Van egy eszközosztály, azon belül is a legnagyobb kapitalizációval bíró instrumentum, ami 2017-ben kizárólag a vegytiszta spekulációtól hajtva 2000%-os(!) növekedést produkált. Nem nehéz kitalálni, hogy a Bitcoin-ról van szó.

A vezető digitális pénzt azért vették annyian és annyira a tavalyi évben, mert sokat akartak szakítani vele. Már akkor jeleztem, hogy ez definíciós szinten is buborék: ha valami mögött nem létezik vagy nincs indokolt fundamentális háttér, valamint ha az a valami rakétaszerű kilövést (függőlegesen emelkedő grafikont) produkál, az szinte 100%, hogy lufi (ami kirobban). Nem azért nőtt tehát az ára, mert hirtelen tömegek kezdték el használni vagy mert elismerte és bevezette volna valamelyik vezető jegybank fizetőeszközként, hanem azért, mert kiugróan sokan érdeklődtek utána és kerestek rá az interneten. 2017 végén a buborék kipukkant és szemtanúi lehettünk a 21. század első tulipánlázának.

A probléma nem a mögöttes (Blockchain) technológiával van, hiszen még bármi lehet belőle (forradalmasíthatja a pénzügyi tranzakciókat és népszavazás intézményét), majd akkor elég minősíteni, ha kiforrta magát. Addig van egy virtuális pénz, aminek az ára közmegegyezésre alakul, anélkül, hogy fizetőeszközként használnák.

 

VAN EGY JÖVŐBELÁTÓ INDIKÁTOR?

Tény, hogy idén egyre lanyhább az érdeklődés a BTC iránt, amit a Google Trends is megerősít (pozitív korreláció van a BTC árfolyama a “Bitcoin” szóra történő keresések között).

A Bitcoin szóra történő keresések és a BTC árfolyama között – konyhanyelven szólva – egyenes arányosság van. Azonban ezt legfeljebb mankónak érdemes használni, nem pedig varázsgömbként.

 

Mi több, a spekulatív befektetők közül sokan indikátorként használják a kryptovaluta árfolyamának előrejelzéséhez. Eszerint a Bitcoin-nak nemes egyszerűséggel leáldozott. Van viszont egy megmásíthatatlan aranyszabály, legyen az bármilyen tőzsdei termék: ha valami a mindenkori csúcsához képest legalább 70%-ot esik, azt vakon venni kell! Nézzük csak, mi történt 6000 dollár környékén:

Szóval? 🙂