Egy kimutatás alapján az emberek csaknem 90%-a álmodozik arról, hogy mi lenne, ha dollár milliárdok lennének a (svájci) bankszámláján és bármit megvehetnének maguknak. Luxus lakások, sportautók, ékszerek, egzotikus utak, …stb.

De vajon min gondolkodik Bill Gates, a világ immáron második leggazdagabb (Jeff Bezos, az Amazon alapítója nemrégiben átvette az első helyet) embere?

Amikor már mindened megvan, nem tudsz és nem akarsz már értelmetlenül költeni, ráadásul felépítetted a világ legnagyobb szoftvervállalatát is, amiből már 15 éve vissza is vonultál, egészen biztosan érdekes gondolatok törnek belőled elő.

Így van ez Bill Gates-szel, a Microsoft alapítójával is, aki azon kezdett agyalni, hogy miként tudna megélni napi 2 dollárból (kb. 500 Ft) a fekete kontinensen?

 

A MEGOLDÁS: CSIRKE

Számos afrikai országban a szegénység olyan méreteket ölt, hogy vezetékes vízről, villanyról, vagy csatornázásról még hírből sem hallottak. Ezeken a területeken a biztos megélhetés az állattenyésztés. Például Burkina Fasoban a csirke sokkal több, mint egy állat.

  • A csirke étel: a hús és tojás, mint táplálék hatalmas érték Afrikában.
  • A csirke pénz: fizetni lehet vele a hétköznapokban.
  • A csirke egészség: gyógyszerre lehet cserélni.
  • A csirke tudás: tandíjra, tanszerekre, könyvekre lehet váltani.
  • A csirke lehetőség: a kitörésre és az átlagon felüli anyagi bevételre.
Bill Gates a csirkék között kép bejegyzésbe.

Bill Gates csirketenyésztéssel számolnál fel a szegénységet az elmaradott afrikai régiókban.

 

HOGY JÖN KI A MATEK?

Nyugat-Afrikában a csirke ára nagyjából 5 dollár, ami kb. 1250 Ft-nak felel meg. Ha minden nap 500 Ft (2 dollár) áll rendelkezésedre és teljes egészében el is tudod költeni, egy hónap leforgása alatt 12 csirkére teszel szert.

Pár hónap múlva már komplett csirkefarmot üzemeltethetsz, ami onnantól kezdve pénzgyártó gépezetté növi ki magát. Ezzel már jóval átlag feletti életszínvonalat tudsz élni. Ha komolyabb terveid vannak, később vehetsz kecskét vagy tehenet is. Így már tejet is kapsz, ami szintén nagy érték. Csupán egy év alatt – a helyi viszonyokhoz mérten fényűző életet élhetsz.

Bill Gates szerint nincs még egy olyan befektetés, ami ilyen megtérülési rátával bír. Szerinte itt mutatkozik meg igazán a pénzügyi világ egyik legerősebb törvénye, a kamatos kamat.

Gates annyira el volt ragadtatva az ötlettől, hogy saját alapítványával rögtön 100.000 csirkét adományoztak nyugat-afrikai rászorulóknak. Az alapítvány az állatok mellé oltást és oktatást is biztosított a helyes neveléshez. A Microsoft alapítója nem állt meg: eltökélt célja, hogy a Szaharában élő éhező emberek legalább egyharmadának segíteni tudjanak, idővel pedig felszámolják a legelmaradottabb térségekben az éhezést.

 

Az ötlet valóban zseniális, azonban bátorkodom kijelenteni, hogy tudok jövedelmezőbb befektetést a csirkénél. Kíváncsi vagy, hogyan csinálom? Ha szeretnéd, hogy az ehhez szükséges a tudás birtokodba kerüljön, gyere el a “Lépj a piacra!” kezdő szintű tőzsde tanfolyamomra, melyről bővebben ide kattintva olvashatsz!

Forrás: Business Insider