát a kamatozó kincstárjegy, bankbetét, életbiztosítás, unit-linked mind-mind felejtős. Helyettük inkább a befektetési alapokat és az osztalékfizető részvényeket javaslom.

II. Diverzifikáció – fel kell osztanod a pénzed, de nem akárhogy! A “szakirodalom” a 70-30-as szabályt emlegeti, miszerint 70%-át a pénzednek tedd alacsony kockázatú pénzügyi termékekbe, 30%-át pedig kockázatosabb eszközökbe. Aha, csak így az életben nem gazdagszol meg! Törekedj az 50-50%-ra, amivel – személyre szabott kockázatkezeléssel – kiegyensúlyozott portfóliót alkothatsz. Fontos, hogy ne diverzifikáld túl magad, vagyis max . 2-3 terméket válassz ki a kockázati besorolás szerint!

III. No “buy and hold” – felejtsd el a “tankönyvek” által hangoztatott hosszú távú távú, úgynevezett “beleülős” befektetéseket. manapság már sokkal volatilisabbak a piacok, no meg 10 éve már shortolni is lehet, őúgyhogy ezek a stratégiák ma már nem működőképesek!

 

Ezeket az elveket szem előtt tartva kereskedem a tőzsdén és gondozom a portfóliómat.

 

Szeretnél közelebbről is megismerkedni a tőzsdei kereskedéssel mint szakmával? Gyere el a február 7-én, Budapesten tartandó “Tőzsde totál kezdőknek” című nyilvános előadásomra

Már csak 2 szabad hely van, úgyhogy sietned kell!

BŐVEBB INFÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS:

https://cooltix.hu/event/TozsdeTotalKezdoknek-5bfe9b40c8b9d4462682d79d