Véget ért 2018, s vele együtt az akadémiai képzéssorozatom is, melyen mind a 7 tőzsdetanoncom kiemelkedően teljesített. Elsajátították a know-how-t, most pedig a gyakorlati úton történő tapasztalat- és rutinszerzés időszaka következik. Nyílnak az éles számlák, indul “játék”! Még mielőtt megkopasztanák a nagykutyákat, egy komplex műhelymunkát adtam nekik feladatul, ami két részből tevődik össze:

1. Egy mindenre részletre kiterjedő, személyre szabott üzleti tervet kell készíteniük.

2. A Master Class szemináriumon tanultak alapján kell stratégiát alkotniuk a nulláról.

Két csapatra osztottam őket, az egyiket Bence, a másikat pedig Belián vezeti nagy elánnal. Mindketten rendelkeznek vezetői tapasztalattal, előbbi a rendezvényszervezés területén, utóbbi pedig egy start-up projekt kapcsán. Az ő feladatuk a team-en belüli szakmai elvek meghatározása, a csapatuk koordinációja, és a projekt teljes körű menedzselése.

Előbb koncepciót kell alkotniuk, abból pedig részletekbe menően stratégiát. Miután ezzel elkészültek, tesztelniük kell az általuk megalkotott szabályrendszert több éves múltra vonatkozóan (a tőzsdén egyedül a múltbeli statisztikákból tudunk kiindulni, ha egy stratégia legitimitását vizsgáljuk), ezt követően pedig – amennyiben a backtest biztató eredményeket produkált – szimulálniuk kell a jövőre vetítve is, vagyis visszaigazolást kell nyerniük a stratégiájuk jövőbeni teljesítményéről.  Komolynak hangzik és valóban az is! A két csapatvezető olyannyira komolyan veszi és alárendeli magát a feladatnak, hogy disszertációként szeretnék prezentálni azt majd február 19-én.

 

WORKSHOP NEM AKÁRHOL

Miután a dátumot már elárultam, nincs más hátra, mint hogy a közös munkát lezáró workshop helyszínét is felfedjem. Mivel az őszi képzéseket mind Budapesten tartottam, szerettem volna elszakadni a fővárostól és egy exkluzív vidéki szállodában tartani ezt a számomra különleges rendezvényt. Nem kellett sokat keresgélnem, miután a karácsonyi szünet előtt még gyorsan leteszteltük Balatonfüred új, impozáns, 4 csillagos felnőtt szállodáját, az Aura Hotelt. A berendezése és a szolgáltatások is teljesen egyediek, minden négyzetméteren visszaköszön a prémium minőség. Már az első nap tudtam, hogy ide szeretném elhozni a Tőzsdetanoncaimat. Egyrészt, mert megérdemlik, másfelől pedig annyira jól éreztük magunkat a Feleségemmel, hogy ezt szeretném velük is megosztani. Persze, elsősorban a pihenés és a kiemelkedő gasztro élmény miatt érdemes meglátogatni a szállodát, de a szálloda menedzsere azt ígérte, hogy a munka mellett ebből sem lesz hiány, hiszen a programot ő maga állította össze számunkra.

Kép az Aura Hotelről bejegyzésbe

A Tőzsdetanoncok ezen a helyen bizonyíthatják rátermettségüket egy különleges workshop keretein belül.

 

VALAMINEK A VÉGE AZ VALAMINEK A KEZDETE

“…a börziáner nascitur”, vagyis a tőzsdés születik, ahogy Mikszáth Kálmán fogalmaz “A tőzsdén” című novellájában. Ez viszont korántsem elegendő: folyamatos tanulás, fejlődés, tapasztalás szükséges ahhoz, hogy valaki folyamatosan magas szinten teljesítsen és kiemelkedő tőzsdei kereskedővé avanzsáljon. És még valami: szenvedélyesen kell szeretnie, amit csinál, hiszen így viseltet majd mindenkor alázattal a piac iránt, s becsüli meg igazán mindazt, amit a tőzsdétől kapott, kap, és kapni fog. Hiszen minden nap ad valamit a piac: pénzt, tapasztalatot, de legfőképp önismeretet.

A februári workshop egyesek számára nem a lezárása, hanem a kezdete lesz egy nem mindennapi kalandnak. Ennek részleteit azonban még nem árulom el, legyen jókora tétje ennek a napnak! ☝️