Tipikus, hogy év vége előtt sorra jelennek meg a szélsőséges piaci jóslatok. Nem akarok beállni a sorba, fogjuk fel úgy ezt a blogbejegyzést, mint egy logikus eszmefuttatást a részemről.

Az elmúlt 10 évben alapvetően jó hozamokat lehetett elérni a tőkepiacokon, és elég ügyetlennek kellett lennie egy befektetőnek ahhoz, hogy ebből ne tudjon hasznot húzni. A következő időszakban azonban keményebb leckékre kell számítanunk. A változás sokakat felkészületlenül érhet, hiszen az elmúlt években kevesen tapasztalhatták meg milyen a kockázattűrő képességük. A passzív (buy and hold) stratégia már nem működik, magasabb kockázatot kell vállalni a megszokottnál is kisebb hozamokért.  Az utolsó negyedévben átlagon felüli volatilitás jellemezte és jellemzi most is a piacokat (ugyanúgy, ahogy most is, a legnagyobb piaci összeomlásokat alacsony volatilitás, magas bevételi szintek, erős GDP-adatok és bikahangulat előzte meg, így volt ez 1929-ben, 1987-ben, 2000-ben, és 2007-ben is).

Aki benchmark alapú befektetési alapba rakta a pénzét az vagy nullszaldón (ha az S&P-500 teljesítményét követte a fund), vagy (ha a DAX volt az irányadó index) -10%-on áll jelenleg (-22%-on pedig a mindenkori csúcstól). Míg az év első felében Trump adócsomagja hajtotta feljebb és feljebb az árfolyamokat, a második félévben a kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmek és a globális gazdasági lassulása okozta aggályok lettek úrrá a piacokon. Újabban pedig maga az amerikai elnök, Donald Trump vágja a Wall Street (és saját maga?) alatt fát: miközben az amerikai részvénypiac 20 havi mélyponton van, mindenért a FED-et hibáztatja (ami csak olaj a tűzre). Pénzügyminisztere, Steve Mnuchin próbálja menteni a menthetőt: “Beszéltem a 6 legnagyobb bankkal, a likividás rendben van!” (Mondta valaki, hogy nem?) Ez az ember vagy nem tudja, mit csinál, vagy tudja, hogy valójában sokkal nagyobb a baj, mint ami a felszínen látszik. Egyik sem jó üzenet…

In medias res: Kennedy is hozzá akart nyúlni a FED-hez, a bankszektor postázta is véleményét erről. Trump is játszik a tűzzel…

A kérdés már csak az, mi lesz a tőkepiacok katalizátora jövőre? Lesz-e egyáltalán nafta a piacokon? Koorekció zajlik (az irreális részvényárfolyamok visszatérnek a reális(abb) szintekre) vagy előbújt a medve?

A választ bízzuk a piacra. Higgyétek el, nem könnyű, de nem lehetetlen kiugró profitot csinálni a tőzsdén 2019-ben.

 

PIACI ÖSSZEOMLÁS FENYEGET?

Az egyre gyakrabban fellépő piaci sokkok és gyors lefolyású korrekciók arra utalnak, hogy a baj már a sarkon ólálkodik. A folyamat nem az utóbbi napokban, hetekben, hanem sokkal korábban kezdődött: a befektetők optimizmusa elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (FED) monetáris politikájának szigorodása miatt fogyott el. Mivel az Egyesült Államokban növekszik a foglalkoztatás, emelkednek a bérek és ezáltal felfelé kúszik az infláció is, a FED elkezdte felszámolni azokat az intézkedéseit, amelyeket még annak idején, a 2008-as válság után hozott (melyek egyébiránt megtették a hatásukat, hiszen az amerikai reálgazdaság alapvetően rendben van, jók makromutatók). A kamatok emelkedésével az eddig a tőzsdén befektett pénz egy része visszavándorolt a biztosabb invesztíciókba (pl. a kamatemelés miatt növekvő hozamú államkötvényekbe, nemesfémekbe), szóval ez is hozzájárul valamelyest az indexek árfolyam-gyengüléséhez.

