Ne szépítsük, a statisztikák alapján az újdonsült befektetők / kereskedők többsége a teljes tőkéjét otthagyja a parketten. Ennek több oka is oka lehet. Szám szerint 12-t szedtem össze, amit magammal vagy mással kapcsolatban már megtapasztaltam. Ha csak 1 embert is sikerül megóvnom attól, hogy az alábbi hibákat elkövesse, már megérte ez a bejegyzés! 🙂

 

Képesítés nélküli, szélhámos brókerekre, pénzügyi- és befektetési tanácsadókra / cégekre bízod a pénzed. Hiába a megnyerő körítíés (dizájnos logó, bizalomkeltő brossúrák, nyakkendős üzletkötők), Te is tudod, hogy senkiben sem bízhatsz, csakis saját magadban. Főleg, miután előfordulhatott olyasmi, hogy az egyik legnagyobb brókercég 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki. És akkor még a klasszikus piramis modellről, mint pl. a Fortress még nem is beszéltünk… Ne hidd el az irreális, havi 15-20%-os hozamokat, mert ezt csak mások pénzéből tudják (ha egyáltalán akarják) kifizetni neked! Fogd fel úgy a befektetéseidet, mint az öngondoskodásod origóját. Sokan nem tudják, hogy ha közvetett módon is (pl. bankbetétek, önkéntes nyugdíjpénztári- vagy lakáspénztár befizetések, életbiztosítások), de a tőzsdén forgatjuk, pontosabban forgatják a megtakarításainkat. Úgy gondolom, hogy – megfelelő kockázatvállalás mellett – erre mindannyian képesek vagyunk, sőt…! Ehhez viszont pénzügyi intelligenciával kell felvértezned magad, meg kell ismerned a befektetések alapszabályait és alapvető összefüggéseit. Vedd a kezedbe az irányítást és hidd el, némi tapasztalatszerzést követően sokkal egyszerűbb és szórakoztatóbb lesz befektetéseket eszközölnöd, mint gondolnád!

 

Fittyet hánysz arra, hogy megértsd a tőzsde működését és a befektetések alapszabályait. Ha úgy véled, hogy nem kell ismerned a mozgatórugókat és az alapvető összefüggéseket, akkor úgy jársz, mint az egyszeri diák, aki a 4 alapművelet ismerete nélkül próbált több ismeretlenes egyenleteket megoldani… Hidd el, egy ingyenes e-book sem lesz elég, amivel Péterünk bezzeg napi 1500 eurót vág zsebre. 😀 Ne ülj fel a parasztvakításnak! Ha valóban pénzt szeretnél keresni a tőzsdén, nem mellőzheted a szakmaiságot, ezt pedig egy hiteles, gyakorló befektetőtől / kereskedőtől igyekezz eltanulni!

 

Nem hiszel a vetés-aratás törvényében, miszerint a gyakorlati tapasztalatszerzésre fordított idő és energia busásan megtérül. Ahhoz, hogy  konzisztens nyerő, pontosabban “megélhetési trader” legyél, be kerül kerülnöd a legeredményesebb 10%-ba, vagyis az elitbe. Mivel nincs kitűzve a tábla senkinek, hogy ő már ott van vagy valaha is ott volt, így folyamatos fejlődésre kell késztetned magad. Van egy kedvenc mondásom, miszerint ha nem leszel jobb, akkor egész egyszerűen rosszabb leszel. Ez a tőzsdén hatványozottan igaz.

 

Nem foglalkozol az érzelmi behatásokkal, mondván ez bullshit. Ha nem veszel tudomást az emóciókról, attól még léteznek, mi több, garantálom, hogy hosszú távon negatívan befolyásolják a kereskedési eredményeidet. Érző lények vagyunk, emocionális alapon működünk. Ez totálisan szemben áll azzal, hogy a tőzsdén kizárólag az érzelemmentes, szabálykövető magatartást vezet eredményre. Ha nem fordítasz gondot arra, hogy felismerd és kezeld az érzelmeidet, a belső hangod fog irányítani, Te pedig engedelmeskedsz majd neki. Próbáld csak ki, vagyis ne! 🙂 Inkább tanuld meg profin kezelni ezeket a belülről fakadó impulzusokat, így nem lesz stresszes a monitor előtt ülni és döntéseket hozni.

