Röviden: nem sokáig. A dollárgyengülés a vége felé közeledik, egyúttal képtelenség, hogy az Európai Központi Bank tovább lazítson a monetáris politikáján, miközben az európai gazdaság ontja magából a jobbnál jobb makroadatokat.

 

A PIAC MÁR RÉG BEÁRAZTA

Az elmúlt 2 évben a befektetők csodálkozva nézték a dollár gyengülését, hiszen abból indultak ki, hogy az amerikai fizetőeszköz kamata és az USA államkötvényeinek hozamai meghaladják az eurókamatot, illetve az eurózónás kötvények hozamait, ezért a dollárnak kvázi nincs más választása, minthogy erőre kapjon. Igen ám, csakhogy ezt a piac már lassan 4 éve, 2014-ben beárazta, amikor a dollár hirtelen és irreális mértékben erősödött az euróval szemben.

 

A GAZDASÁG PÖRÖG, A JEGYBANKOK KULLOGNAK

Immáron globális gazdasági növekedésről beszélhetünk, ugyanis az eurózóna most már ugyanúgy (ha nem jobban) dübörög, mint Amerika, így abszolút indokolatlan a jegybankok által folyatott monetáris politikák közti szélsőséges eltérés. Sokszor  említem, hogy “a piac nem hülye, előbb vagy utóbb, de mindent beáraz”. Most is így tett, mondván a jegybankok úgyis rá fognak kényszerülni a nulla kamatok és az eszközvásárlási programok feladására.

Utacai pénzváltó New Yorkban kép bejegyzésbe

Hamarosan felpöröghet a new york-i utcai pénzváltók biznisze! 🙂

 

NO DE MI ÁLL(T) A DOLLÁRGYENGÜLÉS HÁTTERÉBEN?

Egyrészt a frissen kinevezett amerikai pénzügyminiszter kijelentése, miszerint a gyengébb dollár előnyös Amerika külkereskedelmének. Másrészt pedig a demokraták és a republikánusok közötti költségvetési huzavona és az ebből adódó kormányzati leállás veszélye, amit az USA-ban szinte kivétel nélkül minden évben eljátszanak. Ahányszor megteszik ezt, a fél világ keze a piros (sell) gombon remeg. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha az amerikai kormány beszüntetné az államadóssága törlesztését. Nagy valószínűséggel ezt egyetlen szenátor sem hagyná (egy amerikai sem akarna ilyen módon a történelem könyvekbe kerülni) , de ettől még felhasználják ezt, mint zsarolási eszközt a költségvetési tárgyalásokon. Néha eljátszom a gondolattal, mi lenne, ha csak egyszer túllőnének a célon és Amerika – ha csak percekre is, de – fizetésképtelenné válna?

A globális devizatartalékok összege több mint 12.000 milliárd USD, melynek igen nagy hányada van amerikai államkötvényekben. A jegybankok a dollár alapú devizatartalékaikat más pénznembe helyeznék át, amitől úgy elszállna a dollár, mint Elon Musk Falcon rakétája! Azt hiszem, a meghatározó befektetési alapok közül néhányan le is húznák rolót, akik jelentős dollárkitettséggel rendelkeznek.

 

JÖHET A FORDULAT

A dollár tartós gyengülésének hamarosan vége lehet, ugyanis a 2014-es erősödésnek nagyjából a felét adta vissza a piac. Ez még egészséges korrekciónak mondható. További dollárerősítő tényező, hogy az amerikai 10 éves államkötvény hozam már lassan 3%,melynek növekedése előtt még bőven van tér.

EURUSD grafikon

Hamarosan a dollár ereje dominál a piacokon? A fundamentumok mindenesetre ezt súgják.

Ha nem szeretnél lemaradni a napi lehetőségekről, kattints ide és iratkozz fel az ingyenes tőzsdei hírlevelemre!