Jordan Belfort, a Wall Street igazi farkasa nemrégiben élesen kritizálta az ICO-kat. Azt mondta, hogy “a valaha látott legnagyobb átverésről van szó”.

ICO (Initial Coin Offering): a nyilvános tőzsdei kibocsátáshoz hasonlóan (IPO) hasonlóan tokeneket bocsát ki eladásra, hogy tőkét gyűjtsön egy-egy projekt közösségi finanszírozásához. A token árát BTC-ben (Bitcoin), ETH-ban (Ethereum), vagy pedig amerikai dollárban állapítják meg. Ha egy ICO sikerrel zárul, a kryptodevizákat erre szerveződött tőzsdéken, az úgynevezett token piactereken lehet értékesíteni.

A Financial Times-nak nyilatkozó Belfort szerint az ICO-k értékesítőinek többsége közönséges csaló. Becslése szerint az ilyesfajta tőkebevonásoknak minimum 5-10%-a közönséges átverés.

Jordan Belfort ép bejegyzésbe

Jordan Belfort az ICO-król: “Sokkal rosszabb, mint bármi, amit valaha csináltam.”

A FT-nak adott interjújában a ICO-kat a 70-es és 80-as években népszerű blind pool-hoz hasonlította.

Blind pool: a tőkebevonás azon fajtája, amikor a vállalatok anélkül jutottak anyagi forrásokhoz, hogy adatokat szolgáltattak volna a befektetőknek a pénzük felhasználásáról. Ezek az alapok (pool-ok) gyakran “elillantak” anélkül, hogy egyáltalán bárminemű  beruházást eszközöltek volna, a befektetők pedig hoppon maradtak. Innen ered a blind pool, magyarul “vakmedence” elnevezés is, hiszen ha nem ismeretes, hogy mibe fektetjük a vagyonunkat, ennyi erővel akár egy vaksötét medencébe is fejest ugorhatnánk.   

Az ICO-k bizony aláássák a pénzpiacokat, valamint szembemennek a bankrendszer működési elveivel és érdekeivel. 2017-ben idáig több mint 3 milliárd(!) USD tőkét vontak be ily módon. Érdekes, hogy a Bitcoin “boom” nem vonzza a nagynevű befektetőket, csak a retail szektort.

A múlt hónapban a JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon is kifejtette a véleményét: szerinte a Bitcoin “nem fog működni”, és hogy “ez még a tulipánhagymáknál is rosszabb” – utalt az 1600-as évek holland tulipánpiaci buborékára.

A kínai jegybank azon az állásponton van, hogy – szabályozás hiányában – az ICO-k zavarják a gazdasági és pénzügyi rendszert. Az Egyesült Királyság pénzügyi felügyelete felhívta a brit befektetők figyelmét, hogy készüljenek arra az eshetőségre is, hogy tokenjeik értéke akár nullára is csökkenhet.

Ti mit gondoltok a kryptovaluták térnyeréséről? Nyugodt szívvel vennétek rész ICO-ban?