4 tőzsdetanoncomat, a Szerbiából érkező Szőke Viki és Molnár Márk, valamint a Corvinust képviselő Baicz Belián és Bobek Dániel már válaszoltak a kérdezz-felelekre, most pedig érkezzen a keleti front, vagyis Rátkai Bence Ádám, Csoma Dominik, és Lovas József. Bence és Dominik a főváros keleti agglomerációjából, Józsi pedig Szentesről csatlakozott a csapathoz. Ismerjétek meg őket, egytől-egyig egyéniségek. 🙂

 

Rátkai Bence Ádám kép bejegyzésbe

Bence Gödöllőről, de fogalmazhatnék úgy is, hogy a világ sok pontjáról érkezett meg a Tőzsdetanoncok csapatába.

 

Kevés olyan életfelfogású fiatallal találkozni, mint Bence, aki jobbnak látta már fiatalon belevetni magát a nagybetűs életbe: számos országban élt, dolgozott, tapasztalt. Meg is lett az eredménye: a mindig pozitív, mosolygós Bence csatlakozhatott a Tőzsdetanoncokhoz, hogy megvalósítsa élete nagy álmát, s végre beletenyereljen a sikerbe.

 

Mit kell tudni rólad? Mesélj magadról néhány szóban!

Hiszem azt, hogy mindenki máshogy lát engem, más-más értéket képviselek a szemében egyes élethelyzetekben vagy életterületeken. Egy viszont biztos, hogy ambiciózus vagyok állandó mosollyal és pozitivitással. Ezt szeretem át is adni a körülöttem lévő embereknek. Mást nem kell tudni rólam, mivel bármiben benne vagyok, mindenben találok örömöt. Így csak egy közös program kell és minden, ami az egyén számára fontos elő fog jönni. 🙂

 

Sok embert vonz a tőzsde világa. Téged mi fogott meg a témával kapcsolatban?

Talán az, ami a kérdésben is benne van. Sok embert vonz, de nem mindenkinek sikerül. Sokszor hallottam már a körülöttem lévő emberektől, barátoktól, hogy mindig olyan dologba fogok bele, ami sok mindenkit vonz, de valaki el sem jut, hogy megtegye az első lépést. De ha igen, nem biztos, hogy bírja. Én szerettem mindig is az lenni, aki gőzerővel végig csinálja és a legtöbbet kihozza a lehetőségeiből. Legyen az példának, hogy fiatalon a nyakamba vettem a világot és éltem több országban, kontinensen. Sose ismertem, hogy valami lehetetlen vagy véges. Miközben ez másokat is vonzott, én addig csináltam. És ezt érzem újra itt is. Ez az érzés, ami megfog a témával kapcsolatban. Tudom, hogy bármi lehetséges és ha ez mozgat, akkor ez így is fog történni.

 

Mit éreztél, miután elolvastad a pályázati felhívást?

Ez vicces kérdés, ugyanis én először elemeztem. Marketing szempontból keresgéltem hirdetéseket a Facebook-on, hogy tudjak belőlük tanulni. Csak később jöttem rá, hogy miről is szól a hirdetés. Miután rájöttem, picit megültem és gondolkodtam. Gondoltam, miért ne pályázhatnám meg. Mindig is érdekelt és még mindig kerestem a nagy motivációt, ami nem csak elő-elő jön naponta párszor, hanem ami miatt reggelente felkelek. Úgyhogy ott abban a pillanatban elkapott az érzés: “I got this!” – erre gondoltam szét tett karokkal. Miért ne? Pályázd meg! Meg is nyerheted! Jó érzés volt! 🙂

 

Hogyan élted meg, amikor megtudtad, hogy Te vagy az egyik kiválasztott?

