Tudom, hogy sokan szeretnének belelátni a fejembe, a kereskedési rendszeremen túl szinte mindenki a gondolkodásmódomra kíváncsi. Nincs is ezzel semmi gond, sőt! Minden ott dől el, hogy milyen vezérfonalat követsz, ennek pedig a megkérdőjelezhetetlen alapja a hitrendszerem. 14 pontban szedtem össze, hogy mik azok, amikben tőzsdei kereskedőként szentül hiszek.

 

1. Hiszem, hogy nem mindenkiből lesz tőzsdecápa! Ha nehezen alkalmazkodsz, kimondottan önfejű, makacs ember vagy, esetleg szerencsejátékos típus, hagyd a fenébe a tőzsdézést! Még mindig lehetsz orvos vagy ügyvéd (netán pszichiáter :D), akiknek a sikeres befektetők így is baromi sok pénzt fizetnek. 🙂

 

2. Hiszem, hogy a befektetői siker alapja, hogy örömmel tölt el a tőzsdézés, és már péntek este várod a hétfői piacnyitást. Ha azt érzed, hogy nagy rajtad a teljesítménykényszerből fakadó nyomás, ebből eredően pedig frusztrált vagy, akkor állj meg, vizsgáld felül, és értékeld ki a helyzetedet. A lényeg, hogy – levonva a konzekvenciá(ka)t – változtass!

 

3. Hiszem, hogy a lelki egyensúly megtalálása és a mentális felkészülés szükségeltetik a “tiszta fejhez”. A tőzsdén pedig csak akkor szabad kereskedned, ha pihenten, józanul, tiszta fejjel tudsz döntést hozni! Ha betegnek vagy fáradtnak érzed magad, vagy van valami, ami eltereli a trading-ről a figyelmedet, az előbb-utóbb hibára késztet.

 

4. Hiszem, hogy az egyszerű felülírja a bonyolultat, viszont az egyszerűt kevésbé fogadják el, ugyanis a bonyolult dolgok mindig titokzatosabbnak és intelligensebbnek hatnak. Ne feledd, minél összetettebb valami, annál nagyobb hibafaktort hordoz! Tehát az egyszerű (stratégia) mindig nagyszerű! 🙂

 

5. Hiszem, hogy – ugyanúgy, ahogy az élet bármely területén, a tőzsdén is – mindig van hova fejlődni. Aki elhiteti magával, hogy csúcsra ért, saját magát csapja be! A tőzsde egy folyamatosan változó környezet, ami folytonos alkalmazkodást, fejlődést követel meg. Ha minden nap teszel azért, hogy jobb legyél, az a számlaegyenlegedben is visszaköszön.

 

6. Hiszem, hogy legbelül mindenkinek van határozott elképzelése a lehetséges piaci mozgásokról (valószínűségekről) mégis a legtöbben megerősítésre várnak. Kövesd a saját magad által lefektetett szabályokat, ami be- és kiszállókat illeti, az elemzői várakozásokat (az enyémeket is) pedig mindig kezeld fenntartással! Tanulj meg önállóan elemezni és kereskedni azért, hogy ne más szavai befolyásoljanak a befektetési döntéseidben!

laptop és újság kép bejegyzésbe

A napi rutin kialakítása megkönnyíti és még eredményesebbé teszi a munkavégzést. Ha mindent ugyanakkor csinálsz, jobb lesz a time management-ed és hatékonyabb leszel!

 

7. Hiszem, hogy az emóciók kezelése és az önfegyelem sokkal több pénzt tud csinálni, mint bármely befektetői jellemvonás vagy hangzatos stratégia. Ha megtanulod kezelni és javadra fordítani a kereskedés során fellépő érzelmi behatásokat, nemsokára a bűvös 10%-ban találod magad! 😉

 

8. Hiszem, hogy a tőzsdei kereskedés önismereti tréning is egyben. Légy tisztában az erősségeiddel, gyengeségeiddel, és hiányosságaiddal egyaránt. Igyekezz a skill-jeidet kimaxolni, a gyengeségeidet fejleszteni, az elmaradásaidat pedig pótolni, így ebben a sorrendben!

 

9. Hiszem, hogy a tőzsdei siker érdekében meg kell tanulnod 100%-ban felelősséget vállalni, a veszteségeket pedig maradéktalanul elfogadni! Könnyű ujjal mutogatni valaki / valami másra (pl. a nem várt piaci mozgásokra, a nem teljesült elemzői várakozásokra / jóslatokra, a brókeredre, stb.)! A sikeres traderek nem panaszkodnak a körülményekre, hanem alkalmazkodnak a megváltozott feltételekhez.

 

10. Hiszem, hogy az intuitív, ötletszerű kereskedés rövid távon bukáshoz vezet. Ki merem jelenteni, hogy a tőzsdén kizárólag megfelelő tudással, komplex, személyre szabott, szabályalapú kereskedési rendszerrel és szabálykövető következetes magatartással tudsz átlagon felüli jövedelmet biztosítani magadnak. A tőzsdézés kétségkívül fejben dől el, ezért azt szoktam mondani, hogy a trading-nek megvan az a jó tulajdonsága, hogy tanulható, elsajátítható, és fogadókészség esetén pedig tanítható. Ha szeretnél tőzsdei kereskedő lenni, kattints ide és ismerkedj meg az akadémiai rendszerű képzéssorozatommal!

 

11. Hiszem, hogy a tőzsdei kereskedés során nem a belépő jelekre, hanem a – tőkevédelmet szem előtt tartva – a helyes célár meghatározásra és az exit stratégiára kell helyezned a fókuszt. A pozíciók menedzselése, azon belül is a kockázat időben történő porlasztása kulcsfontosságú az eredmények szempontjából.

 

12. Hiszem, hogy nem egy felkapott, hangzatos stratégián múlnak a kimagasló eredmények! Egy szabályrendszer csak adott identitással / idősík(ok)on kereskedve, meghatározott időintervallumokban, és csak bizonyos termék(ek)en működik jól, tapasztalataim szerint pedig korántsem örökké. Fontos, hogy légy rugalmas, tarts időközönként felülvizsgálatot + kiértékelést, és ha szükséges, módosíts / finomhangolj! Fontos, hogy eszköztárral rendelkezz és  rendszerben gondolkozz, hogy mindig legyen mihez nyúlnod mind a stratégiákat, mind pedig a kockázatkezelést illetően!

 

13. Hiszem, hogy csak úgy érdemes tőzsdézni, hogy minél kisebb idő- és energiaráfordítással az elérhető legnagyobb nagyobb bevétel megteremtésére törekszünk. Attól nem leszel gazdagabb, ha egész nap a monitort bámulod és CNN-t hallgatod… Határozz meg magadnak (az életviteleddel összhangban) trading session-öket, amikor mindig ott tudsz lenni és be tudod adni a megbízásokat. Ide kattintva tippeket olvashatsz a tőzsdézés-magánélet egyensúly megtalálásához!

 

14. Hiszem, hogy a napi rutin kialakítása elősegíti a produktív tőzsdézést! Ha rendszer van az életedben, rendszer lesz a fejedben is! A jó szokások (pl. ugyanakkor fekszel / kelsz, rendszeresen edzel, stb.) jó eredményekhez vezetnek, melyekről ide kattintva olvashatsz bővebben. A beidegződések révén eljuthatsz az úgynevezett “kisujj-effektusig”, vagyis tudattalan hozzáértéssel leszel képes tenni a dolgod nap mint nap.