Aggódsz a geopolitikai kockázatok eszkalálódása, s annak piaci következményei miatt? Szeretnéd kihozni a legtöbbet a befektetéseidből úgy, hogy biztonságban maradj? Ezek a kérdések egy-egy nagy horderejű piaci zuhanás (pl. a 2015-ös swiss swan vagy a 2016-os flash crash) után minden kereskedőben felmerülnek. Ráadásul a csapból is az folyik, hogy a bikapiac már az utolsókat rúgja, ezáltal pedig hamarosan komoly átrendeződés várható a tőkepiacokon.

Ezekben a vészterhes időkben a legjobb felkészülni arra, hogy jöhetnek még negatív meglepetések. Mielőtt bárki elkezdene reménykedni, egy biztos: lesz még bőven izgalom.

Ugyanis a jelenlegi csapkodás (volatilitás) az árfolyamokban nem amiatt van, mert tudjuk, hogy Trump válságba sodorja a világgazdaságot az általa indított kereskedelmi háborúval, vagy mert biztosan rosszabb lesz az EU a britek nélkül, esetleg hogy a migrációt nem lesz képes az Európai Unió kezelni, hanem amiatt, mert nem tudjuk, hogy mi lesz ezután. Vannak piaci törvényszerűségek, az egyik ilyen, hogy minden nagyobb, elhúzódó medve (short) trend bizonytalansággal kezdődik!

Medve- és bikapiac kép bejegyzésbe

Az “new wave” közgazdászok, köztük én is a közeljövőben medvepiacra készülünk.

 

MIRE FIGYELJ?

1. Legyen likvid tőkéd!

Van egy mondás, miszerint „a legjobb időszak befektetni, amikor van pénzed”.  Likvid tőke alatt azt értem, amit bármikor át tudsz csoportosítani. Ezért is fontos meggondolnod, majd visszautasítanod azokat az ajánlatokat (pl. életbiztosítás, unit-linked termékek, lakáskassza, stb.), amik hosszú évekre köteleznek. Ahogy “A tőzsde sikerreceptje” CD-n is hallható, a legjobb, ha biztonságos kötvényekben vagy kötvény alapokban van a tőkéd egy része. Így amikor jön a várva várt leárazás, át tudod csoportosítani a tőkédet a nyereséget, de legrosszabb esetben is értékmegőrzést garantáló menedéktermékekbe.

2. Várj ki és légy résen!

Egy-egy piaci zuhanásban a jól teljesítő kisvállalatok papírjai is menedéket nyújthatnak, de ahhoz, hogy bespájzolj a nagyvállalatok papírjaiból is, a “tankönyvek” 15-20%-os korrekciót írnak elő. Az én szabályaim szerint ennél jóval nagyobb, 40%-os visszaesést követően történhet csak vásárlás, 70%-os értékvesztést követően pedig akár “vakon” is bele lehet nyúlni szinte mindenbe.

3. Diverzifikálj!

Ahogy az omahai bölcs, Warren Buffet is tanítja: ne tegyél minden tojást egy kosárba! Egy gondosan összeválogatott portfóliót nem hat meg különösebb egy-egy krach. A fennálló és egyre inkább súlyosbodó kockázatokat megfelelő diverzifikálással és szükség szerint átcsoportosítással le lehet porlasztani.

4. Maradj következetes, de egyben rugalmas is!

Az eredményes befektető célorientált és következetes. Tartja magát az elveihez és a stratégiájához. Amennyiben viszont alulértékeltté, vagyis indokolatlanul olcsóvá válik egy eszközosztály, érdemes lassan átcsoportosítani a tőkénket és egyre nagyobb kitettséget szerezni az adott termékcsoporton belül.