KI SZÁMÍT EGYÁLTALÁN GAZDAGNAK?

Szabó Péter motivációs tréner szerint az számít igazán gazdagnak, akinél ha egyik napról a másikra elzárnák a pénzcsapot, legalább 20 évig nem érezné meg, mivel az addig megszokott életszínvonalon tudna élni. Lássuk be, hogy ezt – laza számításaim szerint is – legfeljebb Magyarország 33 leggazdagabb embere tudná teljesíteni. Sokakkal beszélgettem már a témáról, és az emberek szinte kivétel nélkül a gazdagságot a pénzügyi függetlenség elérésével teszik egyenlővé. Az anyagi függetlenséget persze nehéz definiálni, hiszen ez mindenkinek mást jelent. Igyekszem az átlagember fejével gondolkodni, aki bőven megelégszik azzal, hogy nem kell hónap végén aggódni a csekkek befizetése miatt és már boldog, ha “1 hét Balcsi családdal” belefér a büdzsébe. És a problémák bizony itt kezdődnek…

 

1. SZEGÉNYSÉGTUDAT

Nem mindegy, hogy kik neveltek fel. Az, hogy valaki felnőtt korában mennyit fog keresni, nagyjából megjósolható abból, hogy a szülei mennyit kerestek. Ahogy növekednek a társadalmi különbségek, úgy a legtöbb kutatás is arra az eredményre jut, hogy felnőtt korukra azokból lesznek gazdagok, akiknek már a szüleik is azok voltak. A Lundi Egyetem kutatásából kiderül, hogy akik szegénységtudatban nőnek fel, minimális az esélyük arra, hogy meggazdagodjanak. Ellenben akiknek a szülei gondoskodnak a tanulmányairól és biztosítják az életkezdéshez szükséges anyagi forrásokat, megtanulnak bánni a pénzzel, megtakarításokat halmoznak fel, ezáltal pedig sokkal kisebb az esélye annak, hogy eladósodnak. Igaz a mondás, miszerint a szegénységtudatos ember spórol, a gazdag megtakarít. A szegények a pénzért dolgoznak, a gazdagoknak a pénz dolgozik.

Amennyiben úgy érzed, hogy szegénységtudatban nőttél fel, azt javaslom, hogy tedd rendbe a pénzzel való viszonyodat!

 

2. RÖGHÖZ KÖTÖTTSÉG

A világban szinte példa nélküli a hazai tendencia, hogy honfitársaink 95%-a saját lakásban él. A legelmaradottabb régiókban épp ez az egyik oka a szegénységnek. Az ingatlantulajdon ugyanis röghöz köti az embert. Németországban például a többség lakást bérel, így ha több száz kilométerrel távolabb jobb állást kínálnak, simán odaköltöznek a családostul, mindenestül az emberek. Borsodban elképzelhetetlen, hogy egy család otthagyva csapot-papot átköltözzön például egy több munkalehetőséget kínáló megyeszékhelyre, mint például Győrbe vagy Sopronba. Egyetlen vagyonuk, a saját ház viszont elértéktelenedik, ha a környéken nincs munka, így viszont eladni sem lehet. Egy Harvardon készült kutatás rámutat, hogy azok a szegény családok, akik gazdagabb környékre költöztek, jelentősen tudták növelni a gyermekeik esélyeit, hogy felnőve jobban éljenek, mint a szüleik.

Ha Te is tőzsdézésre adod a fejed, nem leszel földrajzilag helyhez kötve, így – amennyiben rendelkezel internet kapcsolattal – a világ bármely tájáról kereskedhetsz.

 

3. ALULKÉPZETTSÉG

Minél magasabb végzettséggel rendelkezel, minél több idegen nyelvet beszélsz, annál jobbak az esélyeid a meggazdagodásra. Azt javaslom,

  • hogy ne ülj a babérjaidon! Folyamatosan képezd magad, hogy fejlődhess és a szakmád felső 10%-ába tartozhass!
  • hogy haladj a korral! Ismerd meg és alkalmazd a legújabb technikai vívmányokat, így versenyelőnyre tehetsz szert!
  • hogy tanulj meg rendesen angolul, így nem lesznek nyelvi korlátok!
  • hogy járj szakmai közösségbe, ezáltal kiterjedt a kapcsolatrendszered lehet!
  • hogy tanulj meg bánni a pénzzel és nem lesznek anyagi gondjaid!
Kép egy veszteséges tőzsdei kereskedőről bejegyzésbe

A megfelelő tudás és képzettség hiánya a tőzsdén is megbosszulja magát.

