Az év vége mindig felfokozott hangulatot hoz a világ tőzsdéin, a Mikulás-rally jellemzően már november közepe óta beszédtéma. Vajon tudod-e pontosan, hogy eredeti értelmében mit is jelent, támaszkodhatsz-e rá a kereskedéseid során?

A MIKULÁS-RALLY ELMÉLET

A decemberi időszak hagyományosan erős a részvénypiacokon, ennek hátterében több ok is húzódik:

  • A nagy piaci szereplőknek, fund-oknak elemi érdeke a magas év végi záróár, hiszen az egész éves teljesítményüket befolyásolja.
  • Sok amerikai nagyvállalatnál év végi bónuszokkal motiválják a munkavállalókat, akik ennek egy részét részvény-befeketetésekre fordítják.
  • Decemberben a szokásosnál jóval alacsonyabb a likviditás a piacokon, így könnyebb elmozdítani az árfolyamokat, ugyanakkor a short típusú megbízások száma is csökken.
  • Fontos tényező még az adóoptimalizálás és a jelentési kötelezettség miatti portfólió átrendezés.

A befektetők többsége ezeket felismerve tudatosan készül a Mikulás-rallyra, november végén-december elején emiatt vásárolják a részvényeket, így a jelenség sok esetben önbeteljesítő jóslattá válik.

MI A MIKULÁS-RALLY EREDETI JELENTÉSE?

A hagyományos év végi áremelkedések jelenségét először Yale Hirsch figyelte meg 1972-ben. Az eredeti definíció szerint a Mikulás-rally az utolsó 5 decemberi- és az első két januári kereskedési nap. Ez a meghatározás mára felhígult, ugyanis a befektetők egyik kedvenc naptárhatása sokak szerint Karácsony és Újév között mutatkozik meg a leginkábbbb, de vannak, akik szerint egész decemberben megfigyelhető a jelenség. A legtöbb tanulmány is az utóbbi időszakot vizsgálja.

Kép a Mikulás -rally alakulásáról az elmúlt 20 évben bejegyzésbe

Jól látható, hogy az elmúlt 20 évben a jelenség érvényessége és a részvénypiacra kifejtett hatása megkopni látszik.

AZ IDÉN IS MEGISMÉTLŐDIK A MIKULÁS-RALLY?

2017-ben túláradó optimizmus jellemezte a tőzsdéket, tovább szaladtak felfelé a vezető indexek. Jelenleg mind az amerikai, mind az Európában irányadó német piac emelkedő trendben van, de az utóbbi esetében bizonytalanságra számítok. A német kormányalakítási válaság akár 12500 pontra is visszalökheti a DAX árfolyamát, ezt követően indulhat egy emelkedő hullám. Az S&P-500 esetében – miután a világindex könnyedén vette a 2600-as “akadályt” – rekorddöntésre számítok, 2700 pontos célárral a következő 4 hétben. Mivel az év végi vásárlásokat töb fundamentális tényező is támogatja, a technikai kép egyértelmű long irányt mutat, így idén is minden esély megvan a Mikulás-rallyra. Beszállási megerősítésnek jó lehet, de inkább használjunk jól felépített kereskedési stratégiát. Egy ilyen megfigyelésre önmagában soha ne alapozz befektetést! A múltbeli hozamok mint tudjuk nem jelentenek indikációt a jövőre nézve.

NEKEM KAPÓRA JÖTT

Én már eszközöltem egy részvénybefektetést, mégpedig a Tesla-ba vásároltam be magam. A belépést kiváltó indok a technikai képen tátongó rés betöltődésére való reakció a 308.5-ös szint visszatesztelésével, valamint a Tesla régóta várt e-kamionjának megjelenése körüli felhajtás volt. Megerősítést jelentett a nagy eséllyel bekövetkező Mikulás-rally, ami támogathatja a 333-as target elérését. Jelen pillanatban 317.55-ön áll a TSLA árfolyama. 🙂

Kép a TSLA long pozícióról bejegyzésbe

Ha szeretnél elemzéseket kapni, valamint értesülni a részvény- és devizapiaci befektetéseimről és kötéseimről, iratkozz fel ingyenes tőzsdei hírlevelemre itt!