Egyik barátomnál voltam vasárnapi ebéden, amikor jött a telefonhívas. Rock’n’roll féle zene szólhatott. Viktor megviccelt rendesen a szomorú hangjával, még emlékszem, hogy meg is kértem: el se mondja, olyan szomorú a hangja… De aztán csak jó hír lett belőle. Nagyon nagy öröm fogott el, sőt annak még jobban örültem, hogy nem én vagyok az egyedüli nyertes, hanem a bűvös 1 % került be, azaz 7 ember. Egy masterrmind group-ban sokkalta gyorsabb lesz a fejlődés. Nagyon várom, hogy hasonló érdekeltségű, de mégis más háttérrel rendelkező emberekkel dolgozzak együtt. Sokkal nagyobb lehetőséget érzek így, mint eddig. Egy csapat, egy jó vezetővel bármire képes. S ha jól érzem ezek már mind összeálltak. Őszinte ember vagyok, úgyhogy nem zárom ki azt a tényt sem, hogy végig táncoltam a beszélgetést, ezért csak ezek az információk maradtak meg a nagy örömben… 😀

 

Milyen lehetőséget adott a kezedbe, hogy részt vehetsz Viktor Gáli tőzsde akadémiáján?

Egy olyan lehetőséget, amit mindig is tudtam, hogy jönni fog, ha eléggé akarom és folyamatokban teszek érte. Mindig csak mentem jobbra-balra és kerestem, hogy mi is az ami felkelti bennem a tenni akarást. Még csak most kezdődik az akadémia, de olyan élvezettel hajtottam végre az összes feladatot és olyan magabiztos érzés vezérel, hogy az hihetetlen. Külföldön éreztem utoljára így. Már nagyon vártam, hogy egy ilyen lehetőség így megmozgasson. Adott tudás / plusz információk nélkül is érzem és tudom is, hogy ez egy életre szóló lehetőség számomra.

 

Van már tapasztalatod / előéleted a tőzsdén vagy tiszta lappal indulsz?

Amikor Angliában éltem, akkor próbálkoztam casino szerű daytrading-gel. Azért mondom, hogy “szerű”, mert azért próbáltam csibészkedni a hírekkel, mintha tudnám is mi milyen hatást eredményez és pluszban indikátorokat is próbáltam használni. Mondhatni volt egy jó stratégiám, amivel kerestem egy kis pénzt. De nem volt 3 perc és azt el is vesztettem. Ezt eljátszottam párszor, amikor beláttam, hogy ehhez sokkal több kell. Viszont így tapasztaltam azt, amit Viktorral a találkozáson beszéltünk, hogy milyen az érzelmek hatása az egész trading világban. Úgyhogy van egy minimális előélet, játszadozás. Van egy minimális érzelmi tapasztalat. De a tiszta lap is teljesen előttem van még.

 

Mi a terved, mit akarsz kezdeni az akadémián szerzett tudással?

Nem szeretnék megállni és csak tőzsdézni, valamint ezt blogokban bebizonyítani, hogy mennyire jó nekem. Szeretném folytatni amit Viktor elkezdett. Mindig is éreztem és tudtam, hogy a legjobb dolog, hogy ha tudunk tanulni, akkor tudunk tanítani is. Sokan ezt cáfolnák, de én hiszem azt, hogy ha tudsz tanítani valamit, akkor tanultad meg igazán, akkor sajátítottad el igazán a tudást. Nyilvánvalóan ezek évek lesznek, mire oda eljutok. De örömmel fogom keresni a lehetőségeket tanulásom alatt, hogy hogyan tudok többet visszaépíteni az akadémiába. Ezt a videómban is kifejtettem már, ahogyan a találkozáson Viktornak is megpróbáltam átadni.

 