Gondolj arra, hogy akik ma bent vannak a vezető 10%-ban, azok egykor talán sereghajtók voltak. Kellő szorgalommal Te is bekerülhetsz a szakmád szűk elitjébe! Eljátszottál már a gondolattal, hogy a befektetéseid révén teremtesz méltó anyagi helyzetet magadnak és a családodnak? Ha igen, olvasd el a következő cikkemet!

 

4. ROSSZ BEIDEGZŐDÉSEK

Nem mindegy, hogy az ellesett minták, tanult példák pozitívak vagy negatívak, hiszen ezek alapjaiban határozzák meg a pénzügyeink alakulását. Sajnos legtöbb szokás és beidegződés kifejezetten rossz és belénk van kódolva: ilyen például, hogy a pénzért bizony a “vérünket kell adnunk”, emiatt pedig szinte kizárt, hogy élvezzük a napi munkavégzést. Vagy a például a nagyik tipikus pénzügyi tanácsa, hogy tegyük bankba a pénzünket, hiszen ott biztonságban tudhatjuk. A biztonság természetesen elsődleges szempont, ha készpénzről van szó, de erre egy széf is tökéletesen megfelel. A jelenlegi minimális banki kamatokat, a magas banki költségeket, és a fokozódó inflációt figyelembe véve egy otthoni széfben történő készpénztárolás egyértelműen jobb választás, mint ha egy évig bankban tartjuk a vagyonunkat (a kamatkörnyezet és az inflációs folyamatok megváltozásával természetesen felül kell vizsgálni és szükség szerint módosítani az imént állítást).

Lépj túl a maradi beidegződéseken és vedd kezedbe a pénzügyeidet azáltal, hogy megfelelő pénzügyi tudást szerzel!

 

5. MUNKAUNDOR

Aki vasárnap már kivan a közelgő hétfőtől, aki képes minden nap 6-ra bejárni, hogy aztán 2 körül már rohanhasson haza, az saját magát csapja be! Mi több, ki merem jelenteni, hogy semmire sem fogja vinni az életben! A munka nem napi 8 órát tart. Aki nem érez késztetést arra, hogy megértse, mit és miért csinál, az valószínűleg utálja a munkáját és tévúton jár.

Nekem a  munkám, a tőzsdei kereskedés egyben a szenvedélyem is. Akkor mondhatod, hogy megtaláltad a hivatásod, ha úgy érzed, hogy nem bírod nem csinálni a választott tevékenységet és egyetlen cél lebeg a szemed előtt: a szakma legjobbjai közé tartozni. Hogy érzed, a munkád csak egy szükséges rossz? Ha igen, válts! Találd meg a hivatásod és valósítsd meg önmagad! Ha élvezed, amit csinálsz, hidd el, a pénz is dőlni fog!

 

6. PÉNZÜGYI TUDATLANSÁG

A legtöbben – pénzügyi intelligencia hiányában –  rossz pénzügyi döntéseket hoznak és alapvető hibákat követnek el:

I. A “könnyű pénz” reményében a tuti üzleti lehetőséget keresik. Mondanom sem kell, a legtöbben persze csalódnak a haver által kínált, otthonról kötetlen munkaidőben végezhető, internetes pénzkeresési lehetőségben.

II. A “most kell” effektus rabjai válnak, ami legtöbbször vásárlási kényszerben nyilvánul meg. Nem mérik fel, hogy valóban szükség van-e az adott dologra, vagy csak a vágyaikat elégítik ki a vásárlással.

