Mint tudjuk, jelenleg igencsak túlfeszítettek a pénz- és tőkepiacok, mondhatni óriási buborék alakult ki a krypto-, az ingatlan-, és a részvénypiacokon egyaránt. Hogy honnan ismered fel, ha tőzsdei lufival van dolgod? Kattints a Mikor van buborék a tőzsdén? című blogbejegyzésemre, hogy megtudd!

Az összeomlás kétség kívül a láthatáron van, ilyenkor pedig a megfontolt, körültekintő befektető biztonságos, ún. menedék-termékeket keres. Ezek olyan befektetési eszközök, amelyek várhatóan megőrzik vagy növelik az értéküket egy kialakult piaci lejtmenet idején. Sokszor ezekkel az eszközökkel fedezik le magukat az előrelátó befektetők a veszteségek ellen. A piaci esések az esetek többségében gyors lefolyásúak, és megközelítőleg 5-15%-os visszahúzások figyelhetők meg. Vannak azonban olyan időszakok, például egy recesszió idején, amikor a piac esése elhúzódik, ilyenkor természetesen a legtöbb instrumentum piaci értéke is zuhanni kezd. Egy 20%-nál nagyobb rebound már a medvepiac határait súrolja. Milyen eszközökbe tudsz ilyenkor menekülni?

 

AZ ELSŐ SZÁMÚ MENEDÉK: ARANY

Az arany évtizedek óta menedékterméknek számít, fizikai árucikként nem lehet pénzként kinyomtatni, ráadásul – mivel véges készletek állnak belőle rendelkezésre – megőrzi az értékét. Ha olyan kedvezőtlen esemény áll be, ami tartós ideig fennmarad, a befektetők többsége aranyba menekül, ami a megnövekedett kereslet miatt árfelhajtó hatással bír. Továbbá, ha fennáll az infláció, vagyis a dollár gyengülés veszélye, az szintén a magasba löki a sárga fém árfolyamát. Ez alapvetően más árucikkek (például az ezüst, a réz, a cukor, és a kukorica) esetén is megfigyelhető.

Aranyrudak kép bejegyzésbe

Tőzsdei korrekciók vagy lejtmenet esetén az arany az első számú menedék.

 

KONZERVATÍV KERESKEDŐKNEK: DEFENZÍV PAPÍROK

Ide tartoznak a közüzemi, az egészségügyi, és a fogyasztási javakat magukba foglaló részvények. Piaci helyzettől függetlenül a fogyasztók továbbra is vásárolnak élelmiszert, egészségügyi szolgáltatásokat, termékeket, fizetik a számláikat és az alapvető létszükséglethez kapcsolódó dolgokat. Emiatt az ún. a defenzív szektorban működő vállalatok egy kialakult bizonytalanság idején a legtöbbször felülteljesítőek.

 

KOCKÁZATKERÜLŐKNEK: KINCSTÁRJEGYEK

Ami igazán vonzó lehet, hogy állami garancia van a kincstárjegyek mögött. Lejárata Magyarországon a kibocsátás időpontjától számított egy évig terjedhet, hasonlóan az angol treasury bill futamidejéhez. A kincstárjegyeket a kialakult  gazdasági válságok során a legkelendőbbek.

Kincsárjegy kép bejegyzésbe

A kincstárjegyek az abszolút kockázatkerülő befektetők eszköze recesszió idején.

 

AKTÍV KERESKEDŐKNEK: SHORTOLJ!

Ilyenkor főleg a vezető részvényindexeket érdemes (S&P-500, Dow Jones, NASDAQ, DAX) shortolni, hiszen ezáltal le tudod fedezni a meglévő részvényeid veszteségét úgy, hogy mellette profitálhatsz az árfolyamok eséséből.

 

Ha szeretnél értesülni a legfrissebb tőzsdei hírekről, meglátásaimról, pozícióimról, iratkozz fel az ingyenes tőzsdei hírlevelemre!