 

Nem szorítod határok közé magad, vagyis fegyelmezetlen vagy. Itt nincs főnök, aki az orrodra koppint, ha nem érsz be időben dolgozni vagy nem végzed rendesen a munkád. A kulcsszó az elkötelezettség. Hiába hatékony a stratégiád, ha csak heti 3-szor (vagy épp amikor kedved van / ráérsz) ülsz le a gép elé és alkalmazod. Így nem lehet fenntartani a konzisztenciát, magyarán hiába várod a több évre visszamenő tesztelés és a jövőre vonatkozó szimuláció várható eredményét… A másik kritikus pont a végrehajtás. Hiába a tudás, az elemzés, a döntés, ha a kivitelezés elmarad, késve vagy csak részben valósul meg. Addig gyakorolj ellentmondást nem tűrően, amíg 100-ból 100 megbízást precízen be nem adsz!

 

Nem tudod levetkőzni az alkalmazottak gondolkodásmódját. A tőzsdei kereskedést úgy kell felfognod, mint egy egyszemélyes vállalkozást, ahol – mint minden vállalkozás esetében – bevétel és kiadás oldal is van, s a cél, hogy a bevételek (nyereségek) bőven meghaladják a kiadásokat (veszteségeket). Ezzel együtt pedig meg kell szabadulnod a kalkulálható havi fizetés nyújtotta biztonságérzettől, hiszen a tőzsdén nincs mese: ragadozó életmódot kell folytatnod, vagyis el kell venned, ami jár neked. A tőzsde a magányos farkasok terepe: itt nincs, aki instruáljon, aki leszid, vagy megveregeti a vállad. Csak Te vagy és piac. Ha jól végezted a dolgod, nem a cég, hanem piac fizeti a bónuszt / prémiumot, ráadásul korlátlanul, nem úgy, mint a multik. 🙂

Elmélkedő trader kép bejegyzésbe

Nem könnyű az átállás, hiszen alkalmazottként mindig számíthatsz a hó végi fizetésre, ami megnyugvással tölt el. Ha tőzsdei kereskedésre adod a fejed, ragadozó üzemmódra kell váltanod: itt minden nap el kell venned, ami jár neked! Cserébe viszont szabad vagy, ami pótolhatatlan!

 

Tőzsdén kívüli, szabályozatlan piacokon kereskedsz. A laikusok csak a banner hirdetések csábító ajánlatait látják és sejtésük sincs, mi van a színfalak mögött. A legtöbbször krypto vagy forex kereskedésre csábítanak. Kevesen tudják, de ez egy szabályozatlan környezet (valós pénzpiaci- és tőzsdefelügyelet nélkül), ahol a brókercégek kedvükre manipulálhatják a kereskedést. A módszereiknek se szeri, se száma, ezekre most nem térnék ki bővebben. A lényeg, hogy abszolút érdekellentét van a bróker és közted, és amit egyszer már beutaltál nekik, azt bizony aligha fogják visszacsurgatni neked. Persze, vannak üdítő kivételek, de nagyon szűrni kell a brókercégeket számlanyitás előtt. Többek között erre is kitérek a “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyamom során. Nem ritka ezeken az OTC (over the counter = vonalon kívüli) piacokon az intézményi csőd sem. Itt nincs BEVA vagy OBA, akiknél verheted a palávert, ha egyik napról a másikra eltűnt a pénzügyi szolgáltató, akinél tőkét helyeztél el. Sokan így fizetik meg a tanulópénzt, ugye Te nem így tervezed?!

 

Nem diverzifikálsz. Az egyik legnagyobb hiba, amit a többség a befektetéseivel kapcsolatban elkövet, hogy egy termékbe (pl. OTP részvénybe vagy Bitcoin-ba) tolja az összes (jobb esetben befektetésre szánt) pénzét. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy all in-t nyomsz. Ez már önmagában végzetes. Kizárólag olyan pénzzel bábáskodj, aminek az elvesztése nem veszélyezteti a jelenlegi életszínvonalad fenntartását. Ha ezt sikerül “lenyilatkoznod”, már előrébb vagy, mint a befektetők 50%-a! Ha a legjobbak közé szeretnél tartozni, kezelned kell a kockázatot, ami hosszú távon diverzifikációt, vagyis a tőkéd felosztását jelenti a különböző pénzügyi / befektetési termékekbe. Ez sem ördögtől való, azonban itt sem szabad alul- vagy felüldiverzifikálnod: meg kell találnod az ideális egyensúlyt az alacsony kockázatú és rizikós befektetési eszközök között. Hogyan? “A tőzsde sikerreceptje” CD-n található hanganyagból többek között ez is kiderül.

 

Nem használsz veszteség stopot. Aki stop-loss nélkül kereskedik, az egész számláját kockáztatja. Ők azok, akik többször kulcsolják a kezüket imára, mint egy hithű keresztény. Imádkoznak, bárcsak megfordulna az árfolyam. Jellemzően a duplázós módszer és a hedzselés az ő fegyverük. Ideig-óráig. Fogadd el, hogy a tőzsdén az árfolyammozgást nem, csak a kockázatodat tudod befolyásolni. A mindenkori kockázatodat pedig veszteség stop alkalmazásával vagy pedig fedezeti ügyletekkel tudod kezelni. Bárki bármit állít, nincs más alternatíva. Ezzel kapcsolatban bárkivel, bármikor vállalom a nyilvános vitát.

