Le merem fogadni, hogy eljátszottál már a gondolattal, micsoda profittal járna a tőzsdei kereskedés, ha tudnád a jövőt. Hasonlóképpen, mint a Vissza a jövőbe című filmben. Kristálygömb, kártyavetés, csillagok állása? Ki ne költött volna már már el rengeteg, képzeletbeli pénzt szigetekre, repülőkre, sportautókra, egzotikus utakra… ????

Gondolj csak bele, mekkora királyság lenne! Még értened sem kéne a befektetésekhez, mindössze annyi lenne a dolgod, hogy historikus adatokra, történelmi tényekre támaszkodva kellene az alján venned, a tetején pedig eladnod. Persze, néha veszítened is kell egy keveset, nehogy szemet szúrj a pénzügyi felügyeletnek! Tudod, csak okosan! 😉 Nehogy úgy járj, mint nehogy úgy járj, mint Andrew Carlssin, akit 15 éve, 2003-ban illegális tőzsdei információk birtoklása és felhasználása miatt letartoztattak.

 

MIT CSINÁLT EZ A JÓEMBER?

2003 első hónapjaiban egy új spekuláns jelent meg a Wall Street-en és nem késlekedett sokáig, hogy felhívja magára a figyelmet: tranzakcióival két hét alatt 800 dolláros kezdőtőkéből – 126 tőzsdei ügylettel – 350 millió USD hozamot produkált! Mindezt úgy, hogy kizárólag komoly gyakorlatot és tapasztalatot igénylő határidős és opciós piacon kereskedett, ahol úgy adott-vett, mintha az a világ legegyszerűbb dolga lenne.

Az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) rögtön szagot fogott: bennfentes kereskedésre gyanakodtak Carlssin esetében, vagyis arra, hogy valaki (törvénytelenül) titkos piaci információkat szolgáltat az újdonsült tőzsdecápának.

Gyanújukat alaposan alátámasztotta az a konkrét eset, hogy Carlssin potom pénzért két, alulteljesítő vállalat részvényiből is vásárolt, akik másnap egyesültek, így fúzióra lépve egyből emelkedő pályára kerültek.

Amikor tetten érték, tudod, hogy mivel védekezett? ???? Vallomása alapján ő egy időutazó, aki 2256-ból jött vissza, persze tőzsdei információkkal csurig a zsebében. Nem véletlen, hogy csalónak és/vagy elmebetegnek titulálták, de vannak itt anomáliák bőven. Carlssinnak nem volt előélete az USA-ban: se társadalombiztosítás, se jogosítvány, se ingatlan, se semmi. De még az sem derült ki, hogy más ország állampolgára lett volna… ???? 

Kép a wall streeti-i időutazóról bejegyzésbe

Carlssin, az időutazó Marty McFly-t is simán kenterbe veri. 😀

 

MI LETT AZ IDŐUTAZÓVAL?

Carlssin ugyan bizonygatta, hogy valóban a jövőből érkezett, utalt a majdani (és később valóban) bekövetkező gazdasági világválságra, valamint egyéb, pl. a társadalom számára fontos információkkal kecsegtetett, ha elengedik. Mondanom sem kell, nem vették komolyan. Talán, ha megmutatja az időgépet, erre viszont nem volt hajlandó.

Az ügyet – jó amerikai szokás szerint – megpróbálták eltitkolni. Amikor a londoni Times cikkezni készült az “égből pottyant” tőzsdei kereskedőről, a hatóságok elzárkóztak, hírlapi kacsának minősítve az esetet. A későbbiekben teljes hírzárlatot rendeltek el az ügyben, amit azóta sem oldottak fel…

Mindenesetre a tőzsdei könyvelésben ott áll feketén-fehéren mind a mai napig, hogy Andrew Carlssin 126 kötése 350 millió dollárt kaszált. Hogy hol tengeti a napjait? Megszökött, börtönben / elmegyógyintézetben van, netán meghalt, vagy visszautazott a jövőbe? Semmit nem lehet tudni róla, csak azt hogy túltolta. Ugyanúgy, ahogy a Wall Street farkasa, Jordan Belfort is, aki szintén fennakadt az amerikai igazságszolgáltatás hálóján. Mindenesetre az történet időgép vonulata rengeteg helyen megkérdőjelezhető, kezdve rögtön az elejével: tőzsdézni csak számlanyitással lehet, ahhoz pedig szükségesek személyes okmányok…

 

KONKLÚZIÓ

A tőzsdén is mindenki a kiskaput, egészen pontosan a Szent Grált keresi. Hidd el, nincs tuti módszer, stratégia, miegymás! A bennfentes kereskedés pedig nem a kisbefektetők játéka. Amúgy sem olcsó mulatság, amiért nem pénzzel, hanem évekkel fizetsz, méghozzá a hűvösön!

Ha szeretnél tőzsdézni, az első és legfontosabb dolog, hogy viseltess alázattal a piac iránt: tanuld meg a törvényszerűségeket, szerezz használható elméleti és gyakorlati tudást, építs és üzemeltess saját, személyre szabott kereskedési rendszert (ne csak egy stratégiát)! Én ezt tanítom. Mikor és hol? Kattints ide a részletekért és jelentkezz a “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyamomra, most 30%-os early bird kedvezménnyel! 😉