Nem dughatjuk homokba a fejünket és igenis tudomást kell vennünk a sokasodó piaci kockázatokról. A gyengülő gazdasági növekedést, a globális hitelimpulzus visszaesését, és a kereskedelmi háború kockázatait, vagyis azokat a tényezőket, amelyek alapján kijelenthető, hogy az előttünk álló időszak a világgazdaság szempontjából az egyik legveszélyesebbnek ígérkező periódus a 2008-as recesszió óta. Tény, hogy a felsorolt kockázatok nincsenek kedvező hatással a vállalati környezetre, a cégek tervezési és beruházási tevékenységére, miközben Európa belső politikai feszültségekkel (Brexit, migrációs válság) is szembesül. Mindemellett a FED újabb kamatemelése és az EKB év végén lezáruló kötvényvásárlási programja is egyértelműen a piacokat támogató politika visszahúzódásának irányába mutat. Mindezek hatására a befektetők körében egyértelműen felerősödött a kockázatkerülés, ez pedig az eszközosztályok közötti tőkeátrendeződést eredményezhet.

 

ÉLETBEN TARTOTT RÉSZVÉNYPIACOK

A részvénypiacok soha nem látott, immáron 9 éve tartó emelkedést produkálnak. Minden trend véget ér egyszer, az ezt megelőző bizonytalanság (ami a növekvő volatilitásban, ezáltal pedig a hektikus mozgásokban mérhető) pedig már látható az indexek mozgásában. Az irányadó amerikai benchmark-okat jelenleg a tech részvények (azon belül is főként a FAANG papírok) “tartják életben”, és már tapasztalható a smart money, vagyis az okos tőke kivonulása a részvénypiacokról.

 

INGATAG KÖTVÉNYPIAC

A feltörekvő kötvénypiacokon nagy elmozdulás történt, ami a magyar állampapírpiacot sem kímélte. A továbbiakban a forintgyengülés inflációgerjesztő hatása könnyen a reálkamatok rovására mehet, ergo könnyedén elviheti a hazai állampapírokkal elérhető hozamot.

 

IRÁNYÍTOTT DEVIZAPIAC

Az elmúlt évek egyértelműen az amerikai dollár erősödéséről szóltak, tavaly viszont már úgy tűnt, hogy az euró ismét magára találhat. Az amerikai jegybank (FED) kamatemelése kapcsán azonban a dollár alapú befektetések kamatelőnye tovább nőtt az euróval szemben, miközben az európai növekedési kilátások is romlottak, így jelenleg nem számítok az uniós fizetőeszköz számottevő erősödésére. Japán kitart az ultralaza monetáris politikájánál, így tartósan gyenge JPY-re lehet berendezkedni. Az angol font jelen pillanatban a legérzékenyebb (és egyben legtörékenyebb) major deviza, minden egyes negatív és pozitív Brexit-tel kapcsolatos hírre azonnal reagál, az euróval szembeni volatilitása pedig szó szerint stop gyilkos.

Papírpénzek kép bejegyzésbe

A major devizák mozgása a jegybankok moetáris politikája révén kiszámíthatóbb, mint valaha.

 

ALULTELJESÍTŐ ARANY 

A menekülőtermékek közül a legnépszerűbb az arany, ami köztudottan ellentétesen mozog, vagyis negatívan korrelál a részvénypiacokkal. Piaci korrekciók ide vagy oda, a sárga fém a Federal Reserve szigorodó monetáris politikája és a dollár erősödése miatt képtelen volt erőre kapni. Legutóbb megint az 1240-es szint fogta meg az arany esését, ha viszont romlana a befektetői hangulat és elesne ez a jelentős támasz, 1200 dollár, vagyis a kitermelési ár környékén a fund menedzserek szinte kivétel nélkül aktivizálhatják magukat (defenzív stratégiára válthatnak) és növelhetik az általuk kezelt portfóliók arany kitettségét, ez pedig értelemszerűen dráguláshoz vezethet. Sokan nem tudják, hogy több aranykitermelő országban pattanásig feszült a helyzet, így könnyedén kirobbanhatnak olyan helyi konfliktusok, melyek a kitermelés (vagyis a kínálat) csökkenéséhez, ez pedig a nemesfém drágulásához vezethet. Érdemes hát nyomon követni a híradásokat.

 

KISZÁMÍTHATÓ OLAJ

Az olajra – az alternatív megoldások terjedésének ellenére – egyre nagyobb a kereslet, azonban a legutóbbi, kibővített OPEC-találkozón a résztvevők megállapodtak a termelés növelésében, ami egyelőre kereslet-kínálati egyensúlyt teremt. Sokkal olcsóbb várhatóan már nem lesz a fekete arany, ugyanis a hurrikánszezon, a folytatódó geopolitikai kockázatok, az ellátási oldalt fenyegető problémák Venezuelától Iránig mind-mind a drágulás irányába mutatnak. A Brent véleményem szerint  – a félidős amerikai választások és Trump ígéreteinek hatásaként – legfeljebb 70 dolláros árfolyamszintig korrigálhat, de hosszabb távon egészen biztosan nem beszélhetünk olcsó olajról. A WTI is maximum 62 USD-ig csúszhat vissza, utána pedig lassú drágulás veheti kezdetét, amennyiben fennállnak és fokozódnak a jelenlegi kockázatok.

Tengeri fúrótorony kép bejegyzésbe

Sokan elfelejtik, hogy a Mexikói-öböl térsége hurrikánoknak van kitéve májustól egészen novemberig, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a kitermelést, ezzel együtt pedig könnyen egekbe szökhet az olajár.

 

KIÁBRÁNDULT KRYPTOPIAC

A digitális pénzek piacát övező tavalyi hype idén nemcsak, hogy alábbhagyott, hanem szó szerint kiábrándultság vette kezdetét az újonnan formálódott eszközosztályban. Nem csoda, hiszen – amellett, hogy a kryptovaluták robbanásszerű emelkedését kizárólag a mánia hajtotta, ami már önmagában egy tulipánláz hasonló folyamatot sejtetett – a szaporodó hacker támadások és a jegybankok elutasító magatartása igencsak elbizonytalanították a befektetőket. A tavalyi csúcshoz képest a Bitcoin 70%-ot (6000 USD alá) zuhant, ami jelenleg vételi impulzust indukál. A BTC mellett természetesen a többi altcoin is vergődik. Kérdés, hogy mennyire lesz tartós a vételi kedv (őszintén szólva erősen kétlem), amit véleményem szerint egyedül a Blockchain technológia gyakorlati felhasználásában, napi szintű alkalmazásában történő áttörés alapozhat meg.

 

KONKLÚZIÓ

Summa summarum, a kryptopiac és az arany is “túladott”, de az utóbbi mögött nemcsak spekulációs-, hanem valós felhasználás és kereslet van. 1240 alatt már lehet csipegetni belőle, 1200 környékén érdemes figyelni és reagálni a fordulós jelzésekre, 1200 alatt pedig “vakon” bele lehet (hosszú távon) venni, ugyanis nem fogják sokáig a kitermelési ár alatt bányászni és piacra dobni azt a nemesfémet, amire a legnagyobb kereslet van a világon.