10 éve követem napi szinten a gazdasági híreket, de minden nap ugyanaz fogad: össze fog omlani a világgazdaság! Tény, hogy a 9 éve tartó bikapiac végstádiumban van, ennek nyomán pedig egyre több borúlátó elemző fogalmazza meg negatív piaci jóslatait. Van olyan pályatársam, aki már 3 éve minden nap halálra izgulja magát és lélekben készül a világvégére. Mire számítsunk? Egy egészséges piaci korrekcióra, egy nagyobb merítkezésre, esetleg tőzsdei apokalipszisra? Képtelenség előre megmondani, viszont piaci fordulóra én is számítok. Óriási különbség köztem és az említett “kolléga” között, hogy úgy érzem, nekem nincs mitől tartanom.

 

VAN OKUNK FÉLNI?

Idézzük fel mi is történt a közelmúltban (a teljesség igénye nélkül):

  • A kínai gazdasági növekedés lassulása
  • Észak-koreai nukleáris fenyegetettség
  • Az európai ingatlanlufi
  • Brexit és annak minden következménye
  • Az európai migrációs válság
  • Dél-amerikai (Argentína, Venezula) recesszió
  • Olajpiaci zavarok (Irán termelés-kiesése miatt)
  • FED kamatemelés
  • Túlértékelt USA részvénypiac és a várható teljes összeomlása
  • hacker támadások több kryptoplatform ellen

Komoly önmérsékletre van szükség ahhoz, hogy ilyen bizonytalan időkben és ilyen pesszimista kilátások mellett ne legyél ideges. Két kérdés is felvetődik bennem, melyeket azt javaslom, Te is tegyél fel magadnak:

 

100%-ban objektív, túlzásmentes híreket olvasok a nyomtatott / online sajtóban?

A portfolio.hu a magyar ember “jó barátja”, ha üzleti / gazdasági hírekről van szó. Mint a legnagyobb online gazdasági sajtót, rengetegen követik és tömegek rágják tövig a körmüket már csak a hatásvadász szalagcímek végigolvasásától is. Nézd csak meg, minden napra jut legalább 2-3 világkatasztrófát vizionáló riogatás… Az újságírók szeretnék eladni Neked a story-t. A lényeg, hogy ne reagáld túl!

 

Egy esetleges negatív forgatókönyvnek van érdemi hatása a befektetéseimre?

Természetesen igen, viszont amennyiben portfólióban gondolkozol, vagyis diverzifikálsz, minimalizálhatók a negatív hatások. Tudom, hogy Magyarországon nem divat a prevenció, de nem aggódni kell, hanem előre felkészülni!

Menekülő bróker kép bejegyzésbe

A félelem az egyik alapvető tényező, ami negatívan befolyásolja a tőzsdei karrierünket.

 

MIRE FORDÍTS GONDOT?

Értsd meg a befektetői identitásod természetét!

Attól függően, hogy milyen időtávra kötöd le a pénzed, különböző típusú kockázatoknak áll fent a valószínűsége, ami nagyban befolyásolhatja a végeredményt. A kockázattűrő képessége mindenkinek máshol, nincs rá szabály (felejtsd el az 1-3%-os szabályt!), hiszen ez egyéni, szubjektív dolog. Meg kell határoznod a vállalt kockázat összegszerű vagy tőkére vetített %-os mértékét, mekkora az a drawdown, amitől még nem érzed feszélyezve magad. A gyakorlatban a befektetés / tőzsdei kereskedés – mint minden más az életben – sokkal inkább az érzelmekről szól, sem mint a matekról. Feleslegesen ne tedd ki magad túl nagy kockázatnak és mindig használj veszteség stop megbízást!

Gondolkodj többszintű portfólióban!

Különböző időszakokban eltérő befektetések teljesítenek jól és rosszul. A legtöbben felismerik a tőkemegosztás szükségét, azonban rendszerint elkövetik a hibát, hogy alul-, vagy túldiverzifikálják magukat. Arról nem is beszélve, hogy nem gondolnak a flexibilitásra és hosszú távon kötik le a pénzüket. Ennek eredményeképpen nem vagy csak tetemes költség árán tudnak pénzt átcsoportosítani az egyik eszközosztályból a másikba.  Amennyiben követed “A tőzsde sikerreceptje” CD-n hallható diverzifikatív stratégiát, egészen biztosan nem teszel rossz lóra! 🙂

Biztonságos, ellenőrzött pénzintézetet válassz a pénzednek!

BudaCash, Queastor, Hungária, Kun-Mediátor, … Ki tudja, hol a sor vége?! Ha nyugodtan szeretnél aludni, menj biztosra és válassz megbízható bankot / brókercéget. Személyes véleményem, hogy a banki biztonság csúcsa Magyarországon még nem érhető el, ezért én a sokkal szigorúbb (és nagyobb tőkegaranciát biztosító) angol-szász szabályozást preferálom.

Szerezz használható elméleti és gyakorlati befektetői tudást!

Döntsd el, mi szeretnél: a megérzéseidre / szerencsére hagyatkozni vagy a szükséges tőzsdei tudás birtokában megalapozott befektetési döntéseket hozni? A tőzsdézésbe nem szabad fejest ugrani! Ez ugyanúgy egy szakma, mint bármi más, amit elméleti és gyakorlati síkon is el kell sajátítani. Erre az egyik megoldás az ősszel induló akadémiai rendszerű képzéssorozatom, melynek első állomása október 12-13-án kerül megrendezésre Budapesten. A “Lépj a piacra! tőzsde tanfolyammal kapcsolatos bővebb információért és early bird kedvezményért kattints ide! Miután képezted magad, adj magadnak időt, hogy rutint szerezz, hiszen minél többet látsz / érzel, annál tapasztaltabb leszel! Itt most éppúgy gondolok a pszichés / mentális felkészültségre, a nyereségek / veszteségek kezelésére, mint a szakmaiságra, vagyis a fundamentális- és technikai elemzés alapján történő döntéshozatalra.

Ha ezek maradéktalanul rendben vannak, aggodalomra semmi ok, hiszen golyóálló vagy mindennemű recesszióval szemben! 😉