Őszinte leszek: régóta érlelődik bennem, hogy megírjam ezt a bejegyzést… A legutóbbi “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyamomon immáron sokadjára nyert visszaigazolást, hogy a tőzsdével és a kereskedéssel kapcsolatban szinte mindent elhitetnek az emberekkel, így például, hogy

  • a sikeres tőzsdei kereskedés a “tőlünk most még ingyenesen letölthető, a titkos formulát felfedő e-book-unk segítségével bárki számára elsajátítható”,
  • a nyereséges tőzsdézés érdekében elég, ha a grafikonokat figyeljük, és nem kell törődni a makroadatokkal, valamint a geo- és monetáris politikával,
  • a profitábilis kereskedés veszteség stop alkalmazása nélkül is lehetséges, a stop-loss pedig konkrétan nem más, mint a számlánk vége,
  • a tőzsdén való meggazdagodás az “általunk X Ft-ért kínált indikátorok használatán / az általunk fejlesztett stratégiák alkalmazásán múlik”.

…és még sorolhatnám. Szeretném, ha Téged is meg tudnálak óvni a csalódástól és a felesleges, elkerülhető pénzügyi veszteségektől. Minden egyes leírt szavamért vállalom a felelősséget, még akkor is, ha ezzel alaposan felkavarom az állóvizet, mi több, borsot török az inkorrekt brókercégek és megkérdőjelezhető tőzsdeoktatók orra alá.

 

TÉNYEK ÉS TAPASZTALATOK

Azután, hogy egy korábbi cikkemben már kifejtettem, milyen tanulási lehetőségek közül lehet választani a tőzsdézést illetően, itt az ideje, hogy elmeséljem a személyes oktatói tapasztalataimat. Sokszor kérdezik tőlem, hogy

  • milyen az emberek pénzügyi intelligenciája?
  • milyen a tőzsde megítélése az emberek körében?
  • milyen tudásszinten vannak, akikkel kapcsolatba kerülök?

Nos, a helyzet elkeserítőbb, mint hinnéd:

 

A közoktatás a mai napig mellőzi a pénzügyekkel, megtakarításokkal, és befektetésekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Tény, hogy a magyaroknál hiányoznak a pénzügyi alapok. Ennél már csak egy nagyobb probléma van: akik megtisztelnek a bizalmukkal és eljönnek a képzéseimre, sokszor maguk sem tudják, mit szeretnének valójában a tőzsdézéssel elérni. Sok pénzt keresni? Meggazdagodni? Hát persze! Igen ám, de a gazdagság nem cél… 100 millió forint 3 éven belül viszont már az. Vagy legalábbis közelít az igazsághoz. A tőzsdézés nem más, mint egy egyszemélyes vállalkozás, és mint tudjuk, minden valamirevaló vállalkozás rendelkezik üzleti tervvel. Egy rendes business plan pedig mi mással kezdődhetne, mint hogy miért hívtuk életre a vállalkozásunkat, esetünkben épp a tőzsdei kereskedést.

Mindenki követ el hibákat, pénzügyi téren is. Amikor átbeszéljük a 6 legjellemzőbb pénzügyi / tőzsdei bakit, egyikben-másikban szinte kivétel nélkül mindenki magára ismer. Úgy vélem, ha sikerül láttatnom mással a saját hibáit, akkor azok elkerülésével / kiiktatásával jobbá válhatnak.

 

Élénken él az emberekben, kiváltképp a károsultakban a BudaCash-Quaestor-Hungária brókerbotrány.

A legtöbb ember félelemben él. A maradék pedig elbizakodottan. Az egyik legnehezebb feladat és egyben a sikeres tőzsdézés alappillére a kettő egyensúlyának megtalálása. Egy kicsit kapzsinak is kell lennünk, hogy nyerési vágy domináljon és a pénzszerzés lebegjen a szemünk előtt. Viszont a félsz is ott kell, hogy motoszkáljon bennünk, különben nem használnánk stop-loss megbízást és nem vágnánk el időben a veszteségeket. A cél tehát az arany középút megtalálása.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a brókercég választás is meghatározó tényező, amikor megalapozzuk a sikerünket. Ezért a képzésen egy külön fejezetet szentelek annak, hogy miként kopasztják meg a gyanútlan ügyfeleket, egyúttal pedig milyen kritériumoknak kell megfelelnie a választott brókernek ahhoz, hogy a “közös munka” ne gyötrelmes küzdelem, hanem gördülékeny együttműködés, egyfajta szimbiózis legyen. Hiába vagy jó, ha nemcsak a piaccal, hanem a brókerrel is meg kell magad méretned, ráadásul ebben a küzdelemben garantáltan alulmaradsz.

 

Kép Jordan Belfortról bejegyzésbe

Jordan Belfort egyszer már tönkretett sok ezer ügyfelet a Stratton Oakmont nevű brókercégének minősíthetetlen tevékenységével. Mégis ő a példakép sok fiatal számára a Wall Street farkasa című filmben bemutatott fényűző életvitele miatt.

 

A Wall Street farkasa című film még mindig nagyon menő, és az összes újgazdag tini Jordan Belfort akar lenni.

Hétről hétre szaporodik azon fiatalok száma, akik “brókerkednének” és tőlem kérnek tanácsot, hogy hol és hogyan vágjanak bele. A legtöbben vissza sem írnak arra, amikor azt írom, hogy “Tanulj porszívóügynöknek! Ha egy porszívót képes vagy elsózni, akkor értékpapírokat is!” Mélyen tisztelt Fiatalurak! Az ominózus film nem a tőzsdézésről vagy kereskedésről, hanem a profi, minden erkölcsöt nélkülöző értékesítésről szól. Persze, ez is egy szakma, de vajmi kevés köze van a tőzsdei kereskedéshez.

