A trading és magánélet közötti egyensúly megtalálása kulcsfontosságú kérdés, hiszen bármerre billen el a mérleg nyelve, sérülhet a közérzetünk, túlhajszolttá vagy motiválatlanná válhatunk, ami hosszú távon veszélybe sodorhatja a teljesítményünket, nem beszélve testi-lelki egészségünkről. Összeszedtem néhány tippet, amit érdemes megfogadni az ideális trading-life balance megteremtéséhez.

1. HÚZD MEG A HATÁROKAT!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a szabadidejükben is stratégia alkotással, -teszteléssel, -szimulálással foglalkoznak, így esélyt sem adnak maguknak arra, hogy ellazuljanak, feltöltődjenek, mielőtt nekiveselkednek a következő kereskedési nap kihívásainak. Sokszor nem egyszerű kivitelezni, de ha csak lehet, az általad korábban meghatározott kereskedési intervallumokon túl ne foglalkozz a tőzsdével. Kapcsolj ki és vonatkoztass el a kereskedéstől! Ha hagysz magadnak időt a regenerálódásra, könnyebben veszed másnap az akadályokat.

2. TANULJ MEG NEMET MONDANI!

Akár koncentráció közben zaklatnak, akár egy kis pluszmunkát vagy szabadidős programot szeretnének rád erőltetni, amelyek igazából csak másnak hasznosak, tanulj meg nemet mondani. A szabadidődben fontos, hogy Te legyél az első, ne hagyd, hogy mások rendelkezzenek felette. Igen, ilyenkor egy kicsit önzőnek kell lenned!

Munka-élet egyensúly kép bejegyzésbe

Tény, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, de ha sikerül, két legyet ütsz egycsapásra, ugyanis mindkettőben sikeres leszel!

3. SPORTOLJ!

Mi, traderek rengeteget ülünk az irodánkban/dolgozó szobánkban, ami fizikailag rendkívül megterhelő. Az ülőmunkának köszönhető a rossz testtartás, a nyaki izmok görcsössé válása, valamint a hátizmok gyengülése. Ez hosszú távon fájdalmat, zsibbadást okozhat, sőt akár komolyabb betegségekhez is vezethet. A sport azonban nem csak testünkkel tesz jót, mentálisan is segít felfrissülni, kiadni az egész napi/heti feszültséget, jobban alszunk tőle, és kiegyensúlyozottabbakká is válunk.

4. ALUDJ ELEGET!

Az alváson nem lehet spórolni, hiszen a kevés alvásidő visszaveti a produktivitásunkat, fogékonyabbá válunk a betegségekre, és rossz hatással van a memóriánkra is. Ha kialvatlanul nyitod a piacokat, sokkal több energiát kell befektetned, mint amennyit a reggeli stratégiákra szánnál kipihenten. Amennyiben legalább 7-8 órát szánsz alvásra és kipihenten indítod a napot, a trading session-ök után is több energiád marad minden másra.

5. FOGLALKOZZ A FEJLŐDÉSEDDEL!

Időnként vizsgáld meg, hogy ott tartasz-e a fejlődésedben, ahol szeretnél. Ha azt érzed, hogy nem a tervezett ütemben haladsz, frusztrált leszel és a szabadidődet sem tudod gondtalanul élvezni. A tőzsdei kereskedés is egy szakma ugynúgy, mint bármi más: légy türelmes, adj időt magadnak, hiszen itt is hónapok/évek, mire beér a befektetett munka és energia gyümölcse.

 

Azt kívánom, hogy találd meg az életvitelednek megfelelő egyensúlyt a tőzsdézés, a család, és a pihenés között, hogy hosszú távon is kiemelkedő teljesítményt nyújthass!