Az első két, határon túlról érkező tőzsdetanoncomat, Szőke Vikit és Molnár Márkot már megismerhettétek, most pedig következzen a corvinusos különítmény, Baticz Belián és Bobek Dániel személyében. Mindketten kiváló alapokkal rendelkeznek, hogy tőzsdei kereskedő váljon belőlük. Az első képzésükre október 12-13-án megrendezésre kerülő “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyam alkalmával kerül sor, melyet egy közös csapatfotózás és ismerkedési est előz meg október 11-én. Belián és Dániel kérdezz-felelekre adott válaszait olvashatjátok, amiből kiderül, milyen klassz emberek is valójában.

 

Belián a Corvinus Egyetem hallgatója, aki a pénzpiacok vizsgálata mellett extrém sportokat űz szabadidejében.

 

A korábbi élsportoló Belián a tőzsdézéssel kapcsolatban ugyanolyan eltökélt és sikerorientált, mint anno ifjúsági versenyzőként. Tisztában van a kvalitásaival, és ennek már csak kitartással kell párosulnia, hogy sokra vigye a pénzpiacokon.

 

Mit kell tudni rólad? Mesélj magadról néhány szóban!

Baticz Belián vagyok, negyedéves pénzügy és számvitel szakos hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemen. 23. életévemet töltöttem be idén, jelenleg Budapesten élek. Válogatott vitorlázó voltam, a sport mindig is komoly szerepet töltött be az életemben. Kiskorom óta érdekel a vállalkozások és a pénz világa. Higgadt és konfliktus kerülő embernek gondolom magam, ugyanakkor mindig is meg akartam váltani a világot.

 

Sok embert vonz a tőzsde világa. Téged mi fogott meg a témával kapcsolatban?

Legfőbb célom, hogy egy olyan életformát alakíthassak ki, amely független helytől és időtől. A tőzsdében is ez a fajta szabadság fogott meg először.

 

Mit éreztél, miután elolvastad a pályázati felhívást?

Szkepticizmussal fogadtam, ugyanis sok „guruval” találkoztam az utóbbi időben. A pályázatot megnyitva és a leírást végigolvasva “Ezt a pályázatot nekem írták ki” és “Ha én nem, akkor ki igen?” érzések váltakoztak bennem, így az izgalom gyorsan elnyomta a kezdeti kételkedésemet, főleg hogy a pályázat benyújtása nem járt semmilyen fizetési kötelezettséggel, így abban a pillanatban megnyitottam a Word-öt és elkezdtem írni a piszkozatot. A határidőig többször is feldobta a Facebook és az Instagram a pályázatot. Minden alkalommal 1-2 like volt a poston, úgy éreztem, ez könnyebb lesz, mint gondoltam.

 

Hogyan élted meg, amikor megtudtad, hogy Te vagy az egyik kiválasztott?

Viktortól a személyes találkozónkon megtudtam, hogy az 1-2 like mögött 700 pályázat rejtőzött. Sokkal komolyabb versenyre számíthatok, mint azt elsőre gondoltam. A megbeszélésen 100%-ban önmagamat, az utána következő feladatokon pedig a lehető legjobb tudásomat vetettem be. Emiatt a telefonhívás, és leginkább a mondat: „elkezdhetjük a közös munkát” brutális energiákat szabadított fel bennem! Mikor az ember órákat szán egy projektre és annak az eredményét elismerik, fantasztikus érzés.

 

Milyen lehetőséget adott a kezedbe, hogy részt vehetsz Viktor Gáli tőzsde akadémiáján?

Úgy érzem, ennek a képzésnek a segítségével tudom majd az egyszer nyerő, egyszer bukó, néha szerencsés, néha túlzott önbizalommal rendelkező Beliánt konzisztens profitot termelő kereskedővé változtatni.

 

Van már tapasztalatod / előéleted a tőzsdén vagy tiszta lappal indulsz?

Nem egy tőzsdével kapcsolatos könyvet, filmet, oktató anyagot tudhatok magam mögött, és ráadásul nem egy kereskedést. Azonban minden alkalommal mikor megnyitottam a kereskedési felületet, olyan érzésem volt, mintha életemben először látnám. Sikerült a könyvekben leírt piros betűs szabályokat és tanulságokat a saját bőrömön is megtanulnom.

 

Mi a terved, mit akarsz kezdeni az akadémián szerzett tudással?

Az eddigi tudásomat szeretném tovább fejleszteni, és az új ismeretekkel felvértezve profitábilis tréderré fejlődni. Az utamról szóló blog folytatásával pedig inspirálni azokat az embereket, akik a tőzsdén való kereskedés elkezdésén gondolkoznak.

 

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Szinte mindent, ami változatosságot hoz az életembe. A mindennapokban ez leginkább olvasás, futás és edzés. Ha viszont időm engedi nagyon szívesen megyek síelni, vitorlázni, szörfözni, sziklát ugrani és ezekhez hasonló dolgokat csinálni, amelyek adrenalint szabadítanak fel.

 

Van példaképed? Ha igen, ki és miért?

Elon Musk – alapjaiban változtatott meg több iparágat a világban, drasztikusan csökkentette az űrrepülés költségeit;

Sir Richard Branson – soha nem szabad feladni, mindig lesznek ellenségek, akiktől nem szabad megijedni. Diszlexiásként több világ méretű céget épített fel.