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Imádok a természetben lenni, így bármi ami oda köthető, számomra vonzó. Sokat futok és túrázok is. Ha úgy alakul, hogy van egy kis szabadidőm és nem vetem magam ki a lakásból, akkor mindig előkerül egy-két hangszer. Zongorázom és most újítottam be egy gitárra. Esős napokon még a könyvek is előkerülnek, nagyrészt motivációs és önfejlesztő könyveket veszek a kezembe, néha kalandos és regényes könyvek is előkerülnek. Ilyen napokon sokszor szoktam belebújni az internetbe és tervezni utazásokat, ez egyfajta motiváció is számomra. Viszont ezeket mind felül tudja írni, ha a barátaimmal tudok lenni. Akkor mindig azt választom. Sok baráti társaság tagja vagyok, ezért sokat foglalkozom az emberekkel és mondhatni, ha velük vagyok akkor az nekem a legszabadabb érzés. Legyen az csak egy gyors találkozó egy kávéra, ebédre vagy közös összejövetel nagy csapatban. Még akkor is nagyon szívesen ugrom, ha segíteni kell, hiszen akkor is velük vagyok. Mondhatni ez a legjobb válasz erre a kérdésre. Szabadidőmben a legjobban emberek között szeretek lenni.

 

Van példaképed? Ha igen, ki és miért?

Mindig azt hittem, hogy nekem nincs példaképem, mert sose tudtam erre a kérdésre egy konkrét nevet adni. De a barátaim, a családom, azok az emberek, akik jót tesznek a világban és / vagy körülöttem. Én mind példaértékűnek találom őket. Legyen az példa, hogyan is éljek, vagy csináljak valamit. Vagy hogyan ne éljek és hogyan ne csináljam a dolgokat. Mindenkiben találok példaképet. Mindenki értékében, egyéniségében van valami, ami mutat egy utat.

 

Csoma Dominik tőzsdetanonc kép bejegyzésbe

Dominik Ikladról csatlakozott a team-hez, akinek gyakorlatiassága és összefüggésekben való gondolkodása még engem is meglepett.

 

Dominik már a suliban kávéval és tökmaggal üzletelt, engem is az utóbbival próbált “megvenni” az első személyes találkozásunk alkalmával. Ha ő nem, akkor ismeri igazán a piac törvényszerűségeit?! Gazdaság informatikát hallgat jelenleg, ami kiváló alapokat adhat számára a későbbiekben a tőzsdei stratégiák fejlesztésénél.

 

Mit kell tudni rólad? Mesélj magadról néhány szóban!

Csoma Dominik vagyok másodéves gazdaságinformatikus hallgató. Se nem közgazdász, se nem informatikus. Valójában sok mindenhez értek, de még nem tudom meghatározni, hogy mihez értek igazán és most úgy érzem, a tőzsde és a biznisz lesz az.

 

Sok embert vonz a tőzsde világa. Téged mi fogott meg a témával kapcsolatban?

Az első komolyabb élményem a tőzsdével kapcsolatban egy Plus500 hirdetés volt, illetve 1-2 hasonló témájú film. Azonban minél többet olvastam a témakörben, annál jobban kezdtem belátni, hogy ez nagyon összetett. Összességében ez a kihívás, hogy megértsem és egy konzisztensen profitot termelő rendszerben tudjak kereskedni.

 

Mit éreztél, miután elolvastad a pályázati felhívást?

Nagyon örültem, hogy Viktor felajánlotta ezt a lehetőséget, ezzel is segítve a céltudatos fiatalokat. Illetve mivel ismertem Viktort és a misszióját, tudtam, hogy ez egy nemes dolog lesz a részéről, és hogy ennek a kalandnak a részese akarok lenni.

 

Hogyan élted meg, amikor megtudtad, hogy Te vagy az egyik kiválasztott?

Nagyon megörültem, hogy sikerült a pályázat, bár Viktor megviccelt az elején. Abban a pillanatban döbbentem rá, hogy ez mekkora dolog és rögtön elkezdtem tervezgetni, hogy mit, hogy fogok csinálni, hogy a lehető legtöbbet ki tudjam ebből hozni.

 

Milyen lehetőséget adott a kezedbe, hogy részt vehetsz Viktor Gáli tőzsde akadémiáján?

Viktor úgy gondolom, óriási lehetőséget adott a kezembe, ami csak rajtam múlik, hogy élek-e vele. Én biztos vagyok benne, hogy az akadémián minden olyan információt megkapok, ami elengedhetetlen a kereskedéshez. Azonban én bízom benne, hogy ennek lesz egy közös folytatása, kvázi, mint egy klub, ahol őszintén meg tudjuk majd beszélni a tapasztalatainkat és az út közben felmerült ötleteket. Ezzel, illetve a bloggal is segítve egymást.