Szedjük össze, milyen geopolitikai és gazdasági kockázatok befolyásolják negatív irányban a befektetői hangulatot most és a közeljövőben:

 • a VIX index 25 pont fölé került, ami kiugró volatilitást, s egyben általános piaci félelmet jelez
 • a magas adósságszint (a G10 országok GDP-hez mért adóssága évtizedek óta nem állt ilyen magasan)
 • Kína gazdasági bővülésének aggasztó lassulása
 • túl korai(?) kamatemelés a FED részéről
 • amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódásának veszélye (jelenleg “tűzszünet” van a két nagyhatalom között)
 • az amerikai háztartások mélyponton lévő megtakarításai
 • az egyre romló vállalati adósságmutatók
 • árulkodó jelek az amerikai ingatlanpiac gyengélkedéséről (az új lakás eladások az elmúlt hónapokban folyamatosan  zsugorodtak az USA-ban, a lakáspiaci beruházások pedig 4%-kal csökkentek a harmadik negyedévben)
 • az emelkedő bérek és finanszírozási költségek (ez korlátozza az egy részvényre jutó profitok növekedési lehetőségeit)
 • az EKB magatehetetlensége (még mindig életben van a gazdasági válság után hozott tűzoltó intézkedések egy része, emiatt pedig nem tudnának érdemben reagálni a pénzügyi helyzet hirtelen romlására) 
 • a populizmus előretörése Európában
 • francia zavargások (Macron kapitulálni kényszerült)
 • Brexit (lesz, nem lesz?)
 • +1: Trump-faktor

Trump nem titkoltan mindig úgy tekintett az amerikai tőzsdékre, mint regnálásának teljesítménymérőjére, így az utóbbi időben látott esések miatt különösen frusztrált lett. Mondanám, hogy mi, mezei befektetők lassacskán hozzászokunk az ámokfutásaihoz (egymás után meneszti az embereit, akik ezidáig a “földön tartották”, meggondolatlan nyilatkozataival pedig jellemzően csak árt a piacoknak), de mindig képes überelni saját magát. A legfrissebb nyilatkozata, miszerint “…ez egy remek vételi alkalom”, totálisan ellentmond a pár nappal ezelőtti tweet-jének, miszerint a FED az oka mindennek.

Van tehát bőven kockázati tényező. Ha a világgazdaság növekedése is kitartóan gyengül, az amerikai gazdaság is komoly bajba kerülhet. Vagyis akár a 2016-os helyzet is megismétlődhet, amikor a lassuló külföldi növekedés az olajár és a mezőgazdasági termékek árának esését idézte elő, élesen visszafogva ezzel az amerikai beruházásokat. 

Ha a 3 legfontosabb tényezőt – lassuló exportnövekedés, visszaeső fogyasztás, az ingatlanpiac kitartó gyengélkedése – együtt komolyan vesszük, akkor az USA-nak igen kemény kihívásokkal kell majd megküzdenie 2019-ben. 

A technikai kép is a short irányt erősíti. Az irányadó S&P-500-on sokkal inkább medvepiac van kibontakozóban, mint sem egy hirtelen, pozitív fordulat.

 

MIVEL KERESHETÜNK PÉNZT 2019-BEN?

 

Részvénypiac – felejtős FAANG-papírok, feljövő feltörekvő piacok

Az elmúlt években a tőzsdei rallyt a nagy amerikai tech cégek (FAANG: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (Google)) papírjai szolgáltatták, amiknek a részvényárfolyama nagyot esett az elmúlt hónapokban. Nem is véletlenül, részben a nagy adat- és politikai botrányok miatt a szabályozói környezet vélhetően szigorodni fog (hogy ez elkerülhetetlen, arról Tim Cook is beszélt nemrég), a kereskedelmi háború elmélyülése és az amerikai-kínai viszony megromlása sem kedvezett az amerikai technológiai vállalatoknak, amelyeknél a növekedés is lassult az elmúlt évekhez képest. A FAANG-részvények szenvedése is nyomás alatt tarthatja a vezető részvénypiacokat a következő hónapokban.

