Le merem fogadni, hogy az újonnan köztudatba kerülő szavak közül a Bitcoin volt a legnépszerűbb 2017-ben. Hogy miért? Nincs még egy olyan megfoghatatlan spekulatív termék, amit ilyen misztikum övezne, s amitől oly’ sokat várnak azok, akik mindenüket pénzzé tették, hogy a vezető kryptovaluta árfolyam-emelkedéséből hasznot húzzanak. Tették és teszik ezt úgy, hogy a Bitcoin működéséről, gyakorlati alkalmazásáról többségüknek a mai napig halvány fogalma sincs… És így tudott a BTC árfolyama tavaly 2000%-os hasznot produkálni egy év leforgása alatt. Azért ez félelmetes, nem? 

A modern kori tulipánlázat éppúgy a mánia hajtotta, mint anno az eredetit a 17. századi Hollandiában. A turbulens, ész nélküli emelkedéseket kivétel nélkül kiábrándulás és összeroppanás követ. Most sem lehetett ez másképp, főleg úgy, hogy hirtelen megnövekedett kereslet mögött nem volt más árfelhajtó hatás, mint a hype.

 

HONNAN LEHETETT TUDNI, HOGY LUFI AZ EGÉSZ?

1. A függőlegesen emelkedő grafikonokat látva gondolj a csúzli-effektusra: ha függőlegesen lősz ki egy kavicsot parittyával, az – a fizika törvényei szerint – ugyanúgy fog lezuhanni. Na, ez a tőzsdén sincs másképp.

2. Amikor már egymásra licitálnak céláraikkal a különböző elemzők, akik már szinte felfoghatatlan magasságokat jósolnak.

3. Ha egész egyszerűen az a magyarázat arra, hogy miért vegyél: “mert menő” vagy “mert mindenki benne akar lenni”. Ez pedig nem más, mint az úgynevezett mentőcsónak-effektus: mindenki egy termékbe vagy termékcsoportba menekül, de a csónak egy idő után már nem bír el több embert, megbillen és elsüllyed.

Megtörtént, aminek meg kellett történnie: a Bitcoin árfolyama rövid úton 70%-ot esett, és követte az összes fontosabb altcoin. Több mint 800 kryptopénz értéktelenedett el teljesen, a coinmarketcap.com számításai szerint 600 milliárd USD párolgott el a semmibe a digitális pénzek összesített piaci értékéből. 

Utólag persze könnyű a “naugyemegmondtam”, viszont én már a kezdetektől fogva szkeptikus voltam (kaptam is rendesen az ívet, amiért – szemben a többséggel – mindenkit óvatosságra intettem) , és nemcsak a Bitcoin-nal, hanem az egész kryptovilággal kapcsolatban. Természetesen engem is megtaláltak és próbáltak bevonni különféle ICO-kba (nyilvános token kibocsátás), de Jordan Belforthoz, a Wall Street farkasához hasonlóan én is egyértelmű csalásnak tituláltam és visszautasítottam ezeket az akciókat. Nem véletlenül, hiszen sem a BTC, sem más szuperpénz nem váltotta be a hozzáfűzött reményt, miszerint a jegybankok beadják a derekukat és általánosan elfogadott, kereskedelmi világvalutaként tartják majd számon őket. Nincs mögöttük valós fundamentum, mint mondjuk a dollár mögött az amerikai gazdaság teljesítménye (egészen pontosan az USA GDP-je), egyedül a blockchain technológia ad nekik értéket. A blokklánc leegyszerűsítve egy transzparens és biztonságos könyvelési rendszer, a Bitcoin pedig az első gyakorlatban megvalósuló alkalmazása.

BTC blockchain kép bejegyzésbe

A Bitcoin sorsát alapvetően a blokklánc technológia terjedése határozza meg, hiszen egyedül ez ad neki értéket.

 

RÁJÁR A RÚD A BITCOIN-RA

Vegyük sorra, hogy a túlkereslet okozta 20.000 dolláros álomhatár elérését követően (sokaknak, főként az intézményi befektetőnek is ez lehetett a konszenzusos célára) mi vezethetett odáig, hogy 70%-ot veszítsen értékéből a legrégebbi és egyben legnépszerűbb digitális pénz:

1. Egyre több ország igyekszik állami szabályozás alá vonni a teljes krypto üzletágat (ennek radikális megoldása a teljes tiltás, például Dél-Koreában), ami éppen az egyik legfőbb vonzó tulajdonságát, a mindenféle (főként állami / jegybanki) kontroll hiányát veszélyezteti.

2. Venezuela egy homályos kryptovaluta-kibocsátással próbálja enyhíteni az államcsőd közeli állapotot, amit szakértők a történelem egyik legrosszabb befektetéseként tartanak számon.

3. Egymást érik a különféle kryptotőzsdék és platformok elleni hekkertámadások (pl. Coincheck vagy Coinrail elleni akciók). 

A nagy kérdés most az, sikerül-e felkapaszkodnia a 6000 dollár környékéről, vagy tovább csordogál lefelé a Bitcoin árfolyama?

 

MI LESZ A BITCOIN SORSA?

Jelen pillanatban 4 szcenárió létezik:

1. Végül kiderül, hogy egy nagy buborék volt az egész, összedől, és szépen, lassan feledésbe merül.

2. Átveszi az arany szerepét, mint menedékeszköz, amihez lehet nyúlni akkor is, ha egy világméretű recesszió veszi kezdetét.

3. A 70%-os esést követően vételi impulzus jöhet, ami talpra állíthatja BTC-t és vele együtt a kryptopiacot.

Jelenleg a 3. verzió a legvalószínűbb, de nem eszik olyan forrón… A Bitcoin sorsa nagyjából azon múlik, hogy az alapjául szolgáló technológiából, a blokkláncból mi sül ki. Abban mindenki egyetért, hogy a blockchain-ben hatalmas perspektíva van (például Sierra Leonéban idén tavasszal a választáson blokklánc rögzítette a szavazatokat, de az ukránok sem tétlenkednek, az ingatlan-nyilvántartásukat szeretnék a technológia segítségével kiváltani), jelentőségét akár internet feltalálásával vagy az ember Marsra küldésével lehet összemérni. Amennyiben elhúzódik a blockchain forradalom, a tokenekkel való spekuláció kiábrándultságba és érdektelenségbe fulladhat.