 

Van már tapasztalatod / előéleted a tőzsdén vagy tiszta lappal indulsz?

Próbálkoztam már demo számlán kereskedni kisebb-nagyobb sikerrel. Interneten autodidakta módon tanulni, illetve 1-2 könyvet is olvastam, de képzésen még nem voltam.

 

Mi a terved, mit akarsz kezdeni az akadémián szerzett tudással?

Minden információt fel szeretnék használni az akadémiáról. Azon leszek, hogy ezt a tudást minél hamarabb a mindennapjaim részévé tudjam tenni és átültetni a gyakorlatba.

 

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Szeretek utazni. Szeretek filmeket, sorozatokat nézni. Régebben stratégiai PC játékokkal játszottam, most már erre alig van időm. Érdekes, hogy programozni önerőmből tanultam, mert a barátaimmal egy játékszervert üzemeltettünk. Minden nap elolvasom a portfolio.hu-t, penzcentrum.hu-t, vagy egy hírportált. Szeretek napra kész lenni, de ha megragad a kezemben egy könyv, azt nehezen teszem le esténként. Érdekes személyiségnek tartom magam, de ha valamit tényleg érdekesnek és hasznosnak találok, akkor azt maximális erőkifejtés mellett véghezviszem.

 

Van példaképed? Ha igen, ki és miért?

Nincs különösebb példaképem, azonban próbálok minden embertől tanulni. Nyitott fülekkel járok, szeretek emberekkel beszélgetni és átemelni tőlük új gondolatokat. Ezért is keresem az értelmes, nyitott gondolkodású emberek társaságát. És igazán bízom benne, hogy ezt a Tőzsdetanonc programon, illetve a folytatásában megtalálom.

 

Lovas József tőzsdetanonc kép bejegyzésbe

Józsi nem rég tette át a székhelyét Szentesről Budapestre (lehet, hogy tudott valamit?). A gépészmérnöki karon tanuló fiatal precizitása lehet a legnagyobb erénye a későbbiekben.

 

Amikor először megláttam Józsit, extrém fickónak tűnt a tejfölszőke hajával és tetoválásaival. Szeretem, ha valaki különc, közben pedig mégsem rebellis. Érdekes együttállás ez, de – a testvéremhez hasonlóan – ez Józsinál is egy különleges egyveleget eredményez, amitől több lesz, mint az átlag.

 

Mit kell tudni rólad? Mesélj magadról néhány szóban!

Környezetem 24 éves lelkes és céltudatos fiatalnak ismer, akit teljesen rabul tud ejteni a pénzvilág. Jelenleg az utolsó szemeszteremet töltöm Kecskeméten, gépészmérnöki szakon, de már kristálytisztán tudom, hogy a diploma megszerzése után a tőzsdével akarok foglalkozni teljes állásban. Nem rég költöztem Budapestre – amivel még továbbra is csak barátkozom -, hogy még több lehetőségben tudjak részt venni.

 

Sok embert vonz a tőzsde világa. Téged mi fogott meg a témával kapcsolatban?

Mindig is a teljesítmény alapú bérezés híve voltam, a tőzsde pedig egy olyan hely, ahol a jövedelmemnek még a plafonja sincs meghatározva. Ezen a területen lévő rengeteg lehetőség már a legelső perctől kezdve megfogott és biztosra tudom, hogy talán ez az egyetlen olyan szakma ahol a belefektetett minőségi idő és energia a legjobban megtérül. Mondhatni szinte azonnal, már ha másnak is a minimum 10 év jelenti az azonnalt. 🙂

 

Mit éreztél, miután elolvastad a pályázati felhívást?

Pont egy stagnálási időszakban vagyok, de mivel eltökélt célom, hogy februártól főállású trader legyek, hatalmas segítség lenne egy erős és biztos kezdőlökés. Így kétség sem fért hozzá, hogy azonnal meg kell ragadnom egy ilyen lehetőséget.

