A hétvégén, amolyan kikapcsolódásként néztem meg a Becoming Warren Buffett (magyarul Warren Buffetté válni) című dokumentumfilmet. A korábbi filmekkel ellentétben a felvétel nem csupán Buffett befektetési döntéseit boncolgatta, hanem azt a kérdést is igyekezett megválaszolni, mi formálta a személyiségét a valaha élt egyik legsikeresebb befektetőnek.

A felvétel alapján Buffett egy kedves, jóindulatú ember, aki egyszemélyben kapitalista, demokrata és emberjogi aktivista. Ezek a szemléletmódok ahelyett, hogy kioltanák egymást, kivételesen jól működő összhangot teremtenek és hozzájárulnak az omahai bölcs évtizedek óta tartó sikeréhez.

A film elmondása alapján ezekre a tényezőkre és teendőkre kell gondot fordítanod, hogy minden idők legismertebb invesztorának nyomdokaiba léphess:

 

1. FÓKUSZ

Buffet igazából egyetlen dolog köré szervezte az életét, ez pedig nem más, mint a biznisz. Már 7 éves korától üzleti ötletekről olvasott, 13 éves korában pedig már részvény-tulajdonosnak mondhatta magát. Halkan jegyzem meg, jelenleg 87(!) éves. Munka terén annyira kizárja a külvilágot, hogy felesége elmondása szerint egy alkalommal, amikor kért tőle egy serpenyőt, szitát hozott mert nem tudta, hogy melyik-melyik. Napi rutint alakított ki, melyet szigorúan bei tart: reggelente mindig ugyanabban a McDonalds-ban vásárol reggelit elvitelre. Éppen azt a menüt, amire a felesége összekészítette a centre pontosan kiszámolt aprót. Ha 2,67 dollár van kikészítve, ennyiért vásárol reggelit, ergo csak addig nyújtozkodik, ameddig a takarója ér.

 

2. TÜRELEM

Vagyonának a 99%-át 50 éves kora után szerezte. Úgy tartja, évente elég egyetlen jó ötlet is a sikerhez. Nem siet, nincs rajta kényszer, hogy mindenképp adjon vagy vegyen. Egész egyszerűen kivárja, hogy szembe jöjjön a legjobb lehetőség.

 

3. KÖVETKEZETESSÉG

Ugyanazt a stratégiát folytatja, amit még egyetemi évei alatt tanult Az intelligens befektető című könyv szerzőjétől, Benjamin Graham-től. Ugyan minimálisan továbbfejlesztette, de az alapelv változatlan. Nem is gondolkodik azon, hogy kipróbáljon valami újat. “Ami nem romlik el, ne javítsd meg!” – mondta Buffett.

 

4. KAMATOS KAMAT ELVE

Vagyonát folyamatosan újra és újra befekteti, fizetése minimális, kvázi a megélhetését biztosítja, a felvehető osztalékának pedig csak ezredrészét veszi ki. Ezáltal sokkal gyorsabban nő a befektetéseinek összértéke. Hosszú évekig feszültséget is okozott a felesége és közte, hogy miért nem adakoznak többet. Buffett inkább megtartotta a pénzt, hogy még több legyen belőle. Az idő viszont igazolta őt: adományozás szempontjából is nagyobb értéket tud így manapság közjóra bocsátani, mint ha már évtizedekkel ezelőtt lemondott volna invesztícióiról.

Kép az optimista Buffet-ről bejegyzésbe

Warren Buffett, az örök optimista. Befektetési eredményeivel és a földkerekség legnagyobb magánadományával kivívta az egész világ elismerését és szeretetét.

 

5. JÓTÉKONYKODÁS

Felesége felelt haláláig az adományozásra szánt pénzek elosztásáért. Bár Warren egész életében szigorúan takarékoskodott, végül 2006-ban úgy döntött, hogy szinte az egész vagyonát jótékony célra fordítja. 3 gyermekének fejenként 1 milliárd dollárt helyezett letétbe, a többi pénzt felajánlotta társadalmi és jóléti problémák javítására. Miután a világ egyik leggazdagabb emberévé vált, megtette minden idők legnagyobb magánadományát, melynek összértéke 100 milliárd dollárt is meghaladja. Ez csak kevéssel marad el Magyarország éves GDP-jétől.

 

6. MASTERMIND

Bár Warren Buffett neve vált közismertté, az érdem nem csak az övé: a Berkshire Hathaway kimagasló eredményei a csapatmunkának köszönhető. Warren üzlettársa és a cég igazgató-helyettese Charlie Munger, aki ugyanúgy jelentős szerepet játszik az elért sikerekben. Több mint 50 éve dolgoznak együtt és Charlie gondolatai szerves részét képezik a közösen folytatott stratégiának. Többek között tőle származik az ötlet, hogy ne jó áron vásároljanak elfogadható cégeket, hanem jó cégeket vásároljanak elfogadható áron.

 

7. AZ EMBER A LEGFONTOSABB

Az 1960-as években kibontatkozó amerikai emberjogi mozgalmak nagy hatással voltak Warren-re. Ezt követően vált demokratává, annak ellenére, hogy apja republikánus szenátor volt. A Berkshire-ben évtizedek óta dolgozik együtt alkalmazottaival úgy, akár egy nagy család. Befektetési döntéseinél is megkerülhetetlen szempont, hogy a kitűzött cégnek jó ember legyen a vezetője. “Rossz emberrel még soha nem sikerült jó üzletet kötni.” – vallja Buffett.

 

8. OPTIMIZMUS

Az omahai bölcs egy végtelenül pozitív személyiség, aki az emberekre és az üzletre egyaránt bizakodva tekint. Bízik az amerikai gazdaságban, a kapitalizmusban és az emberek jóindulatában. Humor és könnyedség sugárzik belőle, ami elengedhetetlen, ha Te is sikeres és boldog akarsz lenni.

 

Ha tetszett a blog, az alábbi gombi megnyomásával oszd meg az ismerőseiddel is Facebook-on!