Nem egyszerű szembesülni, pontosabban szembesíteni az embereket azzal, hogy a tőzsde valójában egészen másról szól. Ez a szakma sokak számára a világ egyik legnehezebbike, amit leginkább saját maguknak nehezítenek meg azzal, hogy túlgondolják, túlbonyolítják, és túlmisztifikálják. Ha az egyszerűségre törekszel, valamint képes vagy önuralmat gyakorolni és fegyelmezetten betartani a stratégiád által lefektetett szabályokat, akkor nyert ügyed van!

 

A brókercégek ingyenes ebook-kal / előadással / webináriummal / képzéssel csábítják a laikusokat.

A brókerek elemi érdeke, hogy pénzt veszíts, és ha egyszer már beutaltál nekik, azt köszönik szépen, benyelik. A legtöbb CFD- és forex bróker arra hajt, hogy különböző, gazember módszerekkel ellehetetlenítsen (retorzió nélkül megtehetik, ezeken a piacokon nincs központi elszámolórendszer vagy tőzsdefelügyelet, ami szabályozná a brókercégek magatartását), a tőkédnek pedig búcsút inthetsz. Na, ők azok, akik agyba-főbe hirdetnek (van miből, hiszen temérdek ügyfelet kopasztanak meg), hogy újabb és újabb gyanútlan ügyfeleket húzzanak be. Brutálisan jó a marketingjük: külföldi guruk(?) tartanak a szervezésükben online / offline előadásokat, nyílt napokat szerveznek roadshow jelleggel, melyek – ellentétben az előre leközölt tematikával – nem a pénzügyi kultúra és intelligencia fejlesztéséről, hanem szimpla ügyfél toborzásról szólnak.

Ne feledd, aki nagyon hajt Rád, az valójában a pénzedre hajt (ez a nőkkel kapcsolatban is igaz)!

Andy Vajna és Tímea kép bejegyzésbe

Az igaz szerelem nem ismer határokat. Sem korban, sem pénzben.

Persze mindezt INGYEN, csupa nagybetűvel! Hidd el, nincs ingyen ebéd, illetve ami ingyen van (hacsak nem kapcsolt szolgáltatás), az a legdrágább!

Egyre több olyan (csalódott) jelentkezővel van dolgom, akik az említett brókercégeknél számlanyitás és pár száz dollár beutalásának fejében “ingyenes” képzésen vettek részt. Azonban olyan alapvető dolgokról, mint a tőzsde működése (kereslet-kínálati összefüggés) és lelke, vagyis az ajánlati könyv pedig még nem is hallottak. Elgondolkodtató? Nem, inkább dühítő!

 

HA VAN 1 FELESLEGES NAPOD AZ ÉLETBEN

A legújabb kedvencem az egyik magyar képviselettel rendelkező bróker magyarországi nagyvárosokban megrendezésre kerülő tőzsde napja, ahol azt ígérik, hogy részletesen megismered a piacok működését, megtanulod “olvasni” a grafikont, valamint elsajátítasz egy egyedülálló, valószínűségre alapozott pénzkezelési módszert, hogy ne kelljen a veled szemben ülő üzletkötőre támaszkodnod, ha befektetésekről van szó. Mindezt 6 óra alatt, ingyen.

In medias res: a sikerhez vezető út következő állomása az ingyenes “21 nap alatt profi kereskedő” programjuk. Ha pedig – és most figyelj, ez a kedvencem – képzett, profi kereskedővé szeretnél válni, nincs más dolgod, mint számlát nyitni náluk, oda 1500 dollárt / eurót beutalni, és résztvenni a mindennemű gazdasági szakképzettséget nélkülöző, végzettségét tekintve egyiptológus (nem vicc!) hölgy tőzsde tanfolyamán, ahol az általa oktatott stratégia mellőzi a veszteség stop alkalmazását. Akinek van némi tőzsdei előélete / tapasztalata annak nem kell bizonygatnom, hogy ez óriási felelőtlenség, mi több a laikus, jóhiszemű emberek kizsákmányolása! Szerinted reális, hogy egyrészt 3 hét (21 nap) alatt, másrészt videóleckék alapján tanulsz meg magabiztosan kereskedni? A kérdés persze költői…

No, de térjünk vissza a “szakmai” naphoz. “Csatlakozz több száz kereskedőhöz!” – hirdeti az ingyenes tőzsde nap szlogenje, ami már önmagában átverés: ma Magyarországon kb. 100-150-en vannak, akiknek a tőzsdei kereskedés a hivatásuk és meg is élnek belőle. Főként amiatt, mert használnak stop-loss-t. 🙂

Ha van 1 felesleges napod az életben (ezt még leírni is hátborzongató), akkor menj el és élvezd, ahogy próbálnak bepalizni! 😀 Bár ez inkább elkeserítő, sem mint vicces… Ha valóban szórakozni szeretnél, inkább színházba vagy moziba menj, de ne ingyenes tőzsde, akarom mondani marketing / sales előadásokra! Ha pedig valóban hivatásszerűen szeretnéd űzni a tőzsdézést, akkor tanulj olyantól, aki független (a brókercégektől), hiteles (ebből él és ezt hitelt érdemlően is képes bizonyítani), és használ veszteség stopot (amiből látszik, hogy nem szerencsejátékos, hanem profi kockázatkezelő)!