 

A “duplázós” módszert alkalmazod. Ez az előbbi pont hardcore változata, amikor is nem használsz veszteség stopot és bizonyos lépésközönként a mindig a megelőző pozícióméret duplájával dolgozol. Ilyenkor nem marad más hátra, mint annak drukkolni, hogy forduljon végre az árfolyam és kerülj átlagárra. Kötélidegek kellenek hozzá, az biztos! No, meg persze végtelen tőke. A Martingale-elven íródott stratégiák esetében a stop gyakorlatilag a számlád vége. Másik kritikája, hogy a letétkövetelmények miatt valószínűleg 30-50%-os negatív floating-nál, vagyis lebegő veszteségnél a bróker automatikusan zárja a legnagyobb mínuszt felhalmozó kötésedet (ez pedig az utolsó, legnagyobb kötésegységgel felvett pozíciód lesz, ami esélyt szolgáltatott volna arra, hogy megmenekülj). Végül pedig vegyünk egy tízes vesztősorozatot: vajon mekkora nyomás lenne rajtad, képes lennél tizenegyedjére is duplázni? Szerintem ne próbáld ki! Ez nem szerencsejáték, az a hazárdőröknek való! Használj stop loss-t és légy a kockázatkezelés mestere! Ha részt veszel az “Urald a piacot” tőzsde tanfolyamon, egy olyan személyre szabható kockázatkezelési technikát sajátíthatsz el, amivel garantáltan stresszmentes lesz a tőzsdézés. Erre pénzvisszafizetési garanciát vállalok!

 

Ha egy-egy indikátortól / stratégiától várod a gyors meggazdagodást a tőzsdén, akkor el kell, hogy keserítselek: kell egy kapaszkodó (tőzsdeelmélet), ami alapját képezi a kereskedési szemléletmódodnak. Ebből kell, hogy kiinduljanak és ezt a gondolatmenetet kell, hogy kövessék a stratégiáid, ezen kell, hogy alapuljon a kereskedési rendszered. Traderek súlyos százezreket, milliókat buknak el hónapok alatt, mert innen-onnan összeharácsolt, másolt, lopott, ellenőrizetlen és megbízhatatlan forrásból származó indikátorokat, stratégiákat alkalmaznak ellentmondást nem tűrő meggyőződéssel. A “poén”, hogy dacára  a hatalmas és fájdalmas veszteségeknek sem hajlandóak néhány százezret költeni egy jó képzésre, mentorálásra. Nem győzöm hangsúlyozni, ez is egy szakma, amit igenis ki kell tanulni és tapasztalni hasonlóképpen, mint a legtöbb foglalkozást. Ne áltasd magad: egy 50.000 Ft-os online tőzsde oktatás, ahol valójában egy bizonytalan eredetű, hiteles eredményeket nélkülöző stratégiát nyomnak a kezedbe, édes kevés lesz. A kedvencem egy felkapott, fiatal szabadúszó képzése, aki weboldal készítést, facebook marketinget, és ingatlan befektetést is oktat a tőzsde mellett. Téged meggyőzött? Van egy mondás, miszerint ha valaki sok mindennel foglalkozik, valójában semmihez sem ért igazán. Nekem egyből ez jutott az eszembe.

 

Más bőrébe bújva akarsz sikeres lenni. Példaképek igenis kellenek, akik hiteles bizonyítékai annak, hogy honnan hova lehet eljutni, mellőzve a szerencsét. Viszont nem fogod tudni egy az egyben átvenni más életritmusát, gondolkodásmódját, kockázatvállalási lehetőségét / hajlandóságát, kereskedési rendszerét, stb. Egész egyszerűen nem lehet 100%-ban lemásolni egy tőzsdei kereskedőt. De nem is kell: az eredeti mindig többet ér, mint a másolat! Igyekezz Te is kialakítani a saját befektetői / kereskedői szemléletmódodat, identitásodat, trading session-jeidet, stratégiáidat, ezeket pedig igyekezz rendszerezett egésszé gyúrni. Fontos, hogy rendszerben gondolkodj, amit be kell építened a hétköznapjaidba. A lényeg, hogy kompatibilisnek kell lenned az általad megalkotott kereskedési rendszerrel és a rendszernek is összeillőnek kell lennie veled. Ha kényelmetlenül érzed magad “benne”, vizsgáld felül és változtass rajta!

 

Ha van személyes tapasztalatod és kiegészítenéd a listát, írj nekem és frissítem a cikket! 😉