Sokan kérdezik, hogy milyen befolyással bírnak a médiában elhangzó hírek a kereskedésemre? Mire fókuszálok, melyek azok a kiemelt gazdasági események, bejelentések, amelyek befolyásolják a döntéseimet?

LE MEREM FOGADNI, HOGY A TECH TÁBORT ERŐSÍTED!

Mielőtt megkapnád a fent említett kérdésekre a választ, vizsgáld meg a saját kereskedési szemléletmódodat. Le merem fogadni, hogy a stratégiádat kizárólag a technikai elemzés ismérvei alapján alkottad meg. A chartisták hatékony piacok elméletének hívei, vagyis ők egységesen azt az álláspontot képviselik, hogy minden egyes piaci információ (hír, makroadat, stb.) beépül az árba, azokkal külön felesleges foglalkozni. Önmagában ezzel a megközelítéssel viszont nem fogsz hosszú távon pénzt keresni!

A következőkre is szükséged lesz:

  • Pszichológiai felkészültség
  • Kockázatkezelés, és az ennek megfelelő pozícióméretezés
  • Money management szabályok
  • Fundamentális elemzés

Statisztikák bizonyítják, hogy a technikai kereskedők 70%-a figyelmen kívül hagyja piaci fundamentumok vizsgálatát, mondván az nem az ő kenyerük, hanem a hosszú távú, Buffet-féle befektetőké. Ők kizárólag az árfolyamgrafikonon található információk alapján hoznak üzleti döntést, nem számolnak a gazdasági események, makroadatok, vállalati jelentések hatásaival.

Szakmai véleményem szerint a technikai analízis önmagában kevés, tisztában kell lenned az alapvető piaci fundamentumokkal, az általános befektetői hangulattal, a vezető jegybankok monetáris politikájával, a vállalati víziókkal, stb.!

Ismerek olyat, aki kizárólag online híradók, rádiók adásait nézik és hallgatják. Ők azok, akik igénylik a folyamatos megerősítést, mivel abszolút nem biztosak a saját stratégiájukban. A hírek számukra a remélt irány, valamint az emelkedéssel vagy eséssel kapcsolatos várakozás megerősítésére szolgálnak.

Aki ebbe a típusba tartozik, jellemzően érzelmi megerősítésre vár a hírek hallatán. Nem beszélve arról, hogy rendszerint késleltetett információkat kap, így a nagy, emelkedő vagy eső momentumokba nem tud bekapcsolódni.

Magadra ismersz? Melyik típusba tartozol? Én azt javaslom, hogy tartozz a maradék 10%-ba, s légy „hibrid” kereskedő!

Döntésképtelen trader kép bejegyzésbe

Melyik a jobb: a fundamentális vagy a technikai elemzést? Nem kell döntened, válaszd mindkettőt, s így leszel igazán hatékony!

“KÉT MANKÓ”-ELV

Amikor azt kérdezem szakmai berkekben, hogy melyik a fontosabb: a fundamentumok vagy a technikai kép? Szinte kivétel nélkül vagy az egyik, vagy a másik mellett kezdenek korteskedni. Miután meghallgatom az okfejtéseket, rendszerint visszakérdezek:

„Melyik fontosabb a madárnak: a jobb vagy a bal szárnya?”

Azt tanácsolom, hogy kerülj képbe fundementális síkon, legyen forgatókönyved a közép- és hosszútávon várható mozgásokról. Technikai elemzést pedig csak ezután végezz, ahol kizárólag az ár legyen a döntő tényező. Maradj objektív és mérlegelj, hogy megéri-e benyitnod az adott trade-et! Ezt hívom “két mankó”-elvnek, ugyanis a két támaszték sokkal nagyobb stabilitást, kiegyensúlyozottságot ad, ami az egyenlegemben is meg fog mutatkozni!

Ha nem látod be, hogy párhuzamosan, egyszerre mindkét síkon kell gondolkodnod, még nem vagy érett a trading-re!

Nem jönnek a várt eredmények? Azt javaslom, hogy kutasd fel az okokat, amik veszteségekhez vezetnek, valamint iktasd ki a rossz szokásokat, melyek meggátolnak a sikeres kereskedésben!

Ha szeretnél értesülni az aktuális piaci helyzetről és a napindító kereskedési ötleteimről, iratkozz fel ingyenes tőzsdei hírlevelemre!