Számos tanulmány készült már a pénzügyi oktatás befektetésekre gyakorolt ​​hatásáról. Mindegyik vitathatatlan konklúziója, hogy az ismeretek mértéke és az elért eredmények között egyenes arányosság van. Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy felesleges bármilyen tudást is felszedni, hiszen a szerencsén múlik az egész, és a pénzügyi intelligenciának semmi hatása a befektetés végeredményére.

A legtöbben azt sem tudják, hogy

  • mit jelent a kamatot kapni / fizetni,
  • mi is az az infláció / defláció,
  • mit jelent portfólióban gondolkodni (diverzifikálni),
  • mi a különbség a kötvény és a részvény között.

A másik tábor, akik autodidakta módon / tapasztalati úton (komoly veszteségek árán) szerzi az “ismereteit”. Ők azok, akik beleszaladtak egy piramisjátékba (pl. Fortress, Kun Mediátor aka Bróker marcsika, stb.), egy inkorrekt brókercégbe, vagy a mesés hozamokat ígérő kryptovalutákba, vagy csak szimplán tudás nélkül, az egyik haver tanácsára belevettek egy-egy “felfutás előtt álló” papírba.

Mivel a tudatlanság félelmet szül, ezért sokan inkább nem is takarítanak meg vagy fektetnek be egész életük során… Ennek ellenére viszont szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a pénzt megtakarítani, fialtatni – már csak a pénzromlás miatt is – elengedhetetlen. Így ennek tudata akár komoly frusztrációhoz vezethet, nem ritkán egy egész emberöltőn át.

Egy számítógépező gyerekről készült kép bejegyzésbe

A pénzügyi alapok elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. Ez pedig a szülők feladata, pontosabban felelőssége.

 

LEGYÜNK TISZTÁBAN A SZEMÉLYISÉGÜNKKEL!

Két közismert, finn származású professzor, Andrew Conlin és Jouko Miettunen sikeresen ötvözték a részvény portfóliók összeállítását és az általuk megkérdezett befektetők pszichológiai tesztjeit, mintegy 710 invesztort vizsgálva.

A pszichológiai profilokat Robert C. Cloninger Temperamentum- és karakterelmélete nyomán választották ki, amelyeket széleskörűen alkalmaznak az orvostudomány és a pszichiátria területén is. Ez a teszt 4 személyiségjegyet mutat be, amelyek közül a kutatók 2-t választottak ki: az újdonságkeresőt és a jutalomfüggőtMindkettő kategórián belül további 2-2 altípust különítettek el :

 

Újdonságkereső:

Magas érték – extravagáns személyiség: szeretnek új dolgokat felkutatni, sok esetben féktelenek, ingerlékenyek, hamar ráunnak a dolgokra.

Alacsony érték – merev személyiség: nem kedvelik az új dolgokat, szívesen merülnek bele a részletekbe, sokáig gondolkodnak egy-egy döntéshozatal előtt, rendezettek és kitartóak.

 

Jutalomfüggő:

Magas érték – szentimentálisak: empatikusak, nagyon érzékenyek a szociális ingerekre, elvárják a dicséretet és az elismerést.

Alacsony érték – szociálisan érzéketlenek: érzelmileg hidegek, gyakorlatiasak.

 

A két prof párosította a taglalt személyiségjegyeket és az általuk alkalmazott részvény befektetéseket. Meglepő eredményeket kaptak:

 

Az extravagáns személyiségek nagy kapitalizációval rendelkező cégek (pl. Apple) részvényeit, vagy az ezeket magukba foglaló befektetési alapokat keresik. Elvárják a szemmel látható, komoly árfolyam nyereséget. A részvény birtoklása (vagyis a cégben történő tulajdonlás) fontosabb neki, mint az, hogy éppen ez a részvény milyen árfolyamon áll, tehát ideális-e egyáltalán a vásárlásra.

A merev személyiségek kedvelik a kisebb kapitalizációval rendelkező cégek (pl. Logitech) részvényeit, amik kiszámítható növekedést és a várakozásoknak megfelelő eredményt hoznak. Hajlandók döntéseket hozni még hiányos információk ellenére is.

A szentimentális befektetők olyan cégeket részesítenek előnyben (pl. Coca-Cola), ahol kis árfolyam ingadozás várható. Fontos számukra továbbá a társadalmi felelősségvállalást tanúsító cégek (pl. megújuló energiaforrás vagy vízgazdálkodási területen működő vállalatok) papírjai. Elsőssorban érzelmei és az értékek határozzák meg a befektetési döntéseiket.

A szociálisan érzéketlen emberek kis hozammal is bőven megelégszenek, kerülik a kiugró nyereségek hajhászását és a bule chip-eket, illetve startup-okat.

 

Gondold végig, hogy Te melyik csoportba tartozol, hiszen a befektetői magatartás megértéséhez a személyiségtípusok megismerésén át vezet az út!

 

HOL ÉRDEMES KEZDENI?

Az önismeret és a pszichológia a befektetési helyzetekben is sorsdöntő. Például vegyünk egy olyan befektetőt, aki középtávon  (6-12 hónapban) gondolkozik és ez idő alatt vár el egy irreálisan magas profitot részvény-befektetésétől. Ha tudná, hogy a részvények átlagos éves hozama nem több, mint 6-7%, elképzelhető, hogy más befektetési terméket vagy idősíkot választana. És ez csak egy volt a sok közül azoknak az információknak, melyek nélkül aligha lesz valaki sikeres befektető…

Ahhoz, hogy valaki a megtakarításaiból vagyont építsen, ergo profi befektetővé avanzsáljon, elengedhetetlen az alapfogalmak és összefüggések ismerete, valamint az adódó befektetési lehetőségek ezek alapján történő kiaknázása. Az általam kidolgozott “Lépj  a piacra” tőzsdetanfolyam az első lépés, hogy valakiből sikeres befektető / tőzsdei kereskedő váljék. Erre megelégedettségi és pénzvisszafizetési garanciát vállalok! 🙂 Bővebb információért kattints ide!