Amennyiben figyelemmel kíséred a tőzsdei árfolyamok alakulását, akkor láthatod, hogy egy éve más sem történik, csak dőlnek a rekordok. Ilyen hosszú, korrekció nélküli időszak emberemlékezet óta nem volt. Ennek fő kiváltó oka, hogy a világ vezető jegybankjai – a quantitative easing programok nyomán – elképesztő mennyiségű fedezetlen pénzt bocsátottak ki a gazdasági- és pénzügyi válságot kezelendő.

A HÍRES BLACK MONDAY

Mi is történt 30 éve? Lényegesnek tartom megemlíteni, hogy – ugyanúgy, ahogy most is – az év korábbi részében óriási emelkedés volt a piacokon (ahogy egyébként az első gazdasági világválság kezdetekor, 1929-ben is), viszont októberben, a krach előtti héten már megindult az esés az európai és ázsiai piacokon. AMerika még tartotta magát, de ez gyakori jelenség: mégiscsak a piacok piacáról van szó (pláne 30 éve, amikor Kína, Kelet-Európa, és Oroszország is kívül esett a piaci rendszeren).

Elérkezett a hétvége, ami mindent megváltoztatott: nem tudni pontosan, mi indította el a pánikot, de valószínűnek tartom, hogy a brókerek felszólították a tőkeáttételes pozíciók tulajdonosait, hogy növeljék meg a letétet, mert a szokásosnál volatilisebb időszak jöhet. Így hétfőre egyszerre annyi szereplőben érett meg az elhatározás, hogy el kéne adni, mintha szervezett tüntetés vette volna kezdetét. Mondhatni mindenki aznap akart kiugrani az ablakon. Az ablak viszont igen szűk volt…

Fekete hétfő főcím az újságban kép bejegyzésbe

Szinte mindenhol, így a Philadelphia Inquirer lapban is vezető hír volt az 1987-es Black Monday.

A TŐZSDEPSZICHOLÓGIA SOSEM HAZUDTOLJA MEG MAGÁT

A hirtelen jött esés láttán a részvényesek egymás után estek pánikba és elkezdték kiszórni a papírjaikat. Ráadásul mindezt még analóg módon, telefonálással és személyes megbízással ment, hiszen akkor még internetnek nyoma sem volt. A brókercégeknél betódultak az ügyfelek és ordítoztak, hogy “Mindent eladni!”. Nem egyik vagy másik részvényt, mindent…

Nem hiába, hogy azóta is a black monday az egyik kedvenc példája a tőzsdepszichológiával foglalkozó könyveknek és szakembereknek egyaránt.

EGY JÖVŐBELI NEGATÍV SZCENÁRIÓ IMMÁRON SZABÁLYOZOTT

A pszichológia persze nem változott, ezért egy ilyen szituáció újra előállhat. Azonban véleményem szerint – az azóta lezajlott technikai fejlődés miatt – pont így nem történhet meg, hogy beszakadjanak a piacok, hisz’ azóta sok féket építettek a rendszerbe. Azonban el kell ismerni, hogy adott esetben ma sem zárható ki, hogy még ha szünetekkel és felfüggesztésekkel is, de most is több mint 20%-kal essen az S&P-500, ahogy akkor tette a Dow Jones.

Az 1987-es összeomlás után először azt a szabályt vezették be, hogy ha 10, majd 20, esetleg 30%-ot esik a Dow Jones index, akkor felfüggeszthetik a kereskedést egy időre. Erre ezidáig csak egyszer került sor, 1997-ben az ázsiai válság idején. A rendszert utoljára 5 éve, 2012-ben finomították: kisebb lett a limit, ahol életbe lép a kereskedés felfüggesztése, a Dow-t pedig kicserélték az S&P-re. A mostani beállítások szerint 7%-os elmozdulásnál kerül sor a felfüggesztésre, ha az nem a kereskedés utolsó fél órájában történik. A következő beavatkozás 13%-nál jön, majd 20-nál, de akkor már az utolsó fél órában is aktiválódik.

Az imént említett fékrendszer miatt ilyen mértékű részvénypiaci zuhanással nekünk már nem kell kalkulálnunk. Azt tanácsolom, hogy – a tőkevédelmet szem előtt tartva – mindig használj (szerződésbe foglalt) garantált veszteség stop megbízást az ilyen vagy ehhez hasonló esetek elkerülése végett!