Alapvetően nem szeretek jóslatokba bocsátkozni, hiszen nem tudom és nem is akarom kitalálni a jövőt. A geopolitikai-, makrogazdasági-, és tőkepiaci folyamatokból azonban valószínűsíteni, következtetni lehet a jövő évi bekövetkező és be nem következő eseményeket, melyekre érzékenyen reagálhatnak a pénzpiacok.

 

AZ USA ÉS EURÓPA TÁVOLODIK EGYMÁSTÓL

Az Egyesült Államokban a demokraták szeretnének minél több szavazatot elcsaklizni a republikánusok elől a 2018-as félidős választásokon, miközben a költségvetésre irányuló figyelem (fegyelem?) teljesen hiányzik a kormányzásból. Az USA minduntalan az államadósság problémájával küzd, nem győzik feljebb és feljebb emelni az adósságplafont. A republikánusok adócsökkentési törekvései ráadásul komoly kiesést okoznak a bevételi oldalon. A Federal Reserve-re és vele együtt az új jegybank elnökre, Jerome Powell-re mindenesetre nagy felelősség hárul.

Az összességében pozitív amerikai makroadatok bizakodásra adnak okot, figyelembe véve a befektetői hangulatot és várakozásokat a FED szigorú monetáris politikát hirdetett 2018-ra. Amennyiben nem kell félbeszakítania a kamatemelési ciklust, gyakorlatilag a dollár stabilitása biztosra vehető a következő esztendőben.

Egy meglehetősen ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi: a DAX és az S&P-500 jelenleg negatív korrelációt mutat. Ez azért meglepő, mert az amerikai piac jellemzően az európait is húzza magával. Politikai szinten a német kormányválságot (Németországnak még mindig nincs kormánya!), makro szinten az Európai Központi Bank bizonytalanságát lehet említeni: az öreg kontinens gazdasági növekedésével kapcsolatban ugyan derűlátóak, azonban – az óvatosság jegyében – gazdaságélénkítő eszközök bevetését helyezték kilátásba, amennyiben a szükség úgy kívánja. Technikailag is eltávolodott egymástól a két részvényindex, amit az alábbi chart kiválóan szemléltet.

DAX és S&P-500 negatív korrelációja kép bejegyzésbe.

Miközben a DAX a konszolidációt követően sávozik, Amerika újabb és újabb csúcsokra jut.

 

MELY PAPÍROKBAN VAN HOSSZABB TÁVON IS NÖVEKEDÉSI POTENCIÁL?

Ilyenkor a legalapvetőbb kérdések (a teljesség és a részletek igénye nélkül):

  • Növekedés előtt áll a szektor?
  • Húzóvállalata az ágazatának a kiszemelt cég?
  • Hosszú távon életképes a vállalat, van benne növekedési potenciál?
  • Mit vetítenek előre a cég pénzügyi mutatói?
  • Fundamentálisan alul vagy felülértékelt?
  • Van mögötte valamilyen sztori (felvásárlás, összeolvadás, stb.)?
  • A technikai kép alapján van jó vételi lehetőség?

A portfóliómat a biztos talajt jelentő blue chipek és kockázati részvények egyaránt alkotják.

 

KIVÁLÓ VÉTELI LEHETŐSÉGET KÍNÁLÓ BLUE CHIP-EK 

Walt Disney Co.

Az egyik személyes kedvencem: tudják, hogy mikor, mit, és mennyiért kell felvásárolni. Az eddigi akvizíciókból is jól jöttek ki (pl. Lucasfilm), a mostani pedig még nagyobb durranásnak ígérkezik. Twenty-First Century Fox bekebelezésével a filmipar két legnagyobbja lép fúzióra. A másfél év múlva záródó, 50 milliárd dolláros üzlettel a Disney a Fox 50%-ába vásárolja be magát, mellyel többek között az Avatar, az X-Men és számos Marvel szuperhősfilm jogait is magáénak tudhatja, valamint a Fox összes stúdióját, kábelszolgáltatását és a nemzetközi televíziós szolgáltatását is egy az egyben átveszi.

Kép a Walt Disney vételi lehetőségről kép bejegyzésbe.

