A részvénypiacokkal karöltve rég nem látott magaslatokban van a fekete arany árfolyama, a mai kereskedésben a WTI-t már 62 dolláron, a Crude olajat pedig már 68 dolláros árfolyamon adták-vették. A részvények esetében abszolút várható volt az év eleji felhúzás: az úgynevezett január-effektust éljük meg éppen, mikor is sok alap bevásárol az év első napjaiban, különösen, ha az előző év is jó volt. Az olaj emelkedése viszont némiképp meglepő, mivel több olyan tényező is hat a kőolaj árfolyamára, ami keresztbe tehet a két és fél éve tartó emelkedő trendnek.

A FUNDAMENTUMOK ALAPJÁN ZUHANNIA KÉNE AZ OLAJÁRNAK

Egyelőre tartja magát a fekete arany, de a bővülő kitermelés nyomást gyakorolhat az olajárra, hiszen

  • újra beindult és egyre nagyobb méreteket ölt a kifejtés az Északi-tengeren,
  • Oroszország – az OPEC-el kötött kitermelés-korlátozási megállapodás ellenére – 30 éves csúcsra növelte 2017-es olajtermelését, ami 2018-ban várhatóan tovább nő majd, valamint
  • az amerikai kitermelés is meredeken emelkedik, közelíti a valaha látott legnagyobb értéket (napi 10 millió hordó).
Iráni válság kép bejegyzésbe

Ha elmélyül az iráni krízis, folytatódhat a long trend az olaj árfolyamában.

A GEOPOLITIKAI KOCKÁZATOK DRÁGÍTJÁK AZ OLAJAT

Több olyan világpolitikai kockázat is jelentkezik egyszerre, ami egyre feljebb srófolja a fekete arany árát, többek között

  • az iráni tüntetések (és egy esetleges külső beavatkozás esélye) és
  • az orosz-kínai együttműködés (Oroszország ugyanis termelésének egyre nagyobb hányadát adja el Kínának, ebben az évben napi 200 ezer hordóval is nőhet az exportja. Ez pedig hiányt okoz Európában).

HA NINCS KRÍZIS, NEM VÁROK TARTÓS EMELKEDÉST

A veteránok emlékezhetnek arra, hogy a 2009-es iráni tömegmegmozdulások okozta áremelkedés sem bizonyult igazán tartósnak. Valószínűleg azért, mert eközben az USA termelése folyamatosan nőtt, importja csökkent a világpiacon.

Az gondolom, hogy az USA termelőire hárul most a legnagyobb figyelem, ők lehetnek az úgynevezett kiegyenlítő szelep, tehát a termelési adatoktól a közeljövőben nagyon sok függ. Amennyiben nem alakul ki igazán mély válság a Közel-keleten, akkor az amerikai készletadatok és az export-import alakulása határozhatja meg az olajárakat 2018-ban.