Az előző cikkemből kiderült, hogy bizony nem mindenkiből lesz tőzsdecápa. Ez persze nem véletlen: az újdonsült tőzsdei kereskedők (vagy legalábbis magukat annak vallók) számára bizony hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a szükséges elméleti tudás megszerzése nélkül a piac rövid időn belül felfalja őket.

A tőzsde fejben dől el, ennek köszönhetően pedig megvan az a jó tulajdonsága, hogy tanulható, elsajátítható, fogadókészség esetén pedig tanítható. Hogy honnan szerzel megfelelő szakmai tudást? Az internetet böngészve meglepően sok tőzsdével kapcsolatos tananyagba és online kereskedéssel kapcsolatos oktatást kínáló weboldalba / cégbe futhatsz bele.

Lássuk, milyen lehetőségeid vannak, hogy tőzsdézni tanulj:

 

Autodidakta tanulás

Rengetegen büszkélkednek azzal, hogy ők csupán az internetről letöltött, innen-onnan összeszedett, másolt, lopott, ellenőrizetlen és megbízhatatlan forrásokból származó tudásanyagból építették fel magukat, miközben ez egy árva forintjukba sem került. Bizonyított tény, hogy ezek az “ingyen traderek” súlyos százezreket, milliókat buknak el hetek, hónapok alatt, mert szerintük az internetről minden beszerezhető. Ők a meggyőzhetetlenek, akik szemben a hatalmas veszteségekkel sem hajlandóak néhény százezret költeni egy jó tananyagra, képzésre, vagy mentorálásra. Még egy 5000 Ft-os könyvet sem vesznek meg, inkább letöltik a netről. A filléres emberek – nemcsak a tőzsdén,az élet bármely területén – maximum fillérekben bízhatnak honoráriumként.

 

Trading témában íródott könyvek

Többek között az egyik ok, amiért számos, tőzsdei kereskedés témában íródott könyv szerzőjére neheztelek, hogy ugyanazokat az ostobaságokat (pl. 70-30%-os diverzifikációs szabály, tőkére vetített 1-3%-os kockázat, stb.) hajtogatják. Olyannyira, hogy szívem szerint tűzre dobnám ezeket a köteteket. Ugyanis ezek az “örökérvényű szabályok” mindenre jók, csak arra nem, hogy meggazdagodj!

A legtöbb “tőzsdebiblia” pedig a hőskorról, pontosabban a 20. századi hírhedt befektetőkről (pl. Kostolany, Darvas, Livermore, stb.) és ténykedéseikről szól, ami immáron történelem, nem pedig kiindulási pont. Legfeljebb szórakoztató irodalomként állják meg a helyüket ezek a kötetek, de a mai, felgyorsult (többségében robotok által vezérelt) tőzsdei kereskedésre vonatkozóan messzemenő következtetéseket aligha vonhatunk le belőlük.

 

Nagy létszámú tanfolyamok

Magyarországon is több olyan cég létezik / létezett, ami kifejezetten a nagy létszámú (30 fő+), pár tízezer forintos oktatásra állt rá. Az előadók valójában értékesítők, akik – sokszor kompetencia hiányában – igyekeznek megosztani a hallgatósággal a kereskedés – legtöbbször felszínes – titkait. Talán nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy ezen cégek számára kizárólag az értékesítésből származó bevétel számít, aminek a legtöbbször a hatékonyság látja kárát. Az elméleti anyagokban szinte biztos, hogy mindenki talál saját maga számára hasznos információt, ugyanakkor az elhangzottak gyakorlatba ültetétésre, illetve az utánkövetésre már nem sok gondot fordítanak.

 

Online / videós képzések

Ingyen vagy nagyon olcsón elérhető videós kurzusokból egyre nagyobb a kínálat az interneten. Gondolom Te is megtapasztaltad már, hogy ” az olcsó húsnak híg a leve”. Te elvinnéd a kocsidat egy olyan szerelőhöz, aki YouTube videók alapján tanult meg autót szerelni? Persze, hogy nem! Tény, hogy bárhol, bármikor magadévá teheted az online / videós képzések nyújtotta “egy kaptafa” tudást, de ki lesz majd ott, amikor nem értesz valamit és kérdezni szeretnél? Feltehetőleg senki…

 

“Sztárkereskedő” oktatási rendszere

Ha egy ember a saját szakmájában éveken keresztül reflektorfényben van, logikusan következik, hogy erre akár személyes brand alapú üzletet is épít. Nevével fémjelezve kis létszámú, drága képzést tart. A legjobb nemzetközi példa erre egy ismert német határidős day trader, akinek már a neve is egyfajta garancia (volt). Legalábbis számomra mindaddig, amíg el nem adta a lelkét előbb – a számos európai, köztük magyar devizakereskedőt is megkárosító – IronFX-nek, később pedig a többszörösen büntetett FXCM brókercégnek. Ez tipikus példája annak, amikor valakinek a hírneve hatékonyabban hoz be új ügyfélpénzeket, mint egy parkettaszaggató sales csapat. 