A technikai kép heti felbontásban egy long trendet követő ék alakzatot mutat, amiből long irányú kitörést várok. Entry: 101, stop loss: 86, target: 160, reward/risk: 4/1

Amazon

Jeff Bezos könyvekkel foglalkozó webshopja világméretűvé nőtte ki magát, a világ leggyorsabban gazdagodó emberévé téve ezáltal tulajdonosát. Az Amazon nem elégszik meg a jelenlegi internetes dominanciájával, hanem betör az élelmiszer piacra is: a Whole Foods nevű, organikus ételeket forgalmazó amerikai kiskereskedelmi lánc felvásárlásával a Wal-Mart és a Target orra alá is sikerült borsot törnie. A részvény árfolyama stabilan a bűvös 1000 dollár felett tartózkodik, egy 10-15%-os korrekciót, valamint a tátongó rés bezáródását követően újra 1200 fölé mehet az internetes óriás részvényárfolyama, később pedig az 1400-as szint sem elképzelhetetlen.

Amazon részvény grafikonja kép bejegyzésbe.

Miután az árfolyam legalább részlegesen bezárta az űrként tátongó rést, a pozitív vállalati hírek és eredmények hatására “lavadászhatja” a mindenkori csúcsot. Entry: 1010, stop loss: 930, take profit: 1210, reward/risk: 2,5/1

Tencent

A világ legnagyobb lélekszámú országa, Kína, ahol az életszínvonal rohamosan növekszik, megnyitja tőkepiacát, illetve gazdasági reformjaival kedvező hatást gyakorol a befektetői érdeklődésre. Ez különösen látványos a kínai tech szektorban, ahol a piacvezető Tencent részvényei közel 120%-kal emelkedtek 2017-ben. A piaci kapitalizáció szempontjából év végére a kínai tech óriás a világ öt legnagyobb vállalata közé emelkedett, megközelítette az 500 milliárd dollárt. Halkan jegyezném meg, hogy ez már a Facebook szintje… Véleményem szerint 2018-ban a Tencent árfolyama tovább emelkedhet, ezzel megszorongathatja amerikai vetélytársát, az Apple-t.

Tencent technológiai gyártó grafikonja kép bejegyzésbe.

Egy korrekciót követően kialakulhat a trend 4. hulláma, amit egy újabb felhúzás követhet egészen 640-ig.

CIG Pannonia

Akik ismernek, tudják, hogy nem igazán garázdálkodom a magyar piacon a jellemzően alacsony likviditás és volatilitás miatt. A CIG viszont most bombaformát mutat és megmozgatta a fantáziámat: a jó negyedéves jelentések, valamint az MKB biztosítók felvásárlása pozitívan hatott a biztosító részvényárfolyamára. A piaci részesedését egyre inkább növelő vállalatban bőven van még növekedési potenciál, akár 900-ig is menetelhet a papír!

CIG pannonia vételi lehetőség kép bejegyzésbe.

Az elrugaszkodó gap visszatöltését követően kiváló vételi lehetőség mutatkozik. Entry: 375, stop loss: 300, target: 550, reward/risk: 2,3/1

 

NAGY PROFITTAL KECSEGTETŐ FELTÖREKVŐ VÁLLALATOK

Az Egyesült Államokban a 2000-es évektől kezdve az üzemekben megszűnt munkahelyek 87%-a az automatizáció és a hatékonyságjavító beruházások miatt tűnt el, és mindössze csak 13%-uk szűnt meg az erős külföldi verseny miatt. Ez a folyamat várhatóan tovább folytatódik, ráadásul Trump protekcionista politikája miatt (további munkahelyek szűnhetnek meg) fel is erősödhet. A helyi cégekre egyre nagyobb nyomás nehezedik arra vonatkozóan, hogy többet termeljenek az USA-ban. A robotika segítségével alacsonyan tarthatják a költségeket: ugyan nagyobb tőkebefektetést igény a vállalatok részéről, de a kevesebb alkalmazott miatt hosszabb távon garantált a megtérülés. Amennyiben ezek nem osztalékfizető részvények (vagyis a tulajdonosok negyedéves kifizetése nem csökkenti a vállalatok profitábilitását), az beépülhet és lecsapódhat a papírok árfolyamába, biztosítva ezáltal a felértékelődést.