A következő év nagy sztorija a feltörekvő piacok fordulata lehet, vagyis a térség erősen pozitív teljesítményt nyújthat jövőre. Számos befektető kivonta a pénzét a feltörekvő piacokról idén, miközben egyre többen vettek amerikai papírokat. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy a kötvényhozamok kilőttek, az amerikai dollár pedig jelentős izmosodáson ment keresztül. Ezzel egy időben az olyan jelentős feltörekvő gazdaságokban, mint Törökország vagy Argentína, súlyos pénzügyi nehézségeket lehetett tapasztalni, aminek következtében számos befektető úgy döntött, inkább távol tartja magát a feltörekvők egészétől.

A FED laposodó kamatpályája feltehetőleg a dollár gyengébb teljesítményét vonja maga után. Ez kifejezetten jó hír a feltörekvők számára. Abban az esetben kerülhetnek csak nehezebb helyzetbe, ha a zöldhasú túlságosan beerősödik. A súlyos dolláradósságaikat ugyanis ez a folyamat csak tetézné… Ha valaki ezekről a piacokról szemezgetne, a relatíve alacsony árakon forgó, de vállalati szinten erős fundamentumokkal rendelkező, nagy kapitalizációjú részvényeket javaslom vételre. A kiemelt ágazatok a pénzügyi (hasító hitelezés még 1-2 évig) vagy a nyersanyagszektor (olcsó olaj), az energia, valamint a közművek, de a nemesfémet (arany, ezüst) kitermelő bányatársaságokat sem vetem el.

A legjobb, ha azon cégek feltérképezésénél kezded, amelyeknél Te magad is fogyasztó vagy, illetve amelyekben Te is hiszel. Hogy pontosan miként tudsz befektetésre kifejezetten alkalmas vállalatokat kiválasztani, s hogyan tudod eldönteni, hogy  megéri-e beszállni az adott papírba? A “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyamon többek között a megvételre / befektetésre alkalmas részvények kiválasztásának metodikáját is felfedtem. A jövő évben az osztalékkifizetést preferálom az árfolyam nyereséggel szemben, így legfőképp a kiskereskedelmi- és közműcégek élveznek elsőbbséget a részvény portfóliómban.

 

Árupiac – a kávét mindkét irányban lehet kereskedni

Az árupiacon újra izgalmassá válhat a kávé, de egyelőre bizonytalan, merre indul a jelenlegi  patthelyzetből. A márciusi lejáratú (határidős) kávé árfolyamát újra a 99 dollárnál húzódó ellenállás szint fogta meg. Innen könnyedén felpattanhat fundamentálisan a kereslet növekedése, technikailag a szintkereskedés és az RSI indikátor szerinti “túladottság”, meteorológiailag pedig a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek miatt.

A világ kávétermelésének nagyjából 70%-át adó arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is a Minas Gerais régió, ahol az elmúlt időszakban a történelmi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott. A rossz termés alacsonyan tartja a kínálatot, ami várhatóan a brazil kávéexportot is visszaszorítja (ilyen alacsony árfolyam mellett a termelők inkább “ráülnek” a kávékészletekre).

Az sem elhanyagolandó, hogy mekkora készleteket halmoztak fel az importőrök (USA, EU, illetve Japán) és milyen ütemben fogynak ezek. A tartalékok átlagosan 5%-kal csökkentek a közelmúltban, ami szintén árfelhajtó erőként mutatkozik meg. Az alternatív kínálat (hondurasi és ugandai kibocsátás) is visszaesőben van, így a kávépiac másodvonalbeli szereplőinek teljesítménye is a long pozíciók felvételére buzdít.

Vételi pozíció felvételét a trendtörés stratégiával érdemes eszközölni.

 • Entry: trendvonal feletti szignifikáns bikagyertya zárása
 • Stop: 98,5
 • Target 1: 107,5
 • Target 2: 120

Egy második, kevésbé valószínű szcenáriót is érdemes nyitva hagyni: amennyiben letörésre kerül az említett support szint + a fundamentális háttér érvényét veszti (némi utánajárást igényel), a COT-riporttal összhangban érdemes lehet óvatos short pozíciót nyitni.

