Le merem fogadni, hogy több olyan hiba is van, amit már Te is elkövettél. El is kell, hiszen – akárki akármit mond – nem tanulunk más hibáiból, kizárólag a sajátjainkból. Sosincs késő felismerni a hiányosságainkat, tévedéseinket, melyhez nagy segítség lehet az alábbi felsorolás:

 

1. Kereskedési terv hiánya 

Kell, hogy legyen egy koncepció, amit lépésről lépésre betartva alkalmazol. Ha nincs trading plan-ed, bizonyos szituációkban elbizonytalanodhatsz, lekéshetsz vagy éppen elkapkodhatsz belépőket. Precíz, mindenre kiterjedő kereskedési terv segítségével kiszűrhetők a figyelmetlenségből vagy érzelmi behatásokból fakadó hibák.

 

2. Túlzott kockázat vállalása

Tipikus hiba, amikor a kereskedők fix vagy – ami még rosszabb – nagyobb kötésegységgel dolgoznak, mint amit pszichésen el tudnak viselni / fogadni. Aki felismeri, hogy a tőzsdei kereskedés alapja a személyre szabott kockázatkezelés, annak nem okoz majd gondot a veszteségek realizálása sem.

 

3. Engedni az érzelmeidnek

Szeretnék leszögezni valamit: érzelemmentes kereskedés nem létezik! Emberek vagyunk, érző lények, akik emocionális alapon működnek. Ebből kifolyólag képtelenség a kiiktatni trading közben az érzelmeket, melyek kivétel nélkül negatívan befolyásolják az eredményeinket. Ha ezt elfogadod, akkor azzal is könnyen megbékélsz, hogy az érzelmeket kizárni, hanem kezelni kell a profitábilis kereskedés érdekében.

 

4. Túlkereskedés

Az “overtading” jelenség szinte mindenkit utolér, aki mindenáron szeretné visszanyerni az előzőleg elszenvedett veszteségeit. Hihetetlenül veszélyes, hiszen egy veszteség spirálba hajthat, ahonan nincs vagy csak nagyon nehéz a visszatérés. Célravezetőnek tartom, ha határok közé szorítod magad: érdemes például megfigyelned, hogy hány egymást követő mínuszos trade után uralkodik el rajtad az érzés, hogy “márpedig én most visszanyerem, amit elbuktam”. Itt kéne megálljt parancsolnod és befejezned aznapra a kereskedést.

 

5. Türelmetlenség

A legtöbben azért kezdenek tőzsdézni, hogy gyorsan megforgassák, egészen pontosan megtöbbszörözzék a vagyonukat. Az “adj Uram, de azonnal” hozzáállással kiszolgáltatják magukat a szerencsének, ami a kezdők mellé ugyan oda-odaszegődik, de hosszú távon nem hagyatkozhat / alapozhat rá senki. Ki merem jelenteni, hogy a tőzsdén kizárólag azok maradnak talpon, akik felülkerekednek a kapzsiságból fakadó türelmetlenségen, s akik a konzekvens megvalósításból eredő konzisztens profittermelésben hisznek (amihez természetesen idő kell).

 

6. Korai profitrealizálás

Veled is előfordult már, hogy megijedtél és lezártad a kötésedet, amikor az árfolyam hirtelen ellened fordult? Többé nem kell szembesülnöd ezzel, ha elfogadod és betartod az általam is alkalmazott kockázatkezelési szabályokat. Két “magatartás” köré épül a profi risk management: profit-maximalizálás és veszteség-minimalizálás. természetesen azt is elárulom, hogy melyiket mikor és hogyan kell használnod ahhoz, hogy ne vágd el idejekorán a nyereséget. A belépőd és a veszteség stopod között igyekezz porlasztani a kockázatot: amennyiben bizonyos ideig nem indul meg az árfolyam a számodra kedvező irányba, szűkítsd a stopodat! Az entry (belépő szint) és a target (célár) között érdemes lazán menedzselned, vagyis – szakzsargonnal élve – “hagynod kifutni” a pozíciódat, hogy minél nagyobb haszonra tegyél szert. A célár közelében viszont már nem profitmaximalizáló, hanem profitrealizáló magatartást kell folytatnod, hiszen onnan már nem szabad visszaadnod a nyereségedből piacnak!