Rockwell

A Rockwell okos gyártói rendszerek fejlesztésével foglalkozik, ezen belül széles termékskálát kínálnak, például grafikus terminálokat, ipari számítógépeket, szoftvereket fejlesztenek, melyek segítségével tesztelhetik és optimalizálhatják a gyáron belüli folyamatokat. A vállalat mutatói folyamatosan verik az elemzői várakozásokat, a befektetők viszont óvatosak a céggel, ugyanis a hosszú távon is növekedést garantáló  gigatenderek ezidáig elmaradtak. Most viszont az amerikai cégek hazacsábításával temérdek megrendelést kaphat a vállalat.

Rockwell vételi lehetőség kép bejegyzésbe

Jó beszállási lehetőség mutatkozik 4.40-nél, ahol egy jelentős megegyzési szint húzódik. Entry: 4.40, stop loss: 0.30, target: 18.50, reward/risk: 3,6/1

Cognex

A vállalat profilja alapján a különböző folyamatok felgyorsításában tud segíteni, például különböző termékek automatikus szortírozásában, a hibás termékek kiszűrésében, vagy a vonalkódok szkennelésében. A vállalat legutóbbi 16 negyedéves jelentésében közzétett eredmények mind a várakozásoknak megfelelően vagy afelett alakultak. Az árbevételüket jövőre 13%-kal szeretnék növelni, ami abszolút reális célkitűzés. A cég részvényárfolyama 2016-ban 112%-ot emelkedett, a megindult korrekciót a Fibo 38,2-es szintje foghatja, ahol nem mellesleg egy rés is nyitva maradt. Innen a felülteljesítő negyedéves jelentések támogatásával északnak indulhat a Cognex árfolyamszalagja.

Cognex vételi lehetőség kép bejegyzésbe

A Cognex esetében a Fibo stratégia lehet nyerő. Entry: 48.50, stop loss: 36.50, target: 73.00, reward/risk: 2/1

Érdekel, mi alapján elemzem és választom ki az átlagon felüli hozammal kecsegtető papírokat, hogyan alkotok részvény portfóliót? Gyere el a a haladó szintű “Urald a piacot!” képzésemre, melyről bővebb információ ide kattintva olvashatsz!

 

MI LESZ A FORINTTAL 2018-BAN?

A környezetemben nemcsak a pénzpiaci szakembereket, hanem számos cégvezetőt és magánembert is foglalkoztat a magyar fizetőeszköz sorsa. Mint tudjuk a forint alakulását alapvetően 3 tényező határozza meg:

  • A közép-európai régió és Magyarország gazdasági teljesítménye
  • A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája és intervenciói
  • A befektetési alapok stratégiája és spekulációi

Mindhármat mélyrehatóan kell vizsgálni annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk a magyar fizetőeszköz reális értékéről és várható alakulásáról.

A 2018-as évet ketté választanám: az év első felében a forint irányát az extrém laza monetáris politika és a deviza gyengén tartásának célja határozhatja meg. Véleményem szerint az MNB januártól kezdődő lazítása minimális hatással lesz a forintra. A jegybank számára az ideális sáv az euróhoz viszonyítva 305 és 315 közé tehető. Ha 305 alá megy az euró-forint jegyzés, akkor arra ismét reagálhat az MNB. Ez a reakció elsőként egy szóbeli intervenció lehet, vagyis közleményben/nyilatkozatban utalhatnak a további lazításra. Amennyiben ez hatástalan lenne, akkor tovább vághatják az egynapos kamatot.

Az év második felében csökkenhet az Magyar Nemzeti Bank elkötelezettsége a gyenge forint mellett. Egyrészt a tavaszi parlamenti választások után kevésbé lehetnek érzékenyek a magyar döntéshozók az árfolyamra, másrészt az infláció is közelebb kerülhet a jegybank 3%-os céljához, amivel csökkenhet a további lazítás tere. Idővel rákényszerülhet az MNB, hogy a költségvetési és a monetáris politikát feszesebbre vegyék. Ha ez elmarad, az a makrogazdasági egyensúlytalanság kockázatával járna. Emiatt a forint akár már a harmadik negyedévben benézhet 300 alá az euróval szemben. Ezzel párhuzamosan a dollárral szemben 250 alá erősödhet a forint egy éven belül.