 

Hogyan élted meg, amikor megtudtad, hogy Te vagy az egyik kiválasztott?

A telefonban hallott szomorkásabb hang és a szövegkörnyezet miatt már az első egy percben súgtam a páromnak, hogy ez tuti elúszott és ráztam a fejem. Majd a “sajnos” után már annyira biztosra is vettem, hogy amikor végül is a jó hírt hallottam csak visszakérdezni tudtam hirtelen. De miután összeállt a kép, mérhetetlen boldogság és megnyugvás lett úrrá rajtam.

 

Milyen lehetőséget adott a kezedbe, hogy részt vehetsz Viktor Gáli tőzsde akadémiáján?

Maga Viktor személye már hatalmas inspirációt adott, pedig csak egy bő órát volt alkalmam beszélgetni vele. De remélem még jobban meg tudom ismerni azt a gondolkodásmódot amivel eljutott idáig. Így biztosra veszem, hogy rengeteg idő és pénz veszteségtől fog megkímélni az akadémia, amit remélem meg fogok tudni hálálni a későbbiekben.

 

Van már tapasztalatod / előéleted a tőzsdén vagy tiszta lappal indulsz?

Magával a tőzsdével lassan 3 éve barátkozunk már. Egyetem és munka mellett nem mindig kellő mennyiségű időt és energiát tudtam ráfordítani. Több éles számlával is próbálkoztam már, volt amelyikből sikerült kivenni szép kis összeget és sajnos volt amelyiket beleadtam a “nagy tortába”. De az utóbbi esetekből tanultam a legtöbbet. Az biztos, hogy egyetlen hiba vagy kudarc után sem gondolkodtam azon, hogy ez az út nem nekem való. Elfogadtam, hogy nekem ez a tanulási folyamatom, és a hiba csak akkor hiba, ha nem tanultam belőle.

 

Mi a terved, mit akarsz kezdeni az akadémián szerzett tudással?

A saját habitusomhoz illő rendszer elemeket elsajátítani, amiknek a legnagyobb hasznát tudom majd venni későbbiekben, éles körülmények között. A lehető legjobban felkészülni a pszichológiai csapdákra amikkel találkozni lehet.

 

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Van egy nagyobb kör, amiből ilyenkor választani szoktam. Van egy kis öcskös az életemben, akivel nagyon szoros kapcsolatot tartok, bár most a nagyobb távolság kicsit kevesebb közös időt eredményez, de online formában igyekszünk most sokat kommunikálni. Ezen kívül 9 éve vagyok tagja az orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatnak, ahol 4-5 éve már csak felnőtt segítőként veszek részt. Továbbá imádom a sportokat, ezen belül is az extrémebbeket, ahol egy kis adrenalinnal töltődhetek fel. Jelenleg most a sziklamászásban találtam meg ezt a fajta örömöt. Végül de nem utolsó sorban pedig, szeretek olvasni, legfőképp önfejlesztő és történelmi könyveket amik kapcsolódnak a piachoz valamilyen formában.

 

Van példaképed? Ha igen, ki és miért?

Nagyon nehéz kiemelnem néhányat, mivel mindenkiben megtalálom azt, hogy mit is tanulhatok tőle. Ezért minden területre mást és másokat tudnék csak kiemelni. Az életben a legnagyobb tanítom viszont kétség kívül Lovas Olivér, a kisöcsém. Tőle tanulom a legtöbbet, a mérhetetlen pozitivitást, feltétel nélküli szeretetet és azt a sohasem lankadó energiát, tudásvágyat, ami benne lakozik. Mindezt egy kegyetlenül őszinte gyerkőc szájából és cselekedeteiből. Szakmailag pedig csak sorolhatnám oldalakon keresztül azokat az embereket, akikre felnézek és rengeteget tanultam / tanulok tőlük.

 

A fiatalok túl vannak a fotózáson, az ismerkedésen, és az első megpróbáltatáson, a Lépj a piacra! tőzsde képzésen, melyről a tapasztalataikat alább olvashatjátok.