Mint a “megélhetési” traderek többsége, a két ünnep között én is

  • szummázom az eredményeimet,
  • kiértékelem a teljesítményemet,
  • felülvizsgálom a trading üzleti tervemet, valamint
  • felkészülök és célkitűzéseket gyártok 2018-ra.

 

GLOBÁLIS BUBORÉK – ILYEN MÉG NEM VOLT!

Több szempontból is tanulságos évet tudhatunk magunk mögött: rég nem látott, villámgyors felfutások szemtanúi lehettünk. Persze a rutinos rókák, akarom mondani farkasok már láthattak hasonlót, például a 2000-es dot.com lufi idején. 2017 a globális lufi éve volt: a kryptopénzek mellett az ingatlanpiaci árak is elszálltak, valamint a világ részvénypiacai is egytől egyig meseszerű emelkedést produkáltak. Erről bővebben az Összeomlás a láthatáron! című blog bejegyzésemben olvashatsz, ide kattintva. Még a BÉT, pontosabban a Lőrinc-papírok (Konzum, Opus) is kivívták a nemzetközi befektetők figyelmét. És itt jön a képbe a tömegpszichológia, mint a tőzsdei kereskedés egyik meghatározó tényezője.

 

A TŐZSDEPSZICHOLÓGIÁT NEM  KI-, HANEM MEGJÁTSZANI KELL!

Ha valami a közbeszéd tárgya lesz, nem a észérvek (vagyis nem a fundamentális- és/vagy technikai kép), hanem a mánia alakítja az árfolyamokat. Nekünk spekulánsoknak érdemes elgondolkodnunk azon, mely szektor, mely tőzsdei termék lesz a következő hype áldozata. Megfelelő kockázatkezeléssel és minimális tőkével igen szép hozamokat lehet elérni! Ehhez ajánlom Helmut Hornstein – Tőzsdepszichológia befektetőknek című könyvét, ami zseniálisan bemutatja a tömegek tőzsdéhez való viszonyulását. Ez valószínűleg sosem fog már változni, így érdemes néha megjátszani azt, amitől óvva intenek, esetleg korainak, merésznek tűnik.

Egy biztos: a gondolkodást, a befektetett munkát itt sem lehet megkerülni, de ezek pont arra jók, hogy fejlesszük például az alkalmazkodó képességünket. Ez a napi szintű kereskedésben egyébként is életbevágó, függetlenül attól, hogy swing- vagy daytraderek vagyunk.

A buborékok nem tartoznak a hagyományos kereskedési döntések közé. Ilyenkor általában a bizonytalanra játszunk, agresszíven, kis téttel a nagy hozam/kockázat reményében.

Tőzsde pszichológia kép bejegyzésbe.

Vicces(?) ábrázolása ez a mindenkori tőzsde pszichológiának. Többek között ennek köszönhetően alakulnak ki a pénzpiaci buborékok is.

 

MI RONDÍTHAT BELE A “BOLDOG” BIKAPIACBA? 

Minduntalan emelkedünk, no de mely tényezők együttállása válthatja ki a trendfordulót? Kattints ide, hogy képbe kerülj! Az előzményekről sem szabad megfeledkeznünk, mégpedig a 2008-as amerikai jelzálogpiaci válságról, ami gazdasági világválság néven híresült el. Legyünk őszinték és tisztánlátók: ez egy csalássorozat eredménye, amit nem sikerült megszüntetni, csak tünetkezelni. Olyan ez, mint a Neocitran: nem gyógyulsz meg tőle, csak jobban érzed magad. Az említett gyógyhatású készítmény ilyen szempontból doppingnak (vagy placebónak?) minősül.  Ne áltasd magad a megfázás elleni készítményekkel, végül úgyis az immunrendszered győzi le a betegséget!

A világgazdaság is attól lett jobban, hogy az amerikai jegybank mennyiségi lazító programsorozatának (QE1, QE2, és QE3) köszönhetően irdatlan mennyiségű, fedezetlen pénzt nyomtattak és dobtak piacra, kényszerítve ezzel a vezető gazdaságokat az újraindulásra. Ne legyenek kétségeink, ez a lökés csak elodázta az igazi válságot, de a veszélyét nem szüntette meg! Figyeljük hát a fordulatra utaló fundamentális és technikai jeleket!

Kíváncsi vagy, milyen szabályrendszer alapján azonosítom 84%-os megbízhatósággal a trendfordulókat? Gyere el a tavaszi tőzsde tanfolyamaimra, ahol nemcsak stratégiákat kapsz, hanem valódi tőzsdei kereskedőt faragok belőled!