Talán még sosem volt ilyen mértékű bizalomvesztés Magyarországon a brókerekkel és velük együtt a tőzsdével kapcsolatban, mint az elmúlt évek során. Összehangolt csalás áldozataivá váltak ugyanúgy a a megtakarításaikat tudatosan befektető magyar családok, ahogy a naív, szegényes pénzügyi ismeretekkel bíró szerencselovagok. A Quaestor, a Buda-Cash, és a Hungária évekig garanciát jelentett tőzsdei befektetések és vagyonkezelés címszó alatt, a megfontolt családapák pedig értelemszerűen rájuk, bejáratott brandekre bízták a félretett pénzüket. Ők azok, akik az – azóta is változatlan formában működő(!) – hazai pénzforgalmi infrastruktúrát, a KELER-t (Központi Elszámoló Rendszer) kijátszva (vagy éppen velük összejátszva?) a becsületes, adófizető középosztályt rövidítették meg.

Vannak, akiket kevésbé sajnálok, ők pedig a a naiv, kapzsi, zéró pénzügyi intelligenciával rendelkező emberek, akik elhiszik a marketing dumát, vagyis a havi 30-50-%-os hozamokat. A Fortress, a Kun-Mediátor, valamint a nagykátai Forgács testvérek és az ő “katonáik ” pont ezeket az újgazdag vállalkozókat, hazárdőröket szemelték ki maguknak. Azokat, akik az első megrendelésükből / munkájukból befolyt összegből LCD TV-t vesznek és nem a vállalkozásukba forgatják vissza. Igen, ők azok, akiknek az első irreális ajánlatra felcsillan a szemük, kikapcsol az agyuk, a gyors meggazdagodás reménye pedig felülír mindent.

Kép Bróker Marcsikáról bejegyzésbe

A Kun-Mediátor vezetőjét – aki “Bróker Marcsika” néven híresült el – előállítják a rendőrök.

 

A TANMESE

Álljon itt egy 19. századi, a brit hódítások idejéből származó indiai történet, ami hűen tükrözi mind a magyar pénzintézetek, mind pedig a piramisjátékot építő csalók tevékenységét a 2010-es évek elején, továbbá a magyar lakosság (tisztelet a kivételnek) befektetésekhez való hozzáállását napjainkig:

Valamikor régen, egy indiai kis faluba érkező brit gyarmatosító kihirdette a helyieknek, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10£-ért. A falusiak tudták, hogy a környék hemzseg a majmoktól, elmentek hát az erdőbe begyűjteni őket. 
A gyarmatosító majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 10£-ot. Ahogy a majmok fogyni kezdtek, a falusiaknak alábbhagyott a lelkesedésük és egyre kevesebben, egyre kevesebb állattal tértek haza. Erre a brit gyarmatosító bejelentette, hogy innentől fogva 20£-ot ad egy majomért. A helyiek fellelkesültek és újra tömegesen indultak majmokat fogni. 
A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiaknak pedig újfent lankadt a motivációja. A gyarmatosító 25£-ra emelte az átvételi árat, de már így is csak a legjobbak tudtak majmot fogni. 
Erre a brit férfi közölte, hogy megduplázza a vételi árat, s 50£-ot ad egy majomért, de sürgősen haza kell utaznia egy kis időre Nagy-Britanniába, addig a helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat a ígért összegért. 
Miután elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: “Nézzétek ezt a temérdek majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35£-ért, és amikor a főnök visszatér, eladhatjátok neki 50£-ért.” 
A falubéliek összeszedték minden megtakarított pénzüket, és megvették az összes majmot. 
Ezután a falusiak soha többet nem látták sem a gyarmatosítót, sem a képviselőjét, a környék pedig újra hemzsegett a majmoktól ugyanúgy, mint azelőtt.

 

KÖTELESSÉGED FOGLALKOZNI A PÉNZÜGYEIDDEL!

Az elmúlt évek ugyan javulást mutatnak a magyar pénzügyi szektor megítélése kapcsán, de még korántsem jelenthető ki, hogy helyreállt volna a bizalom. Két dolgot javaslok:

1. Amennyiben nincs időd, energiád, kedved a pénzügyeiddel foglalkozni, akkor keress fel egy szakértőt! Fontos, hogy kizárólag minősített, független pénzügyi tanácsadó útmutatásait fogadd el! És itt most nem a – jobb esetben érettségivel rendelkező – 20 éves, öltönyös, OVB-s srácokra gondolok, hanem arra a kevés befektetési tanácsadóra, akiknél nem élvez prioritást egyetlen pénzintézet és azok termékei / szolgáltatásai sem. Ilyen például Csernok Miklós, a Kiszámoló blog atyja.

2. Tanulj meg bánni a pénzzel, hogy ne szorulj mások segítségére, valamint képes legyél önállóan megtervezni az anyagi jövődet! A magyar kormány és a bankszektor egyelőre gyenge próbálkozásokkal él és igencsak az elején jár a nyugati pénzügyi kultúra meghonosításának, így azt javaslom, hogy válassz egy olyan pénzpiaci szakembert, aki hitelt érdemlően képes bizonyítani a kompetenciáját. Ha elérkezettnek látod az időt, hogy megtanulj pénzből pénzt csinálni a világ legnagyobb piacterén, várlak szeretettel a “Lépj a piacra” kezdőknek szóló, október 12-13-án Budapesten megrendezésre kerülő tőzsde tanfolyamomon! Bővebb információért és kedvezményes jelentkezésért kattints ide!