Megtisztelő, hogy egyre gyakrabban kéri ki a véleményemet a média, én pedig szeretném ezúton is minden sajtóorgánumnak megköszönni a bizalmat, akik rám gondolnak, ha a geopolitika vagy a pénzpiacok alakulásával kapcsolatban kell állást foglalni. Az alábbi rádiós interjú a szülővárosom rádiójának gazdasági műsorában hangzott el. A felvételt a telefonommal rögzítettem, melyet szó szerint közlök:

 

Köszönjük, hogy elfogadtad a meghívást és ilyen gyorsan a rendelkezésünkre álltál!

Én köszönöm, hogy itt lehetek, és hogy egy-egy gondolattal hozzátehetek a hallgatók világgazdaságról alkotott képéhez.

 

Mindenki a medvével riogat, Te mit gondolsz a globális tőkepiacokról?

Az elmúlt egy évben ugyanaz volt az elképzelésem (lásd az Itt a a bikatrend vége? A válasz pedig… című cikkemet) a világ gazdasági folyamatainak alakulásáról, mint most. A tőkepiacok egyik legmeghatározóbb tényezője az elérhető likviditás. Az elmúlt években hatalmas mennyiségű pénzt öntöttek a piacokra, egyrészt a jegybankok nyomtattak, másrészt pedig 0-ban tartották a kamatokat. Ez azt eredményezte, hogy boldog-boldogtalan pénzhez jutott. A tavalyi, 2017-es év ritkán látott eufóriával zárult: az amerikai indexek újabb és újabb rekordokat állítottak be, a magyar kis részvények elszálltak, 100 éves kötvényt tudott kibocsátani Olaszország, Argentína, a Bitcoin felszökött 20.000 dollárra, stb. Idén elkezdték ezt a túlfűtött likviditást visszaszívni a jegybankok: a második félévben a FED már elkezdte masszívan visszavonni a likviditást, az EKB csökkenti a bepumpált likviditást, a kettőnek az eredője pedig mínusz, vagyis kezd elfogyni a pénz… Ez úgy kell elképzelni, mint egy fürdőkádat, amiből eresztik le a vizet és elkezdenek kilátszani belőle a legmagasabb pontok (lásd venezuelai-, argentin-, vagy török válság).

 

Jó-jó, de az amerikai indexek csúcson, a tech szektor 15%-os pluszban idén, és a feltörekvő piacok is legfeljebb 0-ban vannak… Ez akkor vihar előtti csend?

‘96 és ‘98 között is ugyanez volt: erősödött a dollár, emelte a Federal Reserve a kamatokat, és a problémás helyekre már nem jutott pénzt. Törvényszerű volt tehát, hogy előbukkanak a bajok (pl. Hong-Kong, Thaiföld, stb.), eközben a fejlett részvénypiacok (S&P, DAX) komoly emelkedéseket produkáltak. A tőke ilyenkor visszamenekül a biztonságosabbnak vélt országokba. Kérdés, hogy ott mikor üti fel a fejét a pánik és kezdik el realizálni a profitot, majd pedig pénzzé tenni a részvényeket. Véleményem szerint a kereskedelmi háború valamelyik lépése lehet az utolsó csepp a pohárban. Ha jobban megnézzük, az S&P-500-at már csak néhány tech részvény húzza, ha megnéznénk egy egyenlő súlyozású S&P-t, az abszolút nem emelkedne…  A nyomott amerikai infláció egyelőre lehetővé teszi a FED számára, hogy megfontoltan normalizálja a politikáját. Emellett a fundamentális háttér is erős az USA-ban és a drámai adócsökkentések is pozitívan hatnak a gazdaság teljesítményére, így rövid távon némi volatilitás-emelkedésre számítok, a 10 évvel ezelőtti “vérfürdő” megismétlődését azonban nem tartom valószínűnek. Futball hasonlattal élve valahol a második félidő végén lehetünk, amikor a bíró még néhány percet ráhúzhat a meccsre.

Egy kicsit sztárnak érzi magát az ember egy ilyen mikrofon mögött. Ezúton is köszönöm azoknak, akik hagyják, hogy egy-egy gondolattal gazdagítsam a szakmai tárházukat.

 

Vajon Magyarország is ilyen buborék?

Szerintem Magyarország nem lufi, az eredendő bűn a magyar és hozzá hasonló piacokon, hogy külföldi devizában adósodnak el, ezzel mi szerencsére nagy mértékben leszámoltunk. A másik kérdés, hogy vajon az uniós hátszéllel megy-e jól a magyar gazdaságnak? Szerintem egyértelműen igen, az eu-s támogatások nélkül meg sem közelítenénk a 4%-os GDP bővülést. Azt se feledjük, hogy ezek a támogatások hamarosan elfogynak és Magyarország befizető tagállama lesz az EU-nak, mi pedig egy kanyi vasat se kapunk Brüsszeltől. Az MNB eközben – dacára annak, hogy a lengyelek, csehek, stb. már kamatot emeltek – ragaszkodik a 0 közeli alapkamathoz, ami távol tartja a külföldi tőkét, emiatt pedig lassan, de biztosan romlik a forint.

 

Nagy forintgyengülést vársz?

A forint gyengülése szigorodó monetáris politikával megakadályozható, itt az a kérdés, hogy ez mennyire fontos a gazdaságpolitikai döntéshozóknak. Ha nem változik vagy a magyar jegybank, vagy a világ vezető jegybankjainak kamatpolitikája, akkor további gyengélkedésre számítok. Egyelőre kevés esély mutatkozik erre.

 

Mi lesz, ha egy tekintélyes korrekció vagy fordulat lesz a piacokon, a központi bankok megint elővehetik a pénznyomtatást mint csodafegyvert? 

Szerintem igen, sőt egészen biztos vagyok benne, hiszen egyszer már bevált. Azt tudni kell, hogy a mennyiségi lazítás buborékokhoz vezet, nem lehet minduntalan csinálni. Ha a feltörekvő piacokon beüt a krach, az intő jel lehet és leállíthatják a pénz visszaszívását, egyúttal újra elkezdhetik betölteni pénzzel a rendszert. Mi több, unortodox lépések is jöhetnek, például részvényvásárlásokkal menthetik a menthetőt.

 

Meglehetősen pesszimista vagy. Mit lehet ilyenkor csinálni, mit ajánlasz a befektetőknek?

Lassan meg kell szabadulni a kockázatos eszközöktől, s az így létrejövő likviditást arra célszerű használni, hogy később olcsón vásároljunk. A fordulópont sosem egy nap, hanem rövid- vagy akár középtávú folyamat is lehet. Ezt sokkal nehezebb lekereskedni, mint egy érett trendbe beszállni, így a közeljövőben csak rövidtávú pozíciók felvételét javaslom, azokat is csökkentett kockázattal. Summa summarum ez egy igencsak fekete öves pálya, a kezdők inkább vonuljanak fedezékbe, számukra a kivárás javallott.

 

Érdekel a tőzsde? Nem tudod, hogyan vágj bele? Ismerd meg a befektetés és tőzsdézés rejtelmeit egy valós szakmai múlttal és tapasztalatokkal bíró pénzpiaci szakembertől.

Jelentkezz a 2018. október 12-13-án Budapesten megrendezésre kerülő “Lépj a piacra!” kezdőknek szóló tőzsde tanfolyamomra, melyre 100%-os pénzvisszafizetési garanciát vállalok!  Már csak 3 szabad hely van! 

Ne feledd, sikeres tőzsdei kereskedő nem mindenki, de bárki lehet!