Warren Buffet – tökéletes példa, hogy az ember akkor se szálljon el magától, mikor már ténylegesen is felért a csúcsra;

Jon Olsson – redbull atléta, világbajnok freestyle sielő, jelenleg vloggerként és vállalkozóként tevékenykedik;

Gáli Viktor – igaz még friss az ismertség, azonban egyértelműen azokat az értékeket hordozza és azt az életet éli, amit én is szeretnék 5-10 év múlva.

 

Dániel szintén a Corvinus Egyetem hallgatója, aki tudatosan, lépésről lépésre tervezi felépíteni a pénzügyi karrierjét.

 

Dániel habitusa inkább hasonlít egy sokat látott vezérigazgatóéhoz, sem mint egy szárnyait bontogató egyetemi hallgató viselkedéséhez. Meglátásom szerint higgadtsága és értékítélete a legnagyobb erényei, melyeket hamarosan a parketten is kamatoztathat.

 

Mit kell tudni rólad? Mesélj magadról néhány szóban!

Alapvetően egy nyitott, vidám személyiség vagyok. Fontosak számomra az emberi kapcsolatok, általában jobban érzem magam társaságban, mint egyedül. A céljaimért hajlandó vagyok tenni, és az a felfogásom, hogy ha valami nem úgy sikerül, ahogy azt elterveztem, azért én vagyok a felelős, mert nem tettem meg érte mindent.

 

Sok embert vonz a tőzsde világa. Téged mi fogott meg a témával kapcsolatban?

Ha az ember meghallja a tőzsde szót, elsőre szerintem minden “hozzá nem értőnek” az anyagi jólét ugrik be. Noha ez is megmozgatta a fantáziám, tudom azt, hogy nem úgy működik a tőzsdézés, hogy beteszek x pénzt és két hét múlva tízszer annyim van. Engem inkább az mozgatott meg a témával kapcsolatban, hogy ez egy nem mindennapi hivatás, egy különleges tudás, aminek szeretnék a birtokában lenni.

 

Mit éreztél, miután elolvastad a pályázati felhívást?

Úgy éreztem, ez az én lehetőségem, hogy első kézből megtudjak mindent arról a területről, ami régóta foglalkoztat és eddig elérhetetlennek tűnt. Az elmúlt egy évben bármibe fogtam, nem olyan lett a végeredmény, mint amit elvártam, és nem mindig jöttem rá, mit kellett volna másképp / jobban csinálnom. Úgy gondoltam, ennyi kudarc után ennek össze kell jönnie, ezért elhatároztam, a pályázati esszé első szavának legépelésétől kezdve 110%-on fogok működni.

 

Hogyan élted meg, amikor megtudtad, hogy Te vagy az egyik kiválasztott?

Először nem is igen akartam elhinni. Főleg, miután megtudtam, majdnem 700 jelentkezőből kerültem kiválasztásra. Azt gondoltam, innentől kezdve minden rajtam áll, kaptam egy lehetőséget, amihez hasonló keveseknek adatik meg, és ezért nem lehetek elég hálás.

 

Milyen lehetőséget adott a kezedbe, hogy részt vehetsz Viktor Gáli tőzsde akadémiáján?

Először nem is igen akartam elhinni. Főleg, miután megtudtam, majdnem 700 jelentkezőből kerültem kiválasztásra. Azt gondoltam, innentől kezdve minden rajtam áll, kaptam egy lehetőséget, amihez hasonló keveseknek adatik meg, és ezért nem lehetek elég hálás.

 

Van már tapasztalatod / előéleted a tőzsdén vagy tiszta lappal indulsz?

Néhány könyvön és YouTube videón kívül abszolút zöldfülűnek számítok.

 

Mi a terved, mit akarsz kezdeni az akadémián szerzett tudással?

Hosszú távon remélem, főállású trader válhat belőlem. Egyelőre szeretnék anyagi hátteret teremteni magamnak, amiből finanszírozhatom pl. külföldi tanulmányaimat, később esetleg egy saját lakás megvásárlását. Bízom benne, hogy az itt szerzett tudást az aktív kereskedésen kívül is hasznosítani tudom majd (pl. befektetési tanácsadás, kockázatkezelés).

 

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Régebben aktívan gitároztam, ma már csak néha kikapcsolódásként pengetem a húrokat. Motorozom is, így az utazással töltött idő egyben szabadidőnek is számít : D

Heti kétszer edzem (kettlebell).

Szeretek utazni, nagy álmom eljutni az USA-ba és a skandináv államokba.

Heti rendszerességgel találkozom barátaimmal, szoktunk együtt utazni is, ezen kívül esténként PC játékokkal vezetem le a napi feszültséget.

 

Van példaképed? Ha igen, ki és miért?

Igyekszem édesapám mintájára élni az életem, úgy gondolom, ha csak fele olyan jó ember leszek, mint ő, akkor már nem csinálhattam olyan rosszul. Számára a család az első, egyenes és korrekt ember, mindig nyitott az új dolgokra. Határozott, céltudatos, igyekszik munkája révén másokon segíteni.

 

Hamarosan érkezik Lovas József és Csoma Dominik! 🙂