Szomorú üzletember kép bejegyzésbe

Több okból kifolyólag is elbukhatjuk a pénzünket. Ha megfelelő elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal vértezed fel magad, szabálykövető magatartást folytatsz, nem lehet gond!

 

7. Veszteséges pozíciók hosszú ideig tartása

Felejtsd el a Martingale-elven működő vagy grid alapú stratégiákat. Ezek a szabályrendszerek nem használnak veszteség stopot, a sportfogadásból is ismerős “duplázós módszert” alkalmazzák. Ha szerencséd van, jól is kijöhetsz belőle, de mi van, ha az árfolyam nem akar megfordulni és minduntalan ellened megy?! Minden egyes pozíciód megtervezését kezdd a stop meghatározásával, így mindig nyugodt leszel, hiszen tudod, hogy pontosan mekkora kockázatot vállalsz az adott kötéssel. A legjobb pozíciók mindig azok, melyek már a belépőt követően nyereségbe fordulnak. Az entry és a stop-loss között igyekezz minimalizálni a veszteséget úgy, hogy a belépőd és a stopod között lezárod a pozíciód felét (részeladást alkalmazol) vagy – amennyiben lejárt egy bizonyos időkorlát – a veszteség stopodat a belépőd irányába módosítod.

 

8. Bonyolult stratégia

Minél komplikáltabb szabályrendszerrel dolgozol, annál nagyobb hibafaktorral kell számolnod. Törekedj arra, hogy minél egyszerűbb, letisztultabb stratégiákkal dolgozz, ami konkrét belépőket ad és egyértelmű pozíció-menedzselést tesz lehetővé. Ne feledd, az egyszerű mindig nagyszerű (és kifizetődő)!

 

9. Eltérni a kereskedési tervtől

A tőzsdén a hosszú távon kalkulálható eredményeket kizárólag a személyre szabott, komplex kereskedési rendszer megléte és az általa meghatározott szabályok betartása garantálja. Ha felrúgod a szabályrendszeredet és magánakciókba kezdesz, elfelejtheted a stratégiáid statisztikáiból számított találati arányt, amire mind a hozam-kockázat arány-, mind pedig az optimális fogadási tét számítása során alapozol. Summa summarum, csakis a fegyelmezett, szabálykövető magatartás a célra- és eredményre-vezető!

 

10. Kereskedési napló hiánya

Sokan legyintenek, amikor felhívom a figyelmet a trading napló használatára. A kötéseid adminisztrálása, a statisztikák rendszeres (és hiánymentes!) vezetése révén felismerhetők a stratégiáid hiányosságai, gyenge pontjai (pl. maximális drawdown), valamint azok a negatív viselkedési formák, melyek hatására felülírod az előre lefektetett szabályokat és hibázol. Fontosnak tartom, hogy bizonyos időközönként tarts felülvizsgálatot, hogy minden úgy működik-e (megfelelnek-e a találati arányok, a drawdown-ok, a profitfaktor, a pay-off, stb.), ahogyan azt eltervezted – ez napló nélkül lehetetlen!

 

10+1 Tudás és tapasztalat hiánya

Elérkeztünk a végéhez és egyben az elejéhez. Levezetek a folyamatot, ami válasz arra, hogy miért bukja el a pénzét a kezdő befektetők 80%-a: mindenki, aki a szükséges tőzsdei tudás és rutin nélkül vág bele a kereskedésbe, az szerencsejátékot űz, nincs “B” terve, kapkod, és hibát-hibára halmoz… Ha szeretnél már rögtön az elején a bűvös 20%-ba tartozni, aki a megfelelő tudással és stratégiákkal van felvértezve, akkor gyere el az októberi “Lépj a piacra!” kezdőknek szóló tőzsde tanfolyamomra, amire pénzvisszafizetési garanciát vállalok! Ráadásul most korlátozott ideig 75.000(!) Ft kedvezménnyel jelentkezhetsz. Bővebb infóért kattints ide!