Nem tartok attól, hogy a magyar gazdaság túlfűtötté válna, vagy attól, hogy az infláció elszállna, valamint azzal kapcsolatban sem aggódom, hogy a forint esetleg sérülékennyé válhat az alacsony kamatok miatt. Részemről a megoldás tehát a sáv- és szintkereskedés!

A forint alakulásának várható kimenetele az euróhoz viszonyítva 2018-ban kép bejegyzésbe.

Fundamentális szinten a forint erősödését várom 2018 második felében. Technikai megerősítés lehet a mozgóátlagok által kialakított halál kereszt!

Érdekel, hogyan csináltam a tőkémre vetítve közel 30%-ot a forintra írt stratégiámmal? Iratkozz fel az ingyenes tőzsdei ahol publikálom a forintra vonatkozó pozícióimat (is).

 

KIPUKKAD A BITCOIN LUFI?

Ahogy emelkedik a BTC árfolyama, úgy akar egyre több ismerősöm beszállni, még olyanok is, akik sosem fektettek kockázatosabb eszközökbe. Mondanom sem kell, ahogy emelkedik a Bitcoin és vele együtt a többi altcoin árfolyama, úgy néznek rám egyre furcsábban a barátaim, amiért életük üzletéről beszélem le őket. Nem csoda a nagy érdeklődés: mire leírom egy papírra, hogy mennyit ér 1 Bitcoin, akár 100 dollárt is képes drágulni. A BTC árfolyama csak idén több mint 1000%-os(!) hozamot produkált. Az utóbbi hetek egyik legfontosabb hírére, miszerint decemberben elindul a legismertebb kryptodevizára történő spekuláció a chicagói tőzsde határidős és opciós piacán, újabb vételi impulzust kapott a BTC árfolyama (a Bitcoin bevezetéséről a CME-re és CBOE-re itt olvashattok bővebben).

A közgazdasági egyetemeken, amikor a Giffen-jószágok témakörével foglalkoznak, újabbak a Bitcoin-t emlegetik tipikus példaként. A BTC-t a mánia hajtja felfelé: az, hogy az emberek elhiszik, hogy holnap még drágább lesz. Vagyis egy olyan termék, ami minél drágább, annál inkább nő a kereslet iránta. Van olyan unortodox közgazdász ismerősöm, aki a Bitcoin-t a Veblen-jószágokhoz sorolja, amelyek ugyan hasonlók a Giffenekhez,  de annyiban különböznek, hogy trendi, menő dolog birtokolni őket, és ezért luxuscikkek. Ez a megközelítés számomra amiatt elgondolkodtató, hogy sem a Bitcoin, sem a többi szuperpénz nem képes a pénz klasszikus funkcióját betölteni… Digitális pénznek mondják, mégsem fizetnek vele, pontosabban lehet, hogy fizetnének, de nem fogadják el. Nincs gazdasági teljesítmény mögötte, kizárólag a Blockchain-háttértechnológia adhat neki értéket és az, hogy véges mennyiség áll belőle rendelkezésre, vagyis nem reprodukálható.

Érdekes tény, hogy a Bitcoin tulajdonosok 97%-ának kevesebb, mint 1 BTC-je van, mindeközben a maradék 3%-nál van a Bitcoin dollárban kifejezett összértékének 87%-a. Mellékesen jegyezném csak meg, hogy a piramisjátékok is hasonló tulajdonlási arányt vázolnak.