 • Entry: a támasz visszatesztje, sell limit megbízással
 • Stop: a belépőt megelőző utolsó relatív csúcs fölött
 • Target: 80
Határidős kávé long kép bejegyzésbe

A határidős kávén a long iránynak nagyobb az esélye, de mindig azt mondom: előbb mutassa meg a piac, merre akar menni, nekünk pedig csak követnünk kell az általa diktált irányt. 😉

 

Devizapiac – nincs új a nap alatt

A FED ugyan visszafogta magát a december 19-i kamatdöntő ülés sajtótájékoztatója alapján (az amerikai gazdaság némiképp lanyhuló teljesítménye miatt), de ne gondolja senki, hogy most aztán ultragyenge amerikai fizetőeszközzel kellene számolnunk. Sokkal inkább oldalazást / sávozást tartok valószínűnek az abszolúte semleges euróval szemben (amire az euróövezet teljesítményének gyengülése és a Brexit – az angol fonthoz hasonlóan – negatívan, az olasz költségvetés jóváhagyása és az EKB jövőre várható(?) szigorúbb kamatpolitikája pedig pozitívan hat).

Az angol font továbbra is kilátástalan helyzetben: a befektetők egyre jobban tartanak attól, hogy Nagy-Britannia rendezetlen módon, vagyis a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból. Bármi is legyen, hard / soft / no deal Brexit, a GBP így is, úgy is megsínyli a következő időszakot a brit gazdasággal egyetemben.

A japánoknál Kuroda, a Bankf of Japan elnöke továbbra is kitart az ultralaza monetáris politika mellett, így nincs új a nap alatt a jennel kapcsolatban, fundamentálisan továbbra is gyenge fizetőeszközzel kell kalkulálni a felkelő nap országában.

Amennyiben a technikai kép is párosul a fundamentális irányokkal, akkor:

 • EUR/USD – oldalazás / sávozás
 • GBP/USD – short
 • USD/JPY – long   

 

Menedékeszközök – arany és olaj vételre fel!

A menedékeszközök – köztük az arany és a nyersanyagok – nagyobb szerephez juthatnak jövőre, amit a várhatóan növekvő infláció szintén megtámogathat. 

Az arany vételt még Karácsony előtt, a FED kamatdöntést követően megjátszottam. A normalizált kamatpálya bejelentésére a dollár begyengült, a részvénypiacok zakóztak, ez pedig az arany felfutását eredményezte. 1265-nél eladtam mindkét futó pozícióm felét, a stopok pedig breakeven-be, vagyis 0-ba kerültek. A továbbiakban, egészen pontosan januárban a sárga fém további drágulására számítok, így mindaddig tartom és menedzselem az ügyleteket, amíg csak tudom. A harmadik pozíciómat a garantált nyereség – zéró kockázat miatt egy visszateszt belépővel vettem fel az ünnepek alatt, ami breakeven-be húzott stoppal várja a folytatást. Ha január elején újabb vételi lehetőséget ad a piac (kvázi bármelyik trendirányú sémám), természetesen újbóli belépőt eszközölök. Még több egetverő nyilatkozat Trump részéről, és az arany kiüti még az 1300-at is… 🙁 🙂

Az első két pozíció felét már eladtam, a stopok az utolsó relatív mélyponton “pihennek”. 🙂 A harmadik pozíciót ugyan nem terveztem, de Trump tett róla, hogy ne hagyjam ki. 😀 Nincs több garázdálkodás, tartom magam a januári profitrealizálási tervhez.

