Elkezdődött az oroszországi futball világbajnokság, mindenki VB-lázban ég! Én is szeretem a focit, játszani is, nézni is (a magyar bajnokság kivételével), viszont eszembe se jutna focicsapatba fektetni. Hogy miért?

Már a római birodalomban is tudták, mi kell a népnek: kenyér és cirkusz! A kenyér folyékonnyá vált és sör lett belőle, a gladiátor arénák szerepét pedig ma már a futball stadionok töltik be. “A háború, a drog, és az élelmiszer után a foci a legnagyobb business.” – mondá anno hőn szeretett közgazdász professzorom, aki emlékeim szerint nagy Manchester United drukker volt.

 

HOGYAN VÁLHATUNK KEDVENC CSAPATUNK TULAJDONOSÁVÁ?

Minden foci rajongóban valahol ott motoszkál, ha tulajdonosa lehetne kedvenc focicsapatának, mi mindenen változtatna, milyen játékosokat adna-venne, egyáltalán milyen irányba vinné a klubot. A legtöbben még csak nem is sejtik, hogy néhány csapat már sok-sok éve forog a tőzsdén és részvényvásárlások útján bárki tulajdonosává válhat ezeknek a kluboknak.

Részvény: alapvető tulajdonjogot megtestesítő értékpapír, ami feljogosít minket a tulajdonosi jogok gyakorlására (így a közgyűléseken való részvételre, felszólalás és szavazat jogára, a társaság eredményéből kifizetésre kerülő osztalékhoz való jogra, valamint a cég felszámolása esetén a likvidációs értékhez való jogra).

A részvényeknek több fajtája is van. A tőzsdén általában az ún. törzsrészvényekkel kereskednek, amelyek valamennyi tulajdonosi jog gyakorlására felhatalmaznak, de léteznek többek között osztalékelsőbbségi részvények is, melyek egy fix, magasabb osztalék kifizetése mellett nem biztosítanak szavazati lehetőséget.

Egy részvénytársaság kibocsáthat zártkörben és nyilvánosan is részvényeket. Utóbbi esetben a részvényeket bevezetik a tőzsdére (ezt hívjuk IPO-nak), hogy aztán a tőzsdén lehessen kereskedni velük.

 

A részvény értékének meghatározása a részvényelemzés folyamata, melynek két fajtája létezik: a technikai és a fundamentális elemzés. Az előbbivel (grafikon/chart elemzés) a többség még csak-csak megbírkózik, de az utóbbi egy igen hosszadalmas, nagy erőforrást / apparátust igénylő folyamat, amit komplett elemző team-ek végeznek a brókerházaknál. Van egy jó hírem: egy általam kidolgozott, több pénzintézetben is használt metódus segítségével könnyedén, mindössze 5 perc alatt el lehet végezni a piaci fundamentumok vizsgálatát. Kíváncsi vagy rá? Gyere el a “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyamomra, amiről ide kattintva kaphatsz bővebb információt!

Foci a tőzsdén kép bejegyzésbe

A klubcspatok közül egyedül a Borussia Dortmund fizet osztalékot, ami hosszú távon kecsegtető lehet.

 

MIÉRT ROSSZ BEFEKTETÉS A FOCI?

  • Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy a mezei “befektetők” az esetek többségében a csapat iránti szeretetet és a klubhűséget jelölik meg a tulajdonrész-vásárlásuk okaként, nem pedig a körültekintő, racionális befektetési döntést.
  • A közhiedelemmel ellentétben a csapatok pályán mutatott teljesítménye, vagyis a meccs eredmények nem tükröződnek egy-egy klub részvényárfolyamában.
  • A tények márpedig makacs dolgok, a helyzet pedig az, hogy a 20 legnagyobb, tőzsdére bevezetett futball klub átlagos éves megtérülését vizsgálva negatív, -10%-os hozamot tudott produkálni az elmúlt évtizedben.
  • Míg a focicsapatok kiadásai folyamatosan emelkednek (pl. kiadásokat alaposan megdobó játékosvásárlások kétségessé tehetik a korábban előre kiszámolt, meccs jegyekből és ajándéktárgyak eladásából származó profitot), a bevételek viszonylag korlátozottan növelhetők.
  • A legtöbb fociklub részvénye bőven elmarad az elégséges likviditástól, ami akkor lehet igazán aggályos, ha gyorsan / nagy tételben akarunk megszabadulni a focirészvényeinktől.
  • Nyáron, a bajnokságokon kívül kevesebb figyelmet kapnak a futballrészvények, így erős szezonalitás figyelhető meg ezekben a papírokban, ami nálam kizáró ok, hogy az adott vállalatba (esetünkben focicsapatba) fektessek.

 

Summa summarum, a befektetők – részvényvásárlás útján – minden gond nélkül tulajdonrészt szerezhetnek szeretett klubjukból, viszont focirészvények inkább a drukkereknek valók, sem mint a nagy tételben játszó befektetőknek. Invesztíciós, pénzszerzési célzattal inkább más, nagy növekedés előtt álló szektorok (mesterséges intelligencia, robotika, stb.) részvényeiből érdemes inkább szemezgetni.