Aki tőzsdézik, az tudja, hogy számos hibát elkövet, mire célt ér. Ez minden szakma megmásíthatatlan velejárója. Ugyanúgy, ahogy a nagy felismerések is. Ha képes vagy tanulni a hibáidból, valamint a ráeszmélések tudatosulással párosulnak, akkor nyert ügyed van! Íme a 10 dolog, amire megtanított 10 év pénzpiaci szereplés:

 

1. SENKI SEM TUDJA A JÖVŐT!

Legalábbis a retail szektor (kiskereskedők), vagyis Te vagy én egészen biztosan nem. Aki tudja, hogy merre megy a piac (mert bizony van, akik tudja), az nem bocsátkozik jóslatokba, nem futtat szignál szolgáltatást., stb. Ez a felismerés amennyire fájdalmas volt, annyira jót is tett, hiszen arra késztetett, hogy autonómmá váljak és magam hozzam a döntéseimet. Nem mellesleg pedig rámutatott arra, hogy kell egy kapaszkodó, egy teória, amit vezérfonalként követhetek a trading során. Ez pedig nem más, mint a trendelmélet: matematikailag bizonyított, hogy egy kialakult trend sokkal nagyobb valószínűséggel folytatódik, minthogy megfordul. Ezt figyelembe véve a kereskedési rendszerem sikerének kulcsa a trendkövető magatartás.

 

2. A PIACNAK MINDIG IGAZA VAN!

A kezdetek kezdetén órási volt az egóm: tudni véltem, honnan hova érkezik meg egy-egy instrumentum árfolyama, és ahogy az lenni szokott, a kezdők szerencséje mellém szegődött. A precíz elemzések, target meghatározások elhitették velem, hogy mindenható vagyok. Aztán jött a totális kiábrándulás: nem lehet kijátszani a piaci a törvényszerűségeket, úgy mint a kereslet-kínálat alakulását, a Fiffi-elvet, a trendszerű mozgásokat, a FED monetáris politikáját, stb. Úgysem tanulsz más, kizárólag a saját hibáidból! Ez kell ahhoz, hogy alázattal viseltess a piac iránt és eszébe se jusson az egódnak felülkerekednie ezen. A tőzsdézéssel töltött évek tapasztalatai egyértelműen igazolják, hogy a piacnak sajátos logikája van, ami idővel kiismerhető és elsajátítható. Többek között ezt is megtanítom a hallgatóimnak az általam tartott tőzsde tanfolyamokon.

 

3. A MENTÁLIS FELKÉSZÜLTSÉG MINDENNÉL FONTOSABB!

Mint mindenki más, eleinte én is csak az elemzésre és a stratégia pontos megvalósítására fókuszáltam, de nem hozott áttörést. Magammal, a pszichémmel sokáig nem foglalkoztam, pedig ma már tudom, hogy ez az alapja az eredményes tőzsdézésnek. Ha odabent, fejben és lélekben rendben vagyok, akkor a kereskedés is megy. Ebből kifolyólag megtanultam, amennyiben valami negatív behatás (pl. stressz) ér, nem szabad gép elé ülnöm, mert a két dolgot képtelenség szétválasztani, legalább is nekem nem megy. Ahhoz, hogy testileg és lelkileg is kipihent legyél, mozogj rendszeresen (minimum heti háromszor) és aludj napi 7-8 órát!

 

4. A MEGÉRZÉSEK LEGTÖBBSZÖR JÓK, S PÉNZT HOZNAK A KONYHÁRA!

A psziché kapcsán nagy tanulságként éltem meg a megérzésekre való hallgatást. Jó pár évnyi trading tapasztalattal hátam mögött, be kellett látnom, hogy igenis érdemes figyelni a megérzésekre. Az elején mindenhol csak azt olvastam, mindenkitől azt hallgattam, hogy óvakodjak az intuíciótól. Csak részben volt igazuk: a stratégiák végrehajtásánál nincs helye a megérzéseknek, viszont a hosszú távú megérzéseimből szcenáriókat gyártok, melyeket eredményesen le is kereskedem. Azonban tudatos önmegfigyelés kell ahhoz, hogy a megérzéseink nem vernek-e át: csak álruhába bújtatott kapzsiság vagy félelem vagy a múltbeli tapasztalatokon alapuló feltételezés, amihez nagy valószínűséget társítunk? Azt javaslom, hogy vezess mentális- és pszichó naplót, ami egyből rávilágít majd a negatív viselkedési formákra!

 

5. A TŐZSDÉN NINCS INGYENEBÉD!

Az egyik legelterjedtebb állítás a tőzsdékkel kapcsolatban, hogy hatékonyak. Tehát nem lehet az átlagosnál nagyobb hozamot elérni anélkül, hogy nagyobb kockázatot ne vállalnánk. Másképpen fogalmazva: nincs ingyenebéd. Ha megérted és elfogadod a befektetések első számú alaptörvényét, miszerint magasabb hozamot csak magasabb pénzösszeg kockáztatásával lehet elérni, akkor megérted a risk- és money management fontosságát is.

Richter grafikon kép bejegyzésbe

A hitrendszeredet egy olyan tőzsde elmélet kell, hogy megalapozza, amivel 100%-ban képes vagy azonosulni. Ez lesz majd, ami átlendít olykor a hullámvölgyeken.