 

Klubrendszer, webináriumok

Manapság nagy népszerűségnek örvend az online jelenlét alapú kereskedési oktatás, melynek gyakran része a személyes mentorálás, illetve a kézi és/vagy robotos kereskedést segítő képzés is. Amit a népszerű, “A tőzsde sikerreceptje” című hanganyagomban is kifejtettem, hogy a veszteségek, ezáltal pedig a sikertelenség egyik kiváltó oka nem más, mint a csordaszellem jelenség, vagyis a tömegekhez való tartozás. “Több szem többet lát.” Aha, csak éppen mindenki mást és mást. Hidd el, nincs szükséged mások befolyására vagy megerősítésére a kereskedési döntéseid meghozatalában! Ne függj senkitől, tanulj meg önállóan kereskedni!

 

Tőzsdei kereskedő, aki utál tanulni kép bejegyzésbe

Végre eredményesen tőzsdéznél, de nem akar összejönni? Válaszd ki, hogy Neked melyik tanulási forma fekszik!

 

Fórumok, Facebook csoportok

A fórumokon és közösségi platformokon ömlesztve és “moderálatlanul” garázdálkodnak (nem véletlenül használom ezt a kifejezést, mert inkább ártanak, mint használnak) az önjelölt kereskedők, a brókercégek / trénerek téglái (beépített emberei), és olykor maguk a tőzsdeoktatók is. Az esetek többségében lehurrogják, lenézik az embert, segítőkészségnek nyoma csak elvétve akad. Vajon ideális környezet ez a tanuláshoz, fejlődéshez? Továbbá rengeteg oldal van, ahol kérdezni lehet a tradereket vagy másolni az ő teljesítményüket. A Facebook-on – legújabban csoportba rendeződve – osztják meg a “sokat látott” kereskedők az elképzeléseiket, akik ha 3 egymást követő nyerő ügyletet publikálnak, vakon kezdik követni őket…

az a tapasztalatom, akik tényleg tehetségesek, azok saját magukra, a saját stratégiájukra, a saját kereskedésükre koncentrálnak, és nem jelennek meg a közösségi oldalakon. Tehát a legjobbakat ott nem fogod megtalálni!

 

Szakmai blogok

A blogolás lehetőséget ad a rendszeres publikációra illetve egy- vagy kétirányú kommunikációra is. A profitorientáltság itt sem ritka. A legtöbb tőzsdével és a kereskedéssel foglalkozó blog valamely brókercég által szponzorált, végső soron pedig számlanyitásra, az adott brókernél történő pénzelhelyezésre, és minél több jutalékot generáló kötésre buzdít. A szerző legtöbbször maga is kereskedik(?) a tőzsdén és leközli az ígéretes stratégiáját. A sikerhez pedig már csak a blogger által agyonsztárolt, offshore brókerre van szükség, aki épp (mindig) akciózik bónuszok formájában a blog olvasói számára.

 

Coaching / mentoring 

A felkészültség felmérése alapján történő oktatási szisztémának kétségbevonhatatlan előnye, hogy egy teljesen személyre szabott folyamatról van szó. A fő csapásirányt ugyan itt is az előadó jelöli ki, azonban a hallgató képességeihez, életviteléhez illesztett tempó hatalmas előnyt jelent. A tréner a személyes oktatás során legtöbbször a saját tapasztalatait is beleszövi a tananyagba, amit máshol és mástól garantáltan nem kap meg az ügyfél. Ezeket az előnyöket a többi rendszer nem tudja nyújtani. A személyes oktatás segíthet akár a teljesen alapfokú tudás megszerzésén át az arra épülő összetettebb kereskedési gyakorlat megszerzésében is. A legtöbb képzéssel ellentétben a személyes kapcsolat biztosítja a “nemet mondás” lehetőségét is, azaz ha például kiderül, hogy a hallgató jellemével, hozzáállásával nem összeegyeztethető az online trading, akkor azt egy jó coach közölni fogja a hallgatóval a felismerés pillanatában, pontosabban az előzetes felmérést követően, de legkésőbb az együttműködés elején.

