Az egyik legjobban teljesítő eszközosztály az elmúlt években minden kétséget kizáróan a kryptovaluták voltak, a legnagyobb kapitalizációval bíró digitális pénz, a Bitcoin (BTC) átlagos havi hozama az indulása óta meghaladta a 25%-ot. Ennek köszönhetően meg is ugrott az érdeklődés iránta a kisbefektetők körében, így most bemutatom, hogyan gazdagodhatsz meg a kryptodeviza őrületen anélkül, hogy közvetlenül bevásárolnál valamelyik a szuperpénzből.

BEFEKTETÉSI ALAPOK

Amíg az intézményi befektetők azon törpölnek, hogy mit is kezdjenek a kryptopénzekkel (bár a világ egyik legnagyobb bankja, a Goldman Sachs már pedzegeti, hogy létrehoznak egy olyan kereskedési részleget, amely kifejezetten kryptodevizákkal foglalkozna), addig csak az idén már 84 új krypto fókuszú és súlyozású alap indult, amellyel együtt már összesen több mint 120 kryptopénzekbe invesztáló alap létezik.

Az Autonomus nevű elemző kutatásai alapján ezek a krypto alapok jelenleg összesen 2,3 milliárd dollárt kezelnek, aminek több mint 30%-a százaléka kockázati stratégiát követ, míg a másik harmada a digitális valuták technikai kereskedésére fókuszál. A harmadik, nagyobb csoport 10%-ot képvisel, melyek mesterséges intelligáncián alapuló programokkal, illetve kvantitatív módszerekkel (pl. algoritmusok) kereskednek.

Autonomus Next krypto alapok megoszlása kép bejegyzésbe

Autonomus Next elemző cég ábrája krypto alapok megoszlásáról.

A nagyobbak közül néhányat kiemelve: a 713 millió dollárt kezelő Bitcoin Investment Trust, a nemrégiben 500 millió dollárral indult, ICO-kba fektető Fortress Investment Group, valamint a szintén induló fázisban lévő 100 millió dollárt kezelő Protocol Ventures, amely alapok alapjaként fog működni.

Egyelőre kryptopénz ETF még nem indult, Cameron és Tyler Winklevoss már több mint három éve próbálja meggyőzni az amerikai tőzsdefelügyeletet, hogy engedélyezze az első, digitális pénzre fókuszáló tőzsdén kereskedett alapot, azonban egyelőre nem adták be a derekukat, viszont azóta szép számmal szaporodnak az olyan cégek, akik hasonló kéréssel fordulnak a SEC felé. Az ARK Innovation ETF alapkezelője szerint első körben – akár egy éven belül – zártvégű Bitcoin befektetési alap jöhet létre, majd a második lépésben, körülbelül két éven belül jöhet az első Bitcoin alapú ETF.

BÁNYÁSZCÉGEK

A manapság érvényes szabályozások szerint a hagyományos pénzügyi rendszerben az országok központi bankjainak a kizárólagos monopóliuma, hogy a pénzmennyiség alakítása érdekében papírpénzt nyomtassanak, vagy épp vonjanak ki a forgalomból. A kryptodevizákat azonban nem nyomtathatják kényünk-kedvünk szerint, ezeket a pénzeket világszerte számítógépek ezrei egymással versenyezve bányásszák a közel 1000 fajta digitális valutát.

A bányászat azonban kezd egyre energiaigényesebbé, ezáltal pedig nehezebbé válni. A problémát az okozza, hogy még profi feleszereléssel is átlagosan egy évig tart, amíg sikerül egy blokkot kibányászni. Természetesen ha sikerül, akkor a blokk és tranzakciós jutalom bőven kompenzálja a bányászt, azonban a legtöbb ember inkább stabilabb cash-flow-t preferál: inkább havi szinten kevesebb, de kiszámíthatóbb hozam, mint másfél év múlva egyetlen nagy összeg. Éppen ezért a bányászok elkezdtek bányász csoportokba, úgynevezett pool-okba, szerveződni, ahol a megynyert tranzakciós és blokkjutalmat elosztják a pool résztvevői között.

A világ Bitcoin termelésének nagyjából a felét Kína adja, a legnagyobbak ezek közül az AntPool, a BTC.Top, és a BTC.com. Egyébként hatalmas pénzekről van szó, mint ahogy arról az Index is korábban beszámolt, az AntPool-t üzemeltető Bitmain körülbelül napi 70 millió Ft(!) nyereséget termel.