 

6. KOCKÁZATKEZELÉS MINDENEK FELETT!

Amikor megkérdezik, hogy mivel foglalkozom, szívem szerint azt mondanám, hogy kockázatkezelő vagyok. Kizárólag a kockázat felett van tudsz befolyást gyakorolni, a piac mozgását úgysem tudod befolyásolni (ahhoz mi, halandók kishalak vagyunk)! Sokan nem is sejtik, de többszintű kockázattal kell szembenézni a tőzsdézés során: intézményi- (brókercég választás), termék(ek)ben rejlő- (volatilitás), és ügylet(ek)ben rejlő kockázat. Ez utóbbinál Te határozhatod meg vagy a tőkére vetített %-os formában, vagy pedig összegszeűren a pozíciók méretét. Figyelem! A túl kis kötésegységek alkalmazásával hamar érdektelenségbe fulladhat, az eltúlzott pozíció-méretezéssel pedig könnyen stresszessé válhat a trading. Amennyiben a kötésegység mindenkori megválasztása személyre szabottan történik (optimális fogadási téttel kötsz vagy egy előre meghatározott fix összeget kockáztatsz), akkor nem jöhet olyan nem várt piaci elmozdulás, ami kapcsán elindul a “rettegés”. A pozíció-méretezés a kockázatkezelés legfőbb eszköze, melynek alkalmazása révén garantáltan nyugodtan alszol.

 

7. NEM ELÉG A TUTI STRATÉGIA!

Megtaláltad az aranytojást tojó tyúkot? Ne áltasd magad, a tőzsdei Szent Grál nem létezik! Másrészt pedig, egy kereskedési stratégia csak adott termék(ek)en, bizonyos idősík(ok)on, konkrét időintervallum(ok)ban, és meghatározott piaci körülmények között képes középtávon konzisztens profitot termelni. Amennyiben azt szeretnéd, hogy a szabályrendszered hosszú távon is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtson, bizonyos időközönként felül kell vizsgálnod és szükség esetén finomhangolnod a paramétereit. Ne kizárólag egy stratégiától várd a megváltást (pl. hiába van egy trendkövető szabályrendszered, ha hónapok óta oldalazik a piac), hanem eszköztárral, vagyis komplex kereskedési rendszerrel dolgozz!

 

8. A POZÍCIÓ-MENEDZSELÉSEN MÚLIK A JAVA!

A legtöbben stratégia alatt azt értik, hogy valamilyen jelzőrendszer segíti őket a döntéshozatalban. Ez(ek) lehet(nek) gyertyakonfiguráció(k), árfolyamalakzato(k), indikátor(ok), vagy ezek kapcsolata, keresztezése. Egy valami közös bennük: mind belépési stratégia. A szabályrendszerednek nemcsak az entry-t, hanem a pozíció-menedzselést, másnéven az exit stratégiát is részletesen le kell írnia. Az elsődleges feladat – a tőkevédelmet szem előtt tartva – kivenni a kockázatot az ügyletből, vagyis a veszteség stopot breakeven-be (0-ba) húzni. Ha az árfolyam ellened megy, a porlaszd a kockázatot! Amennyiben a pozícióhoz tartozó stop megbízásod breakeven-ben, a kötés pedig pluszban van, a profitmaximalizást (és alacsonyabb idősíkokon a piaci zajt) szem előtt tartva érdemes lazábban kell kezelned a stopot. A célár közelében már ne profitmaximalizáló-, hanem profitrealizáló magatartást folytass: válts agresszív üzemmódra, kezeld szigorúbban a stopot, hiszen ott már nem érdemes rizikózni és adott esetben visszaadni a piacnak!

 

9. NE A PÉNZ MOTIVÁLJON, HANEM A “JÁTÉK”!

Mindenkinek vannak várakozásai, hogy ennyit vagy annyit keres majd tőzsdei kereskedéssel. Ahogy a kezdők többsége, kezdetben én is csak azt számolgattam, hogy mennyit kell összehoznom havi szinten, hogy fenntartsam az addig elért életszínvonalam. Rágörcsöltem arra, hogy márpedig nekem X% hozamot kell produkálnom havi szinten. Később ezt elengedtem és jobb lett. Óriási tanulság, hogy a bevételkényszer okozta, sokszor tudatalatti stressz alatt sokkal nehezebb profitábilisan kereskedni, mintha csak játékként fognám fel és a tevékenység öröméért csinálnám. Segítséget jelenthet, ha a trading platformon kikapcsolod azt a részt (MT4 – Terminál ablak), ami az egyes pozíciók alakulását és teljes számlaegyenlegedet mutatja, így nem azt nem fogod percenként nézegetni.

 

10. MÁS BŐRÉBE BÚJVA NEM LESZEL SIKERES!

A legtöbben beleesnek abba a hibába, hogy valakinek a stratégiáját egy az egyben lemásolják. Nincs két egyforma vérmérsékletű, gondolkodású, időbeosztású, és anyagi helyzetű egyén, így ami másnál működik, az nálad aligha fog… Ha úgy érzed, hogy megtaláltad az identitásodat, sikerült azonosulnod valamelyik tőzsdei elmélettel, magabiztosan kezeled a trading szoftvert, megismerkedtél a fundamentális és technikai elemzés eszközeivel, alkoss saját szabályrendszert!

 

10+1 NINCS SURRANÓPÁLYA!

Ahogy az amerikaiak mondják: “no shortcut”, vagyis nincs könnyebb, rövidebb út! Ne dőlj be a hangzatos (extrém, brutál, supreme, stb.) stratégiát hirdető oktatóknak és tőzsdeiskoláknak. Ezek a szabályrendszerek csak bizonyos körülmények között, és behatárolt ideig működnek a megadott paraméterekkel. Egész egyszerűen végig kell járnod a sikerhez vezető, egy önismereti tréninggel felérő utat, ami hidd el, boldogsággal fog eltölteni!

 

Ha szeretnéd, ha – hozzám, illetve néhány pályatársamhoz hasonlóan – neked is a tőzsdézés lenne a hivatásod, jelentkezz most még akciósan az októberi “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyamomra, még van 3 szabad hely! Bővebb információért kattints ide!