Az előző cikkemben ismertettem azt a 8 okot, amiért a többség képtelen meggazdagodni. Az a baj, hogy ezt csak tetézi az emberek hiszékenysége. Biztos észrevetted már, hogy naponta jön szembe valamilyen kamuhirdetés, ami örök életet és gazdagságot ígér, otthoni, rugalmas munkavégzéssel. Ezek jellemzően túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek, és a legtöbbről valóban kiderül, hogy csak a naiv, szerencsétlen álláskeresőket húzza le. Ugyanakkor az otthoni, kötetlen munkavégzés nagyon is reális alternatíva, és vannak tisztességes, busás jövedelemmel kecsegtető munkák, amiket valóban a kanapénkról végezhetünk. Ilyen például az online tőzsdei kereskedés.

 

MIRŐL SZÓL PONTOSAN?

A tőzsdézés egy erősen túlmisztifikált téma, amivel kapcsolatban jellemzően negatív a közvélekedés. Ez egyrészt a negatív sztereotípiáknak (vagyis, hogy “a tőzsdén csak veszíteni lehet”), másrészt a szájról-szájra terjedő bukássztoriknak (“az egyik ismerősöm még a házát is elveszítette”) köszönhető. Sokan szerencsejátéknak fogják fel, vagyis rövid idő alatt szeretnék megduplázni vagy megtriplázni a pénzüket. Az igazság az, hogy ez nem erről szól, hanem személyre szabott kockázatkezelésről. Itt az elsődleges kérdés nem az, hogy mennyit nyerhetek, hanem hogy mennyit veszíthetek egy-egy ügyleten. Ha megtanulod elfogadni és kezelni a rizikót, valamint igyekszel jó hozammal kecsegtető lehetőségeket kihasználni, akkor nyert ügyed van!

A tőzsde minden nap újabb és újabb lehetőséget teremt a pénzkeresésre föl-le mozgásával. Van egy jó hírem! 🙂 Ugyanis a piacnak van egy sajátos logikája, ami idővel kiismerhető és megtanulható.

Bátran ki merem jelenteni, hogy a tőzsdei piacok valóban kivételes helyszínei a hatalmas profitok elérésének. Gondolj csak bele, a legtöbb igazán vagyonos embernek ilyen-olyan módon, de köze van a tőzsdéhez. Tartozz Te is közéjük!

 

MILYEN ELŐNYEI VANNAK?

 • Nem igényel jelentős befektetést, hiszen nincs szükséged cégre, társra, alkalmazottra, irodára, raktárra, árukészletre, gépjárműre, stb.
 • Nincs főnököd, nincsenek határidők, nincs munkahelyi stressz.
 • Nem kell vagyonosnak lenned, előképzettséggel rendelkezned, vagy egyéb kritériumoknak megfelelned. Mindössze egy számítógépre (vagy tabletre/okostelefonra), internetre (mobilnet is bőven elegendő), és némi tőkére lesz szükséged ahhoz, hogy belevágj.
 • Nincsenek időbeli és helybeli kötöttségek. Éjjel-nappal kereskedhetsz, a világ bármely tájáról ugyanúgy, ahogy az otthonod kényelméből.
 • A világ legnagyobb piacterén adhatsz-vehetsz. Nem kell attól tartanod, hogy nem lesz vevő az árudra, valamint venni is bármikor* tudsz az általad kinézett termékből.
 • A termékeidet bármikor pénzzé teheted, a vevők pedig azonnal fizetnek. A tőzsdén ismeretlen a tartozás fogalma.
 • A fizetséged a tőzsdén nem azon múlik, hogy napi hány órát és milyen keményen dolgozol, mivel a személyes teljesítőképességed nem szab határt a megszerezhető jövedelemnek. Na jó, de mégis, mennyi az annyi?

 

IGEN, MEG LEHET BELŐLE ÉLNI!

Nem is akárhogy, ezt minden egyes képzésemen be is bizonyítom Neked. Az, hogy pontosan mennyit tehtesz hó végén zsebre, részben a tőkemérettől, részben Tőled, és nem utolsó sorban pedig a piaci mozgásoktól függ. Egész pontosan, hogy…

 • mennyi tapasztalattal,
 • mekkora tőkével,
 • mely piacokon,
 • milyen idősíkon,
 • mennyi időráfordítással,
 • mekkora kockázattal,
 • milyen stratégiával,
 • mekkora költségek mellett kereskedsz.