A Bitcoin tipikus példája a buboréknak. Még a korosabb befektetők sem láttak hasonlót életük során, a Bitcoin már olyan nagy emelkedést mutat, hogy leginkább egyetlen buborékhoz hasonlítható, a holland tulipánmániához. Mindenesetre nemcsak a Bitcoin-nal, hanem a többi kryptovalutával kapcsolatban is mindaddig szkeptikus vagyok, amíg valamelyik jegybank nem fogadja el hivatalos fizetőeszközként. Ilyen volatilitás és árfekvés mellett pedig egész egyszerűen nem építhető be a mindennapokba, mint általánosan elfogadott pénz, valamilyen úton-módon szabályozni kellene. A törekvéseket tekintve az EKB tűnik a legaktívabbnak, aki felszólította az európai bankokat, hogy gyorsítsák fel az azonnali átutalási rendszerük kiépítését, amellyel a banki tranzakciók rögtön teljesíthetők. A pénzintézetek ezzel védekezhetnek a monetáris politikát is veszélyeztető digitális pénzek “csábítása” ellen. A svédek úttörőként már megtették az első lépéseket a saját digitális devizájuk bevezetésére vonatkozóan. Vajon ki a következő?

Egy két héttel ezelőtti szakmai kerekasztal beszélgetésen előkerült a Bitcoin, mint elkerülhetetlen téma. Tőlem is megkérdezték, mit várok tőle, mire ezt válaszoltam: “A Bitcoin árfolyama még idén 20.000 dollár vagy még több is lehet. Az is lehet, hogy tévedek. Térjünk vissza erre akkor, ha 1 BTC 100 dollárt ér majd.” Ezzel talán mindent elmondtam.

Bitcoin zuhanás kép bejegyzésbe

20.000 után jöhet a korrekció. Vagy egy nagyobb rebound, esetleg szakadás? Meglátjuk, én mindenesetre óvakodom a “függőleges” chart-októl, azokkal sosincs rendben valami…

 

ARANY

Úgy vártam már az év végét, mint más a Reszkessetek betörőket Karácsonykor. Tőzsdei kereskedőként ilyenkor annak drukkolok, hogy legyen egy év végi részvénypiaci felhúzás (Mikulás-rally), ami lenyomhatja az arany árát, hogy olcsón be tudjak vásárolni. Tényleg, mikor számít olcsónak az arany? 1200 alatt mindenképpen, hiszen ez a dollárban kifejezett kitermelési ára unciánként. Jellemzően 1240 és 1200 környékén szokott fordulni. A technikai kép figyelembevételével, 4 órás chart-on meg is van az első belépőm (Fibo 38.2), amit szintén egy Fibo stratégiával szeretnék megfejelni. Meglátjuk, mit hoz a január, reményeim szerint az 1300-at is levadásszuk!

XAU/USD chart 4 órás idősíkon kép bejegyzésbe

A következő belépőt szintén H4 idősíkon, szintén Fibo stratégiával képzelem el. Az első profitrealizálást 1270-nél tervezem.

Érdekel, hogy miért pont most veszek aranyat, meddig fogom tartani, egyáltalán miért olyan jó üzlet ez? Válj Te is hivatásos tőzsdei kereskedővé, amihez elengedhetetlen segítséget nyújtanak az általam szervezett tőzsde tanfolyamok

 

Érdekes év elé nézünk, egyelőre száguld a Mikulás-rally (amiről bővebben itt írtam), túláradó befektetői optimizmus jellemzi a tőkepiacokat. Jövőre is lesz lehetőség bőven, aki lemaradt az idei bikapiacról, jövőre még elcsípheti a végét! Ha bármivel kapcsolatban kérdésed lenne, ne habozz, vedd fel velem a kapcsolatot! Ha pedig komolyan gondolod a tőzsdézést és szeretnéd kitanulni a szakma csínját-bíját, ismerd meg az akadémai rendszerben zajló tőzsde tanfolyamaimat!

Köszönöm mindenkinek, aki bizalmat szavazott nekem és részt vett az őszi képzés sorozaton, valamint azoknak, akik követik a munkásságomat! Az év utolsó 2 hete számomra a családról, az ünnepekre való készülődésről, valamint a pihenésről, feltöltődésről szól. Idén már csak korlátozottan leszek elérhető, ezért a kérdéseiteket nem garantálom, hogy 48 órán belül meg tudom válaszolni.

Mindenkinek békés, áldott Karácsonyt, valamint tartósan emelkedő hozamgörbét kívánok 2018-ra!