Sokat gondolkoztam a címen, ami az is lehetett volna, hogy

“Mégis mit művelsz, Venezuela?!”

A szebb napokat is megélt Venezuela – felbuzdulva a napokban kibocsátott kryptovalutájának sikerén – bejelentette, hogy az El Petro után piacra dobja a következő digitális pénzét Petro Gold néven. A venezuelai kormány főként a kryptovaluták kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroggyant gazdaságot és – a hivatalos magyarázat szerint – felvenni a harcot az USA által irányított pénzügyi “blokáddal” szemben. A venezuelai gazdaság az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit a exponenciálisan kiugró, több mint 2600%-os(!) infláció és a nemzeti valuta (bolivár fuerte) teljes elértéktelenedése kísért.

 

ELKESERÍTŐ ÁLLAPOTOK

Mindezek következtében az ország nagy része éhezik. A felmérések szerint 2017 során Venezuela lakosságának 70%-a veszített súlyából, átlagosan 11 kg-ot. Az alultápláltság hatásai már az ország fő bevételi forrását jelentő olajiparban is érezhetőek. Egy olajipari munkás jelenlegi heti fizetése 110.000 bolivár, ami 50 dollárcentnek, azaz nagyjából 125 Ft-nak felel meg. A munkások az utóbbi hónapokban már csak azért jártak be dolgozni, mert a munkahelyi étkezdében meleg ebédet kaptak. Sokan bevitték a gyermekeiket is munkahelyükre, hogy ők is ételhez jussanak.

Decemberben aztán a munkahelyi étkezdéket is bezárták, így már nem igazán vannak ösztönözve a munkások arra, hogy bemenjenek a munkahelyükre dolgozni. Sokan elkezdtek inkább a városban taxizni, beálltak farmernek vagy elhagyták az országot.

Akik maradtak és még kitartanak, azok pedig az éhezés miatt legyengültek és nem tudják rendesen elvégezni munkájukat, sokakat ájulás és gyengeség miatt kórházba is kell szállítani. A munkaerőhiányt jól mutatja a Puerto La Cruz finomító állománya: 263 munkás maradt és 180 fős az üresedés.

Kép a venezuelai elnökről bejegyzésbe

A diktátor szerepében tetszelgő venezuelai elnök, Nicolás Maduro hisz a Petro-kban. Lehet, hogy ezzel egyedül marad?

 

EL PETRO, A MEGVÁLTÓ?

A nemrég forgalomba került El Petro névre keresztelt kryptopénzből 735 millió dollár értékben értékesítettek, főként kínai befektetőknek, ami az első körben értékesíteni tervezett mennyiség mintegy harmada. 1 El Petro = 1 hordó (1 hordó = 159 liter venezuelai kőolaj) aktuális árfolyama, ami jelenleg 65 dollár körül mozog. Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja, és a kormány több szakaszban, összesen 6 milliárd dollárnyi friss tőkét vonna be így a gazdaságba. A második körrel sem várnak sokat, a dél-amerikai ország már március 20-án, azaz még a jelenlegi rezsim által előrehozott választások előtt újabb 44 millió El Petro kryptoérmét tervez kibocsátani

 

KOMOLY KOCKÁZATOK AZ EL PETRO KÖRÜL

Sokan nem tudják, hogy az El Petro fedezeteként szolgáló nemzeti olajtartalék olyan, mintha nem is lenne:

  • Az El Petro fedezetül szolgáló olajmezők ugyan Venezuelában vannak, de a kitermeléshez közös vállalatokat hoztak létre, melyekben az állam csak 60%-ban tulajdonos.
  • Az ország olajkitermelése jelenleg is mélyponton van, a saját szükségleteiket sem fedezi (az üzemanyag is kifogyott számtalan töltőállomáson).
  • Venezuela már több alkalommal vett fel olajfedezetű hiteleket Kínától és Oroszországtól, azaz hiába van az olaj a föld alatt, ha az már most is gyakorlatilag a két nagyhatalom tulajdona.
  • A dél-amerikai ország olajkitermelése az eszközök elöregedése miatt folyamatosan csökken, a kitermelt olaj egy részét pedig a devizatartalékok rohamos csökkenése miatt kamattörlesztésre kell fordítani. Halkan jegyzem meg, hogy a kínai hitelek után egy ideje már  kamatokat is olajban fizeti az ország…
  • Az amerikai pénzügyminisztérium még az El Petro bevezetése előtt, januárban figyelmeztetést adott ki, miszerint a venezuelai szuperpénzbe történő befektetés a Venezuelának nyújtott hitelek hosszabbítását jelentené, amit viszont tiltanak a 2017-ben bevezetett szankciók.
  • Amennyiben Nicolás Maduro távozna az elnöki pozícióból, nem garantálható, hogy utódja nem szünteti meg egy tollvonással az ország digitális pénzeit.

 

ITT AZ ÚJ VERSENYZŐ, A PETRO GOLD

Az El Petro sikerein felbuzdulva, valamint a folyamatos kínai érdeklődés nyomán Nicolás Maduro elnök bejelentette, hogy még ezen a héten megjelennek a kryptopiacon a Petro Gold-dal, melynek fedezete az ország – szintén fogyóban lévő -aranytartaléka. Kína mellett Oroszország vásárolhat tetemes mennyiséget az új digitális pénzből, amennyiben továbbra is feltett szándéka, hogy megsegítse a dél-amerikai országot. Putyin a közelmúltban már enyhített Venezuela gondjain azzal, hogy átstrukturálta a 3 milliárd dolláros tartozásukat.

 

KONKLÚZIÓ

Egy ország alapvetően kötvénykibocsátással tud kikanalazni pénzt a világ pénzügyi rendszerében áramló tőkéből, már ha adott a pénzügyi stabilitás, vagy legalábbis biztató jelei vannak a gazdasági növekedésnek. Venezuela egyik kritériumnak sem felel meg, sőt az is erősen kétséges, hogy egyáltalán hitelképes-e.  Nicolás Maduro elgondolása, miszerint a kryptopénzekkel menti meg az országot az államcsődtől, elvetemült ötletnek tűnik: a fedezetként szolgáló az olaj- és aranytartalék sem áll megfelelő mennyiségben rendelkezésre, mi több, hamarosan akár az USA kezére is kerülhet! Erről bővebben egy korábbi blogbejegyzésemben, ide kattintva olvashatsz.

Summa summarum, az El Petro és a Petro Gold kryptovaluták mögött sincs, csak mondvacsinált fedezet, ezért hasonlóan a többi digitális pénzhez, egyik napról a másikra ugyanúgy elértéktelenedhetnek, mint a bolivár!