CHIP- ÉS VIDEÓKÁRTYA GYÁRTÓK

A bányászat miatt úgy megugrott a kereslet a nagy teljesítményű videokártyák iránt, hogy nyáron volt néhány olyan hét, hogy a kereslet pillanatok alatt felszippantotta az aktuális készleteket, így egyszerűen nem lehetett videókártyákat kapni. Egyébként a piacon már régóta léteznek kifejezetten bányászatra tervezett GPU-k, mostanában pedig a nagy cégek (Nvidia, AMD) is belevágtak a speciális hardvergyártásra, aminek következtében árfolyamuk is jelentős mértékben megugrott. Az Nvidia árfolyama csak az idén 89%-ot, míg az AMD papírjai 22%-ot emelkedtek.

Nvidia napi felbontású grafikonja kép bejegyzésbe

Az Nvidia emelkedése az elmúlt egy évben. A folytatás szinte magától értetődő.

EGYÉB TŐZSDEI VÁLLALATOK

A kryptovaluta őrületet továbbá úgy is meglovagolhatod, hogy olyan cégek részvényeibe fektetsz, melyeknek valamilyen módon van közünk a digitális pénzekhez: vagy elfogadják fizetőeszközként, vagy akár az élen járnak a blockchain alapú technológiák fejlesztésében vagy alkalmazásában.

Ilyen például az Overstock.com, mely az első volt a nagy online viszonteladó cégek közül, amely BTC-t is elfogad, de ilyen a Shopify, és a Microsoft is, amelynél már az összes szolgáltatásért lehet BTC-vel fizetni. A német Commerzbank – kihasználva a piaci rést – nemrégiben előállt egy olyan strukturált termékkel, amely a kisbefektetők hasonló igényeit szolgálja ki, és pont ezeket a részvényeket tartalmazza (Shopify, DISH Network, Microsoft)

Egy másik ilyen vállalat – mely árfolyama az elmúlt pár hónapban közel az ötszörösére emelkedett – a Bitcoin Group, mely állítása szerint az első és egyetlen szabályozott németországi Bitcoin tőzsde. A vállalat egyik legfontosabb bevételi forrása ez a piactér, az ottani forgalom egy bizonyos hányada adja a bevételek oroszlánrészét, de a szuperdevizákkal kapcsolatos tanácsadási (magyarán bróker) tevékenységgel is foglalkozik. A cég kereskedési platformján az év elején 356 ezren, idén június végén pedig már 430 ezren kereskedtek, az év végére pedig a menedzsment már 480 ezer ügyféllel számol. Ezzel párhuzamosan a forgalom is meredeken emelkedett, júniusban már több mint 67 millió euró (~20,5 milliárd forint) értékben kereskedtek kryptopénzekkel a Bitcoin Group platformján.

CERTIFIKÁTOK

Certifikát: olyan tanúsítvány, amely szerint a kibocsátó pénzintézet vállalja, hogy a szóban forgó értékpapír – azaz a certifikát – értéke meghatározott módon alakul egy mögöttes termék árfolyamának függvényében. Ha tehát egy certifikát célja például a Bitcoin követése, akkor a kibocsátó kötelezettséget vállal arra, hogy a certifikát értéke pontosan a BTC alakulásának megfelelően nő vagy csökken majd.

Bitcoin certi vásárlására már szinte az összes pénzügyi szolgáltatónál elérhető, sőt nyáron a svájci tőzsdén egy ideig a struktúrált termékek közül a BTC certfikátoknak volt a legnagyobb forgalma, összesen 40 millió CHF értékben kereskedtek ezzel a termékkel.

KONKLÚZIÓ ÉS TIPP

Nem feltétlenül kell kitettséget szerezned valamelyik digitális pénzben, ha meg akarsz gazdagodni a krypto boom-on. Hasonlóan a részvényekhez, amennyiben a mindenkori maximum 30%-ára esik be az árfolyam, – veszteség stop alkalmazása mellett – “vakon” bele lehet vásárolni bármelyik kryptovlautába, ergo kockázati befektetésnek kiváló! Határozott véleményem szerint viszont egyelőre nem érdemes day- és swing trade kereskedést folytatni a szuperdevizákkal. Hogy miért? Kattints ide és megtudod!