A kryptovaluták körüli felhajtás révén napi szinten találkozhatunk a témát érintő híradásokkal. Tény, hogy óriási hype veszi körül a digitális pénzeket, azonban komoly fenntartásaim vannak a szuperdevizákkal kapcsolatban. Vegyük sorra a TOP3-at:

BITCOIN (BTC)

Nem gondolom, hogy rövid távon általánosan elfogadott, kereskedelmi világvalutaként tartják majd számon a Bitcoin-t, ugyanis a rohamosan növekvő BTC árfolyam várhatóan deflációs sprilált okozna a kereskedelemben. Az viszont már egyértelműen kivehető, hogy a Bitcoin menedékvaluta státusza kezd kialakulni.

Bitcoin árfolyama kép bejegyzésbe

A BItcoin amerikai dollárban kifejezett árfolyama ellentmondást nem tűrően emelkedik, ami gátat szab a annak, hogy a későbbiekben fizetőeszközként tartsák nyilván. Gondolj bele, ha csak 200 dollárért szeretnél vásárolni, hogyan adnak vissza 1 Bitcoin-ból, aminek a jelenlegi árfolyama 6300 USD?

ETHEREUM (ETH)

A Bitcoin “kisöccse” egyre nagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik és bármilyen kereskedelmi ügylet kiváltható vele. Az ETH-val többek között okosszerződéseket lehetne létrehozni. Ukrajna például azt tervezi, hogy az Ethereum segítségével váltja ki az ingatlan-nyilvántartását.

Ethereum árfolyamáról dollárban kifejezve kép bejegyzésbe

Az Ethereum a legnagyobb ereménység az altcoin-ok között, azonban a hektikus mozgásával nem épp a befektetők kedvence.

RIPPLE (XRP)

A Ripple-t elsősorban bankközi átutalásoknál lehet alkalmazni, és – nagy meglepetésre – egyre több bankcsoport csatlakozik a Ripple-rendszerhez. 4 másodpercen belül lehet átutalni a világ bármely pontjára az XRP közbeiktatásával.

Ripple árfolyama dollárban kifejezve kép bejegyzésbe

A Ripple a bankszektorban válthatja be a hozzá fűzött reményeket, azonban az ETH-hoz hasonlóan kis forgalom mellett zajlik vele a kereskedés.

Ne feledkezzünk meg az altcoin-okról sem: például a NEO vagy a DASH lényeges gyorsabb elszámolást tesz lehetővé, mint a Bitcoin. Továbbá vállalati folyamatok irányításában és az aláírások hitelesítésében is jelentős szerepet tölthetnek be.

A DIGITÁLIS PÉNZEK EGYELŐRE ALKALMATLANOK A KERESKEDÉSRE

Ahogy egy korábbi cikkemben már említettem, agresszív jellegű, kockázati befektetésre kiváló lehet egy-egy felhúzást meglovagolni. A napi/heti szintű kereskedésre viszont abszolút alkalmatlannak tartom a kryptodevizákat. Hogy miért?

  • Jelenleg egy digitális pénz sem szerepel vezető jegybankok által elfogadott, hivatalos fizetőeszközök listáján, ami azt jelenti, hogy kollektív elutasítás esetén teljesen leértékelődhetnek a szuperpénzek.
  • A digitális pénzek piacán nincs meg a kellő likviditás, vagyis a kevés szereplő nem bonyolít akkora forgalmat, hogy megbízható technikai jelzések alapján lehessen „adni”-venni.
  • Nem véletlenül került idézőjelbe az „adni”, mivel a brókerek többségénél kizárólag long (vételi) pozíciók felvételére van lehetőség ezeken az instrumentumokon.
  • A volatilitás egyelőre “kezelhetetlen” a digitális pénzek piacán, 10-20%-ot is simán ingadozik az árfolyamuk napon belül, emiatt gyakorlatilag képtelenség technikai stop-ot alkalmazni a krypto trading során.
  • A brókercégek által kínált 1:5-ös tőkeáttét már barátinak mondható, viszont jellemzőbb az 1:2, ami így igencsak megdrágítja a kryptodevizákkal való kereskedést.
  • A nettó kitettséget is rendszerint maximalizálják a brókerek, a legtöbben a 10.000 eurós plafont határozzák meg, ami meglehetősen beszűkíti ezeken az ultravolatilis termékeken a trader mozgásterét.
  • A Bitcoin piacát a fejlesztők és bányászok belharca miatt összeomlás fenyegeti, miközben az altcoin-ok egyre nagyobb kapitalizációval bírnak a szuperdevizák piacán.
  • Hiányzik a nemzetközileg is elfogadott, szabályozott környezet (a németországi Bitcoin tőzsde sem az), ami a kryptopénzek kereskedését illeti. Egy globális kryptotőzsde jelenthet megoldást a problémára.

BIZTATÓ JELEK A BITCOIN ESETÉBEN

A Chicago Merkantile Exchange, vagyis a chicago-i árutőzsde nemrég jelentette be, hogy még idén megkezdődhet a kereskedés a Bitcoin határidős kontraktusaival, amennyiben megérkezik hozzájuk a felügyeleti hozzájárulás. A CME szorosan együttműködik a piacot felügyelő hatósággal, amely úgy fest, megértette a bevezetendő kontraktusra vonatkozó modelljüket.

A piaci szereplők a határidős termék szabályozott piacra történő bevezetésével arra számítanak, hogy több olyan intézményi befektető is beszállhat a kryptodevizába, akik eddig szabályozási okok miatt maradtak attól távol. Részben ezzel magyarázható a BTC iránt hirtelen megélénkült kereslet.

A kontraktus elszámolása készpénzben történik, annak alapja az úgynevezett Bitcoin Reference Rate (BRR) lesz. Ezt a mutatót tavaly novemberben vezette be a CME, a londoni Crypto Facilities kryptokereskedési platformmal egyidejűleg.. A mutatóra egyébként naponta képeznek elszámolóárat, londoni idő szerint délután 4 órakor.

TIPP

Nem feltétlenül kell bevásárolnod a drága kryptovalutákból, úgy is meglovagolhatod a digtális pénzek piacán tapasztalható őrületet, hogy nem szerzel kitettséget egyetlen szuperpénzben sem. Hogyan? Kattints ide és megtudod!