A 2000-ben tapasztalt internetes lufi, de a 2008-as lakáshitel buborék sem érhet a nyomába annak a túlfűtöttségnek, amit idén tapasztalhatunk a piacokon. 2017 ugyanis minden kétséget kizáróan a globális lufi éve.

A Mauldin Economics összegyűjtötte, hogy mely piacokat érinti érinti a buborék kialakulása:

1. KRYPTODEVIZÁK

Jelenleg 180 hivatalos – jegybankok által is elismert – fizetőeszköz van a pénzpiacokon. Ehhez képest kb. hatszor több digitális pénz van “forgalomban”, élükön a Bitcoin-nal, aminek a piaci kapitalizációja csaknem 50-szeresére, 65 milliárd dollárra nőtt az elmúlt 4 évben.

2. INGATLANPIAC

A világon csaknem mindenhol az egekbe szöktek a lakásár indexek: Ausztráliában és az USA-ban majdnem megduplázódtak az ingatlanárak, Kanadában viszont több mint 10-szeresére(!) nőttek. Európa még viszonylag jól tartja magát a maga 30%-os drágulásával.

3. RÉSZVÉNYEK

A F.A.A.N.G. névre keresztelt tech papírok (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) több mint 30%-os növekedést produkáltak, az S&P kosár emelkedéséhez 5,5%-ot hozzátéve. A Tesla sem tétlenkedett: a világ negyedik legnagyobb autógyártójává lépett elő, ami a  piaci kapitalizációt és a 2016-os autóértékesítéseket illeti. A General Motors, a BMW, vagy a Toyota is csak távcsővel figyelik Elon Musk cégének térnyerését.

Globális buborék kép bejegyzésbe

Nemcsak a részvénypiacok vannak túlhúzva, hanem gyakorlatilag minden. Ha ez egyszer beérik…

4. GÉPJÁRMŰ HITELEK

2010-hez képest közel 70%-kal több autót lízingelnek. 2010 óta 23 milliárd dollárnyi autóhitelt vettek fel az emberek, ami sosem látott méreteket ölt.

5. VÁLLALATI HITELEZÉS

Az elmúlt 7 évben 54%-kal nőttek a vállalati hitelkihelyezések, jelenleg közel 6 billió USD hitel forog.

6. BENCHMARKOK

A részvénypiaci túlfűtöttséget már csak a benchmarkok (irányadó indexek) szárnyalják túl. Az elmúlt időszak szinte korrekció nélküli emelkedésére emberemlékezet óta nem volt példa. A fund-ok “nyelik” a pénzt, boldog-boldogtalan a befektetési alapokat választja invesztícióként.

MI VÁRHATÓ?

Meddig tarthat az emelkedés? Mikor pukkan a lufi? Abban biztos vagyok, hogy a bika trend nem tart sokáig, illetve hogy az “okos pénz” lassan kezd áthelyeződni a másik oldalra. Az átcsoportosítást a nagykutyák mindenesetre megkezdték…