Fontos kritérium ugyanakkor, hogy valaki nyitott legyen erre a típusú személyes képzési formára és a tanulásra, valamint hogy kész legyen mélyen a zsebébe nyúlni, ugyanis ebben az esetben a tréner idejét és a piacon hagyott nyereségét vásárolja meg.

 

Kiscsoportos, intenzív képzések

Én is rövid, jellemzően kétnapos tanfolyamokat tartok akadémiai rendszerben, ahol a felesleges körök és mellébeszélés helyett kizárólag az eredményes tőzsdézéshez szükséges tudást adom át a hallgatóságnak. Nem szeretem használni a kezdő és haladó szavakat (nálam ezek az egymást követő, egymásra épülő “modulokat” jelölik), mivel a nyereséges kereskedésben nem létezik kezdő vagy haladó szint, kizárólag olyan tudás létezik, ami a bukáshoz-, és olyan, ami a nyeréshez is elegendő. Olyan tudás szükséges, ami magabiztos, rendszerezett kereskedést tesz lehetővé, ahol logikusan és befektetői szemléletmóddal gondolkodó agy felülírja az érzelmekből fakadó gondolatokat és végtermékként olyan befektetői döntést hoz, ami konzekvensen megfelel az ismert és bizonyított kereskedési szabályoknak. Ezt szem előtt tartva alkottam meg azt a tematikát, amivel már többeknek is sikerült azonosulnia, sőt valódi kereskedővé válnia. Továbbá fontosnak tartom a tanfolyamokat követő konzultációs lehetőségek biztosítását, másnéven az utánkövetést. Tapasztalataim szerint sokkal több múlik ezen, mint azt a legtöbben gondolnák.

Sokszor hangoztatom, hogy a hallgatóim célja és az én célom is egyben , mégpedig az, hogy kézzelfogható sikereket érjenek el. Úgy vélem, egy oktatót – az elért eredményei mellett – leginkább a referenciái minősítik.

A kiscsoportos, intenzív képzések előnyei, hogy – szemben a sok százezres vagy milliós mentorálással – egy átlagos havi jövedelem megtakarításaiból kigazdálkodhatók, sallangmentes tudásanyagot adnak át, és mindenkire jut idő, hogy személyesen is foglalkozzanak vele. Mivel tisztában vagyok az általam átadott tudás és képzés minőségével, értékével, bátran vállalok pénzvisszafizetési garanciát minden tanfolyamomra.

 

KONKLÚZIÓ

Az előadók gyakorlati kompetenciáját rendszeresen kétségbe vonják – akár a hallgatók (utólag), akár a külsősök (folyamatosan). Utóbbiak azok, akik valószínűleg egyébként soha nem jártak még képzésen sem, és a kizárólagosan otthoni, ingyenes tanulás hívei. Ne feledd, ami ingyen van, sok esetben a legdrágább, hiszen az útkereséssel töltött értékes időddel és a megélt veszteségekkel fizetsz.

Ha valakit minősítesz, előbb győződj meg a hitelességéről, vagyis hogy rászorul-e az oktatásra vagy már megteheti (mivel azon a szinten van), hogy átadja a tudását.

Azt javaslom, hogy hanyagold az olcsó, pár tízezer forintos online / offline tanfolyamokat kínáló, megélhetési oktatók tanfolyamait, mert ideig-óráig működő stratégiák és ígéretek helyett nem kapsz mást és csalódott leszel!  Azt tanácsolom továbbá, hogy ne az internetről összeollózott, olykor fals információkra támaszkodj, hanem szakirányú végzettséggel és referenciákkal rendelkező oktatót és az ő személyes vagy kiscsoportos képzését válaszd! Olyat, aki hiteles eredményeket tud felmutatni, alapvetően a tőzsdei kereskedésből él, és garanciát vállal az általa átadott tudásra. Ez nem olcsó mulatság, de az ár az esetek többségében tükrözi a színvonalat is.

 

Ha kíváncsi vagy az általam szervezett képzéssorozat első állomásának, a “Lépj a piacra!” tőzsde tanfolyam felépítésére és részletes tematikájára, kattints ide!