A tőzsdék ciklikus mozgást írnak le: vannak fellendülések, recessziók, korrekciók, és persze stagnáló időszakok is Ezek körkörösen váltakozva követik egymást, időnként pedig kialakulnak eszközár-buborékok, amik persze idővel ki is durrannak.

 

MI IS AZ A TŐZSDEI LUFI?

Egy olyan gazdasági ciklus, amelyet az eszközárak hirtelen, gyors, sok esetben indokolatlan emelkedése jellemez. Az első feljegyzett spekulatív buborék Hollandiában következett be 1634 és 1637 között, amit a legtöbben csak tulipánmánia néven ismernek. Ebben az időben mindenki a növény hagymájával kezdett kereskedni: nemesek, polgárok, földművesek, inasok, de még a szobalányok is, és olyan irreális szintre ment fel az ára, hogy egy tulipánhagyma több hektár föld értékével volt egyenlő. Ez persze idővel össze is omlott.

A buborékok egyik legfőbb oka a likviditási bőség, amikor az alacsony kamatszint mellett a befektetők nem szívesen tartják a pénzüket a bankban, hanem olcsó hiteleket vesznek fel amiből ingatlant és részvényt vásárolnak, illetve a múltbeli hozamok folytatódását várják a jövőben.

Kihúzza a gyufát kép bejegyzésbe

“Ki húzza ki előbb a gyufát?” A Bitcoin? A részvények? Az ingatlanpiac? Netán a hitelezési piac?

 

MIKOR LEHETSZ BIZTOS BENNE, HOGY BUBORÉKKAL VAN DOLGOD?

Erra 3 dologra figyelj:

I. Amikor egyre több átláthatatlan pénzügyi konstrukcióval (pl. unit-linked termékek) találkozol a piacon. Emlékezz vissza 2008-as válság előtt az értékpapírosított lakáshitelekre!

II. Amikor elképesztő célárakkal jönnek ki a különböző elemzőházak, amik már szinte irreális magasságokat jósolnak

III. Amikor már csak a kis kapitalizációjú papírok emelkednek (kispapír rally) szinte folyamatosan, miközben a blu chip-ek nem mennek sehova.

 

Tudod, mely piacokon alakultak ki buborékok? Összeomlás a láthatáron című bejegyzésemből képbe kerülhetsz!

Félkészültél 2018-ra? Ha még nem, kattints ide és segítek!

Tudod, hogy mi vár ránk a tőzsdén 2018-ban? Ha tudni szeretnéd, olvasd el a várakozásaimat!

Te is szeretnél magabiztos tudással pénzt csinálni a tőzsdén? Ha nem, akkor ne pazarolj arra időt, hogy tájékozódsz a szakmai tőzsde tanfolyamaimról!