Ezekről bővebben ide kattintva olvashatsz. A piacot nem, viszont saját magadat igenis tudod formálni, képezni. Szerinted mennyi esélye van annak, hogy bárki sikeres legyen egy olyan szakmában, amit sosem tanult meg?

 

NEM MINDENKIBŐL LESZ TŐZSDECÁPA

A tőzsde fejben dől el, ezért szoktam azt mondani, hogy a tőzsdének megvan az a jó tulajdonsága, hogy tanulható, elsajátítható, és fogadókészség esetén pedig tanítható.

A hitegetésekkel ellentétben azonban nem mindenkiből lehet tőzsdei kereskedő ugyanúgy, ahogy sebész vagy sztárügyvéd sem. Nem mindegy, hogy milyen személyiségjegyeket hordozol, illetve milyen tulajdonságaid vannak. A tőzsdézést nem neked találták ki, ha kimondottan öntörvényű, makacs ember vagy, aki nehezen viseli, ha másnak van igaza és/vagy veszít.

Készülj arra, hogy a profi tőzsdei kereskedővé válás egy önismereti tréning is egyben. A tőzsdén kizárólag megfelelő tudással, szabálykövető magatartással, és tervszerű, következetes kereskedéssel tudsz átlagon felüli jövedelmet biztosítani magadnak.

Kép női tőzsdei kereskedőről

“Belőled sosem lesz trader!” – mondta a nevelőapja Staceynek. A lány ma már több időt tölt a papa irodájában, mint a – foglalkozását tekintve porfolio manager – apja.

 

IGENIS MEG KELL TANULNOD!

Ha valaki tudás és tapasztalat nélkül vág bele a tőzsdézésbe, élet-halál harcot vív. Felelőtlenségnek tartom, főleg, ha nem egy kifejezetten erre elkülönített kockázati tőkét, hanem a megélhetését bármilyen módon veszélyeztető pénzösszeget tesz kockára. Sokan nem is merik fel (és bele is törik a bicskájuk), hogy a tőzsdei kereskedés is ugyanúgy egy szakma, mint a tetőfedés, autószerelés, orvoslás, vagy bármi más. Itt is épp oly nélkülözhetetlen a képzettség, mint az előbb említett hivatások esetében.

A sztereotípiákkal ellentétben a tőzsdén nem csak bukni lehet, hanem hatalmasat kaszálni is. Ehhez pedig az első lépés, hogy elsajátítsd az eredményes tőzsdézéshez szükséges elméleti tudást és összefüggéseket. Emellett természetesen tapasztalati úton szerzett tudásra is szükséged lesz. Szokták mondani, hogy “az orvos is műtét közben tanul meg operálni”. Vigyázat! Sokan a Dunning-Kruger effektus áldozataivá válnak, miszerint elhiszik, hogy valamiben kiválóak, ezzel együtt viszont nem ismerik fel a hiányosságaikat. Ez hasonlóképpen tipikus jelenség a kezdő kereskedőknél, mint a friss jogosítvánnyal rendelkezőknél. Ne ess ebbe a csapdába!

Azt javaslom, hogy vegyél részt szakértői képzéseken, ahol az elméletet gyakorlatban is bemutatják. Amennyiben hajlandó vagy tanulni és ellentmondást nem tűrően gyakorolsz, hidd el, hamarosan a legjobbak között találod magad!

 

Ne feledd, “ha az ember a fejébe önti pénztárcáját, azt senki nem veheti el tőle. A tudásba befektetett pénz fizeti a legnagyobb kamatot.” (Benjamin Franklin)

 

A közhiedelemmel ellentétben a tőzsde nem csak a dúsgazdagok “játszótere”! Egy átlagos havi jövedelem megtakarításával bárki elérheti ezeket a piacokat. Igaz, nem való mindenkinek, de a szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításával, kellő szorgalommal és kitartással akár egy új szakmával a kezedben kezdhetsz új életet!

Honnan szerezhetsz használható szakmai tudást? A következő cikkemből kiderül.