III. Rossz hitelt vesznek fel. Tévhit, hogy a kölcsön már önmagában egy rossz pénzügyi termék. Igenis vannak jó hitelek, mint például a vállalkozás-fejlesztési hitelkonstrukciók. A rossz kölcsönök az úgynevezett fogyasztási (pl. autó-) hitelek, ahol drasztikus értékcsökkenéssel kell számolni.

IV.Van még időm…” Az elodázás a magyar emberek egy jellemzője. Ha valaki megtakarításai és befektetései révén nem gondoskodik magáról, a saját és családja jövőjéről, már a nyugdíjas éveit megelőzően is nehéz helyzetbe kerülhet.

V.Nincs elképzelésem.” Ha valakinek nincs pénzügyi terve, akkor nincs mi alapján tervezzen. Aki pedig nem kalkulál a jövőt illetően, mondjuk ki: egyik hónapról a másikra él. Szerintem mindannyiunknak van ilyen rokona vagy ismerőse… Ha pedig nem rendelkezünk a pénzügyi termékek alapvető ismeretével, kifejezetten rossz befektetési termékeket (pl. életbiztosítás vagy unit-linked termékek) fognak ránk sózni.

VI.Nincsenek megtakarításaim.” Van egy örökérvényű szabály, miszerint pénzt csak pénzből lehet csinálni. ha nincs félretett pénzünk, amiből aztán befektetéseket eszközölünk, búcsút inthetünk a pénzügyi gyarapodásnak.

Ha csak egy is igaz rád az említett pénzügyi hibák közül, tegyél azért, hogy mielőbb kiküszöböld!

 

7. MOTIVÁCIÓ ELVESZTÉSE

Azt látom, hogy a legtöbben egyszerűen kifáradnak a vagyonszerzésben. Tény, hogy egyre nehezebb megszerezni azokat a hőn áhított dolgokat (mint például a saját, hitelmentes ingatlan és autó, valamint pár millió forint a bankszámlán), amit a többség legkésőbb 40 éves koráig szeretne magáévá tudni. Az elsődleges problémát az alkalmazotti létben látom: a munkavállalókat hasonlóan a kutyákhoz, minden nap, vagyis minden hónapban “megetetik”. Egy vállalkozónak viszont farkasként kell viselkednie, aki ragadozó életmódot folytat, hogy legyen mit ennie. Ez viszont napi szinten motiválja őt.

Aki – hozzám hasonlóan – tőzsdézik, az gyakorlatilag egy egyszemélyes vállalkozást folytat, ahol bizony pofátlan módon bele kell enni a nagyok tortájába. És tudod mi a legjobb az egészben? Az, hogy élvezem!

 

8. FELELŐSSÉGVÁLLALÁS HIÁNYA

Az életben minden egyes döntésedért – így a pénzügyi döntéseid meghozataláért is – Te vagy a felelős! Hiába beszélt rá valaki, hogy ezt vagy azt a befektetési terméket válaszd, nem mutogathatsz ujjal rá! Neked kell felmérned és kezelned a befektetésekkel járó kockázatot! Az emberek legtöbbször a körülményeiket hibáztatják amiatt, hogy ők maguk nem sikeresek. Gondold csak végig: azok, akik elértek valamit az életben, nem nyafogtak, hanem alakították a körülményeiket!

Vállald a felelősséget a lépéseidért, ismerd be ha hibáztál, és gyakorolj önkritikát! Ha nem a kérdéseinkre kapott válaszokból, akkor a hibáinkból tanulunk a legtöbbet.

 

Vedd sorra újra figyelmesen ezt a 8 pontot. Van, ami a szüleinken vagy a körülményeinken múlik, de tudod mit?! Az igazán sikeres emberek nem panaszkodnak vagy a kifogásokat gyártják, hanem alakítják a körülményeiket!

Ki mered jelenti nyugodt szívvel, hogy téged egyik sem érint, mégis szegény vagy? Nem hiszek neked. A következő cikkben részletesen is bemutatom, hogy a tőzsdézés miért az egyik legjobb alternatíva a korlátlan jövedelem-szerzésre, valamint rácáfolok a viccre, miszerint tudod-e, hogy kiből lehet a legkönnyebben milliomost csinálni? A milliárdosból… 🙂