 

Piaci átrendeződés zajlik a fekete arany (olaj) piacán: jövőre az Egyesült Államok lehet jövőre a világ legnagyobb olajkitermelője, lenyomva ezzel a jelenlegi uralkodó Oroszországot. Az előrejelzések szerint az USA kitermelése 2020-ig még nem is fog tetőzni, zsugorodás pedig a következő 4-5 év során nem várható. Az amerikai térnyerést az is segíti, hogy a palaolaj-robbanás éppen akkor zajlik, amikor a Szaúd-Arábia által vezetett OPEC és szövetségesei – köztük az oroszok is – elkötelezték magukat a kitermelés csökkentése mellett, annak érdekében, hogy stabilizálják az olajpiacot. Nemrég pedig többen jelezték, dolgoznak azon, hogy miként lehetne folytatni valamiképpen az együttműködést 2018 után is.

Az USA-nak nemcsak a kitermelése, de az exportja is lendületesen bővül. Az amerikaiak pedig igyekeznek lecsapni a legnagyobb és leggyorsabban növekvő ázsiai országokban rejlő lehetőségekre, elszívva a piaci részesedést az OPEC-től és Oroszországtól. Ami még ennél is aggasztóbb az olajkartell (OPEC) számára, hogy Amerika olaj importja az export bővülésével párhuzamosan csökken, ez pedig tovább növelheti a nehézségeket az OPEC számára. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a kanadai és a brazil olajprojektek miatt szintén erős a kínálati oldal.

Ha viszont a fekete arany a 40-43 USD közötti vételi zónába érkezik, akkor “blindy buy”, vagyis vakon bele lehet vásárolni (az átlag kitermelési ár miatt), amennyiben hosszú távú pozíciót tervez a trader.

Olaj vételi pozíció kép bejegyzésbe

A Crude (WTI) olaj újra kirívóan olcsó, hosszú távon felpattanást valószínűsítek.

 

HOGYAN LESZ ELMÉLETBŐL A GYAKORLATBAN IS NYERESÉG?

Soha nem szabad egy eszközben / eszközosztályban tartani megtakarításunkat, hanem diverzifikálni kell, azaz megosztani a befektetésünket a különböző kockázatú eszközök között. A befektetőkre általánosságban jellemző, hogy az érzelmeikre alapozva és / vagy a múltbéli hozamok alapján döntenek. Ilyenkor azonban csak egy-egy elemet vagy piacot néznek, nem a teljes képet. Az egyes eszközök bruttó éves hozamának ingadozása jól mutatja, hogy az egyik évben még legjobban teljesítő instrumentum a következő évben könnyen a sereghajtók közé kerülhet. A kockázat és a várható hozam által meghatározott hatékony összeállítás alapján azonban olyan portfóliót lehet összeállítani, amely eltérő súlyokkal tartalmaz pénzpiaci, kötvény- és a részvényelemeket. Kíváncsi vagy, milyen stratégia alapján állítom össze a portfóliómat? Rendeld meg “A tőzsde sikerreceptje” című hanganyagomat, amin felfedem a “titkot”.

Tény, hogy nem volt könnyű dolgunk 2018 utolsó negyedévében, de az ultravolatilis piacok sem tarthatnak örökké, januártól fokozatos visszarendeződést várok.

 

Ha szeretnél élőben látni kereskedni a tőzsdén, ajánlom figyelmedbe a január 15-én, Budapesten tartandó közös kereskedési napomat, amelyre ide kattintva kaphatsz bővebb információt a rendezvényről és tudod megvásárolni online a jegyedet.

Mindig is érdekel a tőzsde, de nem tudtad, hogy hol és hogyan kezd bele? Bepillantanál a szakma kulisszái mögé? Gyere el a február 7-én, Budapesten megrendezésre kerülő “Tőzsde totál kezdőknek” előadásomra, ahol egyszerűen, közérthetően beszélek arról, hogy milyen lehetőségeket rejt magában ez a kivételes foglalkozás. A 2990 Ft-os early bird jegyek már csak pár napig, december 31-ig vásárolhatók meg. Kattints ide, ha nem szeretnél lemaradni! 

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmeteket, jövőre is igyekszem hasznos pénzpiaci tanácsokkal, meglátásokkal ellátni Benneteket! Lessétek meg ezt a félig-meddig inkognitó videót, amiben lezárom 2018-at, és köszöntöm az új évet.

Profitra fel 2019-ben is!